Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Μόσχα... μαζεύει τις δηλώσεις Lavrov: Ρήξη, μόνο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Μόσχα... μαζεύει τις δηλώσεις Lavrov: Ρήξη, μόνο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν αποκλείει την διακοπή των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις

Σχετικά Άρθρα

Σε... αναδίπλωση όσον αφορά την προειδοποίηση περί ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις προχωρά η Μόσχα.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε... διευκρινιστική του δήλωση επισημαίνει ότι η ρήξη θα επέλθει μόνο με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
Ωστόσο, νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν αποκλείει τη διακοπή των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις που θα δημιουργήσουν κινδύνους στους ευαίσθητους τομείς της ρωσικής οικονομίας.
Μάλιστα, οι δηλώσεις Lavrov θορύβησαν και το Βερολίνο.

Οι... διευκρινίσεις

Φαίνεται, λοιπόν, πως η Μόσχα εκτιμά ότι οι δηλώσεις Lavrov παρερμηνεύτηκαν...
Έτσι, σε διευκρινιστική ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αυτό συμβεί με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
«Είμαστε έτοιμοι για διακοπή των σχέσεων, αν αυτό γίνει με πρωτοβουλία της ΕΕ.
Από τη δική μας πλευρά καλούμε επίμονα τους εταίρους στην ΕΕ σε μια ισότιμη και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία, για την οποία μίλησε ο Sergei Lavrov», διευκρινίζει στη δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρχικές δηλώσεις Lavrov

Νωρίτερα ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαρρήξει τις σχέσεις με την ΕΕ σε περίπτωση επιβολής επώδυνων οικονομικών κυρώσεων.
«Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, σε περίπτωση που δούμε εκ νέου κυρώσεις σε κάποιους τομείς που προξενούν κινδύνους στην οικονομία μας, περιλαμβανομένων των πλέον ευαίσθητων πεδίων» απάντησε ο Lavrov ερωτηθείς εάν η Μόσχα θα διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ.
«Δεν θέλουμε να αυτο-απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά είμαστε έτοιμοι γι' αυτό.
Εάν θέλεις ειρήνη πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση του Βερολίνου

Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «θορυβημένο» από τα σχόλια αυτά του Lavrov.
«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές, που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Πίεση στην ΕΕ για κυρώσεις

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την Πέμπτη (11/2/2021) στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, μετά τη σχετική πρόθεση που εκδήλωσαν Παρίσι και Βερολίνο.
Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε τις χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αποπέμποντας από τη Ρωσία Γερμανούς, Πολωνούς και Σουηδούς διπλωμάτες χωρίς καν να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, o οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Η επίσκεψη Borrell στη Μόσχα

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, επισκέφθηκε τη Μόσχα -όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών- ώστε να εκφράσει την αντίθεση της ΕΕ στη σύλληψη του Alexei Navalny, ενός σκληρού επικριτή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Πρόκειται για μια συνάντηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της ΕΕ καθώς ο Borrell δεν κατάφερε να αντικρούσει τα σχόλια του Lavrov του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο».
Παράλληλα, ο Borrell έμαθε μέσω του twitter κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ότι η Ρωσία απέλασε τρεις διπλωμάτες της ΕΕ λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις στήριξης του Navalny.
«Μια συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε σε επιθετικό ύφος και η απέλαση τριών διπλωματών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές δεν ήθελαν να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ», ανάφερε ο Borrell σε δημοσίευση του δύο ημέρες μετά το ταξίδι.
Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος πρότεινε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μια απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε εταιρείες και άτομα της Ρωσίας.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών -αν και έχουν κοινά οικονομικά, ενεργειακά και στρατηγικά συμφέρονται- έχουν επιδεινωθεί μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

... και στο βάθος ο Nord Stream 2

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, η τελευταία κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, Nord Stream 2.
Πρόκειται για ένα project που έχει δεχθεί έντονη κριτική, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται για τον αγωγό.
Μάλιστα, ούτε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει παρουσιάσει κάποιες ενδείξεις για αλλαγή στάσης σε αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης