Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και τον ΕΜΑ – Δεν έχει υποβάλει αίτηση για την ΕΕ, αλλά λέει ότι έχει υποβάλει

Μυστήριο με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και τον ΕΜΑ – Δεν έχει υποβάλει αίτηση για την ΕΕ, αλλά λέει ότι έχει υποβάλει

Η ομάδα Sputnik V και ο EMA έχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την αίτηση έγκρισης των εμβολίων

Σχετικά Άρθρα
Μόλις μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπέρ του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΕ τελικά θα προχωρήσει σε αγορά του εν λόγω εμβολίου.

Η ελκυστικότητα του εμβολίου έχει αυξηθεί μετά την είδηση ότι η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 90% στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στο Lancet, ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, έγιναν η αφορμή της δυναμικής στις συνομιλίες με τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης.
Αλλά τώρα, η κατάσταση δεν φαίνεται τόσο ρόδινη.

Σύγχυση με τις δηλώσεις

Ενώ η ρωσική αρχή συνεχίζει να επιμένει ότι η έγκριση του Sputnik V προχωρά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση δεδομένων για όλα τα νέα εμβόλια COVID-19 στην ΕΕ, θέτει υπό αμφισβήτηση πόσο κοντά βρίσκεται η διαδικασία της αίτησης.
Σύμφωνα με τον EMA, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία σύγχυση: η Sputnik δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση.
Η εταιρεία "δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα αίτηση για κυλιόμενη αναθεώρηση ή άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο ... παρά τις αναφορές που δηλώνουν το αντίθετο", δήλωσε ο EMA.
Αλλά η Sputnik απάντησε μέσω Twitter: «ναι κάναμε αίτηση», δημοσιεύοντας μάλιστα ένα screenshot επί αυτού.

Et4NpsZXUAAwPAp.jpg
Και η εικόνα αυτή μεγάλωσε τη σύγχυση.
Όπως φαίνεται, υπήρξε μια υποβολή στους επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων, ένα όμιλο εθνικών υπηρεσιών φαρμάκων στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τον EMA.
Δεν είναι όμως ο σωστός προορισμός στην υποστήριξη δεδομένων για μια αίτηση άδειας.

Η παρέμβαση του ΗΜΑ

Οι αξιολογήσεις εμβολίων στην ΕΕ είναι «εξ ολοκλήρου ζήτημα του EMA», δήλωσε η μόνιμη γραμματεία του HMA (Heads of Medicines Agencies - HMA), προσθέτοντας ότι τα δεδομένα και οι αιτήσεις που προορίζονται για έλεγχο από τον EMA «δεν μπορούν να υποβληθούν» μέσω της δικής του πύλης του.
Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση του εμβολίου στο εξωτερικό, απλώς παρέπεμψε στη δήλωσή τους στο Twitter.

Μικτά μηνύματα

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν το λανθασμένο μήνυμα ότι ο EMA έχει αρχίσει να ελέγχει τα εμβόλια Sputnik.
Επίσης, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, για παράδειγμα, ανέφερε την Τρίτη ότι ο EMA είχε αποδεχτεί την αίτηση του Sputnik, επικαλούμενο το RDIF.
Στη συνέχεια, αυτή η αναφορά παραλήφθηκε από τη δημοσίευση της αγγλικής γλώσσας των Moscow Times, η οποία επανέλαβε ότι το αρχείο είχε σταλεί στη ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φάκελοι δεν φτάνουν στα γραφεία του EMA.
Στις 20 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, η ομάδα του Sputnik έγραψε στο Twitter ότι «η RDIF υπέβαλε αίτηση άδειας στο Sputnik V στην ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης