Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel πρόσφερε 1 δισ. στις ΗΠΑ για να σταματήσουν να μπλοκάρουν το Nord Stream 2 – Η εμπλοκή Navalny

Η Merkel πρόσφερε 1 δισ. στις ΗΠΑ για να σταματήσουν να μπλοκάρουν το Nord Stream 2 – Η εμπλοκή Navalny

Να ξεμπλοκάρει το έργο του αγωγού Nord Stream 2 προσπαθεί η Merkel

Σχετικά Άρθρα
Η διαμάχη του αγωγού για τον Nord Stream 2 επανήλθε στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση της Angela Merkel κατηγορείται ότι προσπάθησε να κανονίσει ένα quid pro quo με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους για να τους αναγκάσει να διακόψουν το καθεστώς κυρώσεων που στοχεύει στην αποτροπή της κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Βερολίνο προσφέρθηκε να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια για αμερικανικό αέριο εάν η Ουάσινγκτον σταματήσει να επιβάλλει κυρώσεις και να επιτρέψει την ολοκλήρωση του αγωγού Ρωσίας προς Γερμανία, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί σε μόλις μήνες.
Η Gazprom υπολόγισε πρόσφατα ότι μόνο το 6% του αγωγού παραμένει μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Αυτό ισούται με περίπου 150 χιλιόμετρα.

Η στάση του Trump

Η θέση των ΗΠΑ, που αυστηροποιήθηκε υπό τη διοίκηση του Trump και τις κυρώσεις σε εταιρείες ή στελέχη τους που εργάζονται στο NS-2, ήταν ότι ο αγωγός θα καθιστούσε την Ευρώπη περισσότερο ενεργειακά εξαρτώμενη από τη Ρωσία και ως εκ τούτου πιο ευαίσθητη στη γεωπολιτική της επιρροή, ενώ ταυτόχρονα θα τιμωρούσε την Ουκρανία.
Ωστόσο, οι επικριτές επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης οικονομικά συμφέροντα, δηλαδή την επιθυμία να πουλήσουν το δικό τους φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Οι χειρισμοί της Merkel

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Merkel προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το σαφές οικονομικό κίνητρο, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο άμεσο «άνοιγμα» με τον τότε Πρόεδρο Trump.
Όμως, η ομάδα Lobbying Environmental Action Germany (DUH) δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα επιστολή που διέρρευσε από τον Olaf Scholz, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στον Steve Mnuchin, τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, με ημερομηνία τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αυτό, ο κ. Scholz προσφέρθηκε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε νέες υποδομές για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε γερμανικά λιμάνια, εάν οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η εμπλοκή Navalny

Σε αυτό το παράξενο περιβάλλον, ήρθε και το σκάνδαλο σχετικά με την υπόθεση Alexei Navalny.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία χρησιμοποίησαν τη τον Ρώσο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που φέρεται να δηλητηριάστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο για να ασκήσει πίεση στη Merkel για το έργο Nord Stream 2.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία για φερόμενη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις υπέρ του Navalny, το Βερολίνο δήλωσε ότι διατηρεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στο Nord Stream 2 "προς το παρόν "

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης