Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής στο ΧΑ +0,22% στις 776 μον. με Πειραιώς +4% - Δύσκολη η ανοδική διάσπαση των 800 μον.

Στάση αναμονής στο ΧΑ +0,22% στις 776 μον. με Πειραιώς +4% - Δύσκολη η ανοδική διάσπαση των 800 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες, με βασική στήριξη τις 750 μονάδες ενώ δύσκολη είναι η διάσπαση των 800 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 776 μονάδες, με επίκεντρο την Πειραιώς με κέρδη +4,28% και υψηλό ημέρας +6,96% η οποία αντέδρασε μετά την τριήμερη πτώση.. ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας +2,6% στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank, με μεικτά πρόσημα τα μη τραπεζικα blue chips με Μυτιληναίο +1,3% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Aegean -3,99%..
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη +1,5% για τον Γενικό Δείκτη, με άνοδο +0,89% για τον FTSE 25 ενώ ο Τραπεζικός δείκτης με απώλειες -0,97% ..
Η πορεία των κρουσμάτων αλλά και οι ανησυχίες από ένα νέο καθολικό lockdown στις κόκκινες περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία περιορίζουν τις αρχικές προσδοκίες για την επιστροφή στην κανονικότητα
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες, με βασική στήριξη τις 750 μονάδες ενώ δύσκολη θεωρείται  η διάσπαση των 800 μονάδων.
Στο επίκεντρο παραμένει η Πειραιώς,  μετά την τριήμερη πτώση -18% και με σωρευτικές απώλειες -45% από την αρχή του 2020 απόρροια της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,1 δισ ευρώ.
Σημειώνεται ότι τέλη Φεβρουαρίου 2021 η Morgan Stanley θα εισηγηθεί στο ΤΧΣ την πρόταση της για το ποσοστό που θεωρεί βέλτιστο να διατηρήσει στην τράπεζα Πειραιώς κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Ο συνδυασμός της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων NPEs θεωρείται θετικό στοιχείο για την μελλοντική έκβαση της μετοχής
Με μικρή άνοδο έκλεισε τελικά ο Ελλάκτωρας +0,92% από υψηλό ημέρας +4,09% με την κεφαλαιοποίηση να έχει φτάσει στα 306 εκατ ευρώ ενώ θα μπορούσε μετά την αύξηση κεφαλαίου των 80-100 εκατ να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 500 εκατ ευρώ βελτιστοποιώντας τις αξίες των μετόχων .
Σημειώνεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου 2021 θα πρέπει να παρουσιαστεί σε κάποιο βαθμό το σχέδιο για τον Ελλάκτωρ από την νέα διοίκηση.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 454 μονάδες, με βασική στήριξη τις 430 - 425 μονάδες
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +4,28% και ακολούθησαν Alpha Bank +2,6%, Eθνική +1,48% ενώ η Eurobank υποχώρησε στο -0,88%.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων
Η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Nέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε νωρίτερα σήμερα 12/2 το 10ετες ομόλογο στην Ιταλία στο 0,426% καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία υπό τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi, με ευρεία στήριξη, την ώρα που η  σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. 
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,74% ενώ το  ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,46% σε νέο ιστορικό χαμηλό νωρίτερα σήμερα 12/2 στο 0,426% και με το μεταξύ τους spread στις 28 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι χθες 11/2 το 10ετές στην Ιταλία κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,44%
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 84 μονάδες ή 0,84% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,05%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +5,81% αλλά με τα μη τραπεζικά blue chips με ήπιες μεταβολές ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,64% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,57%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 776 μονάδες έχοντας υψηλό στις 778,77 μονάδες και χαμηλό 772,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,9 εκατ. ευρώ και όγκου 680 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 360 χιλ. τεμάχια αξίας 3,88 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,83 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil 35 χιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ και η Jumbo 135 χιλ. τεμάχια αξίας 1,79 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες ενώ και ακολουθούν οι 800 - 810 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες, και ακολουθούν οι 730 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 454 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 485 - 495 μονάδες και ακολουθούν οι 510 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 430 - 425 μονάδες και ακολουθούν οι 405 - 400 μονάδες.

Την στρατηγική αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες έχει ξεκινήσει να μελετάει η ελληνική Κυβέρνηση

Την στρατηγική αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες έχει ξεκινήσει να μελετάει η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες.
Η συνολική  αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1,27 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,1 δισεκ. μετοχές ενώ συνολικά επενδύθηκαν περίπου 44 δισεκ. ευρώ ή συνολική λογιστική ζημία 97% επί της συνολικής επένδυσης.
Τέλη Φεβρουαρίου 2021 η Morgan Stanley θα εισηγηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την πρόταση της για το ποσοστό που θεωρεί βέλτιστο να διατηρήσει στην τράπεζα Πειραιώς κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Το σενάριο  που αποκλείεται είναι ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το 61,34% για να δοθεί χώρος στους ιδιώτες μετόχους ενώ αποκλείεται το 20% καθώς αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να κερδίσει κάτι το ΤΧΣ όταν θα ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς.
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι να  διατηρηθεί ποσοστό μεταξύ 30% με 40% ή εναλλακτικά το ποσοστό 49%
Η δεύτερη φάση θα αφορά καθαρά αποεπένδυση αρχής γενομένης από την Eurobank στο α΄ 6μηνο του 2022.
Τα βασικά κριτήρια θα είναι εάν πληρούνται τα κεφαλαιακά κριτήρια και εάν  έχει επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στην συνέχεια, το ΤΧΣ περνάει στην πιο κρίσιμη του φάση καθώς θα ξεκινήσει τα μεγάλα placement δηλαδή την διάθεση μετοχών σε επενδυτές, διεθνή funds και άλλους ενδιαφερόμενους.
Το ΤΧΣ κάθε φορά που θα μειώνει ή θα αποεπενδύει θα λαμβάνει υπόψη :
 1) Εάν πληρούνται τα κριτήρια χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
 2) Εάν η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια
 3) Η σύνθεση των νέων μετόχων
 4) Η εξέταση έλευσης στρατηγικού συμμάχου.
Ειδικά το ζήτημα της έλευσης στρατηγικού συμμάχου θα εξεταστεί στις ελληνικές τράπεζες το 2022 καθώς η διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ θα ανοίξει και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ή αυτή την εναλλακτική επιλογή.
Ωστόσο το βασικό θέμα είναι ότι με βάση κάποιους υπολογισμούς το μέγιστο που θα μπορούσε να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από το ΤΧΣ μέσω των τραπεζών είναι 2,5 δισεκ. που αυτό συνεπάγεται διπλασιασμό των χρηματιστηριακών τιμών σε ένα βάθος χρόνου 12 με 18 μηνών.
Όμως χωρίς αμφιβολία τα 2,5 δισεκ. δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ

Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Ελλάκτωρ είναι επιχειρηματικός όμιλος με ισχυρά περιουσιακά στοιχεία
Με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ ευρώ ο Ελλάκτωρ, θα μπορούσε μετά την αύξηση κεφαλαίου των 80-100 εκατ να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 500 εκατ ευρώ βελτιστοποιώντας τις αξίες των μετόχων.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί  είναι η περίπτωση του Άκτωρ του κατασκευαστικού ομίλου προφανώς και χρήζει κεφαλαιακής αντιμετώπισης, είναι γνωστό ότι απαιτούνται νέα κεφάλαια όχι προφανώς 50 εκατ αλλά 80 με 100 εκατ ώστε ο Άκτωρ να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να επανέλθει στο κατασκευαστικό προσκήνιο
Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε αναφέρει ότι καταψηφίζει την πρόταση της παρελθούσας διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου, γιατί πρώτα θα διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος και ακολούθως θα παρθούν οι αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ο Άκτωρ χρειάζεται ωστόσο είτε ένα δάνειο γέφυρα, είτε την πιο ορθή λύση μια αποφασιστική αύξηση κεφαλαίου όπου οι βασικοί μέτοχοι θα κληθούν να την υποστηρίξουν.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι τράπεζες, ως βασικοί πιστωτές πιέζουν για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση του Άκτωρ και διατυπώνουν προβληματισμό, γιατί αυτό δεν έχει ξεκινήσει χθες.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί στον Ελλάκτωρ είναι οι μετοχικές ισορροπίες.
Από την μια η πλευρά της Reggeborgh που επικράτησε στον Ελλάκτωρ και διαθέτει εμφανώς 14,5% των μετοχών.
Υπάρχει η option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά εάν έως τις αρχές Μαρτίου 2021 εξασκηθεί η option.
Επίσης φαίνεται ότι η Reggeborgh ελέγχει και ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 12% μέσω της Barclays και άλλων μετόχων.
Το παράδοξο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ είναι ότι η Invesco με ποσοστό 25,57% δεν έχει καμία εκπροσώπηση, εξέλιξη που προφανώς αποτελεί προβληματική κατάσταση.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι Reggeborgh και Invesco πρέπει να έλθουν σε συμφωνία ή σε μια ελάχιστη συνεννόηση για την στρατηγική του Ελλάκτωρ, η αγνόηση δεν μπορεί να είναι επιχειρηματική στρατηγική, θα δημιουργήσει προβλήματα που είναι αχρείαστα, ειδικά μια περίοδο όπου ο Ελλάκτωρ εισέρχεται σε μια φάση αντιμετώπισης των προκλήσεων και θέτει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Η τρίτη βασική προϋπόθεση είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελλάκτωρ άπαξ και όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει ότι στόχος είναι ο ανεξάρτητος, αυτόνομος Ελλάκτωρ.
Από τις επιλογές που θα υιοθετηθούν θα αποσαφηνιστούν προθέσεις.
Η επανεμφάνιση του Κούτρα - όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές που δεν έχουν διασταυρωθεί - που κάποτε διοικούσε τον Ελλάκτωρ και τον Άκτωρ στα γραφεία του Ελλάκτωρ, υποδεχόμενος από ορισμένα στελέχη με επευφημίες σίγουρα ήταν μια νέα νότα των επεισοδίων που έχουν ή διαδραματίζονται στον Ελλάκτωρ.

Η επικαιρότητα

Με τη βρετανική μετάλλαξη της covid, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, να απειλεί να σαρώσει όλο τον πλανήτη, νέος συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Πολιτεία Αμαζόνας στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος της covid, το οποίο έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου καταστροφικό δεύτερο κύμα επιδημίας στην Πολιτεία Αμαζόνας φαίνεται να είναι έως και τρεις φορές πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Απέναντι σε αυτό το «τρομακτικό» σενάριο, οι αρχές της Βραζιλίας έσπευσαν να επισημάνουν πως τα εμβόλια (στη Βραζιλία ο πληθυσμός εμβολιάζεται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Sinovac) είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν κατά της εν λόγω μετάλλαξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το πώς ακριβώς προκύπτει η αποτελεσματικότητα τους έναντι αυτού του στελέχους.
Πάντως, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν διαβεβαιώσει πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης (μάλιστα η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ισχυρή προστασία και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης), ενώ και η AstraZeneca έχει διαμηνύσει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία καθώς μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου.
Σημειώνεται πάντως πως η AstraZeneca ανέφερε ότι θα χρειαστούν 6 με 9 μήνες για να δημιουργήσει εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Μέχρι στιγμής η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.
Στην Ελλάδα, μετά την  Αττική που βιώνει το δεύτερο 24ωρο της σε lockdown που μόνο αυστηρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν κρίνει κανείς από την κυκλοφορία των οχημάτων, υπό σκληρά περιοριστικά μέτρα αναμένεται να τεθούν τις επόμενες ώρες και σε άλλες περιοχές, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων covid που καταγράφουν.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεσσαλονίκη να παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και να μην μπει σε lockdown, σε αντίθεση με την Αχαΐα και Εύβοια, για τις οποίες ζητούν να περάσουν σε σκληρό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Αττικής.
Πρόσθετα μέτρα προτείνονται και για το Ρέθυμνο.
Σημειώνεται πως Πάτρα και Χαλκίδα είναι ήδη υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, και πλέον οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται την επέκταση των περιορισμών σε όλη την περιφερειακή ενότητα.
Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 168.872, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.056 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα 12/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,.στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αβεβαιότητας για την ανάκαμψη και την πορεία των εμβολιασμών.
Σε πολιτικό επίπεδο, ποαραμένουν οι εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, λόγω των διαφωνιών για την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,01% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,55%
Στην Ασία παραμένουν κλειστές οι περισσότερες αγορές λόγω των εορτασμών για το Νέο Σεληνιακό Έτους.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,14% στις 29.520 μονάδες. 
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,15% και το ETF GREC στο -0,08% ( 24,06 δολ. ).

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς, σε αρνητικό πρόσημο η Eurobank

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με επίκεντρο την Πειραιώς πλην της Eurobank που υποχώρησε.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0610 ευρώ, με άνοδο +1,48% με όγκο 1,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +2,6%, με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7460 ευρώ, με άνοδο +4,28% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5630 ευρώ, με πτώση -0,88% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8250 ευρώ, με άνοδο +1,48% και με κεφαλαιοποίηση 368  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1988 ευρώ, με πτώση -0,60% και όγκο 137 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,48 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis +2,15%, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean -3,99%, Viohalco, ΟΠΑΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 27,03 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση στα 10,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,9650 ευρώ, με πτώση -1,06% και αποτίμηση 1,85 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,41 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,66 ευρώ, με πτώση -1,3% και αποτίμηση 3,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,33 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,31 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με άνοδο +2,13% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,81 ευρώ, με πτώση  -0,13% και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεσε στα 0,032 ευρώ, με άνοδο +7,02% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων  - Νέο ιστορικό χαμηλό στην Ιταλία

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 16 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Στην Ιταλία καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα 12/2 νέο ιστορικό χαμηλό στο 10ετες ομόλογο στο 0,426% καθώς θέμα χρόνου είναι πλέον να αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της νέας ιταλικής κυβέρνησης μετά την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος, το Κίνημα των 5 Αστέρων στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη. 
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,74% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,46%
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,74% με το αμερικανικό 10ετές 1,15% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 28 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,23 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,15%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με απόδοση αγοράς 0,44% και απόδοση πώλησης 0,40%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,58% και απόδοση πώλησης 0,56%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 99,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,74% με απόδοση αγοράς 0,75% με απόδοση πώλησης 0,73%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,44 μονάδες βάσης και 0,99% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 142,51 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 125 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,84% ή 84 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης – Σε ιστορικό χαμηλό η Ιταλία,το 10ετες στο 0,426%

Πωλήσεις καταγράφονται  σήμερα 12/2 στις τιμές των χωρών της Νοτίου Ευρώπης με εξαίρεση την Ιταλία όπου το 10ετές κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi.
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,46%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/2/2021 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,46% με νέο ιστορικό χαμηλό 0,426% νωρίτερα σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,18%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης