Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις covid, προστατεύουν τα εμβόλια – SOS για νέο στέλεχος από τη Βραζιλία

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις covid, προστατεύουν τα εμβόλια – SOS για νέο στέλεχος από τη Βραζιλία
Παρατείνονται τα lockdown στην Ευρώπη - Νέες παραγγελίες ΗΠΑ για άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Με τη βρετανική μετάλλαξη της covid, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, να απειλεί να σαρώσει όλο τον πλανήτη, νέος συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Πολιτεία Αμαζόνας στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος της covid, το οποίο έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου καταστροφικό δεύτερο κύμα επιδημίας στην Πολιτεία Αμαζόνας φαίνεται να είναι έως και τρεις φορές πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Απέναντι σε αυτό το «τρομακτικό» σενάριο, οι αρχές της Βραζιλίας έσπευσαν να επισημάνουν πως τα εμβόλια (στη Βραζιλία ο πληθυσμός εμβολιάζεται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Sinovac) είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν κατά της εν λόγω μετάλλαξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το πώς ακριβώς προκύπτει η αποτελεσματικότητα τους έναντι αυτού του στελέχους.
Πάντως, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν διαβεβαιώσει πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης (μάλιστα η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ισχυρή προστασία και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης), ενώ και η AstraZeneca έχει διαμηνύσει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία καθώς μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου.
Σημειώνεται πάντως πως η AstraZeneca ανέφερε ότι θα χρειαστούν 6 με 9 μήνες για να δημιουργήσει εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Μέχρι στιγμής η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 107.897.155 και οι νεκροί 2.370.870
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.394.595 κρούσματα και 475.471 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 236.201 και τρίτη σε κρούσματα με 9.713.909
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 171.234 και τέταρτη η Ινδία με 155.447
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.010.376
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.997.989, έκτη η Γαλλία με 3.465.964
• Έβδομη η Ισπανία με 3.041.454 και όγδοη η Ιταλία με 2.683.403
• Ένατη η Τουρκία με 2.564.427 και δέκατη η Γερμανία με 2.321.225

ΗΠΑ: Νέες παραγγελίες για 200 εκατ. δόσεις εμβολίων – Πάνω από 475.000 οι νεκροί

Σε νέες παραγγελίες για την προμήθεια άλλων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προχώρησαν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος επιτέθηκε κατά του προκατόχου του, Donald Trump ότι δεν έκανε τη δουλειά του όσον αφορά την προμήθεια εμβολίων και τον εμβολιασμό των Αμερικάνων πολιτών.
Ο Biden υποστήριξε ότι έως τα τέλη Ιουλίου οι ΗΠΑ θα έχουν τα εμβόλια που χρειάζονται για να εμβολιαστούν 300 εκατομμύρια Αμερικάνοι, επισημαίνοντας πως προχώρησε σε παραγγελίες για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων τόσο από τη Pfizer όσο και από τη Moderna, τη στιγμή που ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci είπε πως έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμα και τα εμβόλια για παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών.
Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στο Οχάιο ο κυβερνήτης Mike DeWine ανακοίνωσε ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες ενώ και στη Νεβάδα οι αρχές ανακοίνωσαν πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρθούν οι περιορισμοί στις συναθροίσεις των πολιτών.
Σημειώνεται πιως Μοντάνα ο κυβερνήτης Greg Gianforte ανακοίνωσε πως από σήμερα Παρασκευή 12/2 θα λήξει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αν και είπε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να φορά, στο Σικάγο αποφασίστηκε ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός όσων είναι μέσα σε εστιατόρια, μπαρ, στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υποστήριξε ότι από τις 23/2 μπορούν να ανοίξουν τα μεγάλα στάδια πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, της τήρησης των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων) και εφόσον έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών ενώ στο Νέο Μεξικό η κυβερνήτης ανακοίνωσε πως αίρεται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους πολίτες προέρχονται από υψηλού ρίσκου περιοχές.
Την ίδια στιγμή πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν πως κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει η επιδημία και πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 475.000 νεκρούς και περίπου 27,4 εκατομμύρια κρούσματα.
234566775667666.JPG
Επεκτείνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Στην Πορτογαλία, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει υπό την πίεση της επιδημίας με αποτέλεσμα να σπεύδουν προς βοήθεια γιατροί από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου το lockdown αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του lockdown, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου.
Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Μ. Βρετανία: Στις 22/2 ο Johnson ανακοινώνει το σχέδιο για τη λήξη του lockdown

Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος φαίνεται πως θα καταφέρει να υλοποιήσει τη δέσμευση του για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Ήδη εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια Βρετανοί.
Ωστόσο και όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας Susan Hopkins, είναι πολύ πιθανό η Μ. Βρετανία να διατηρήσει κάποια μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας έως ότου εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι.
Σημειώνεται πως από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Προειδοποίηση ΠΟΥ σε Ευρώπη: Είστε ευάλωτοι – Ψευδές το αίσθημα ασφάλειας λόγω εμβολίων

Μήνυμα στην Ευρώπη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά της covid έστειλε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Kluge, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στην επιδημία παρά τη μείωση κρουσμάτων που καταγράφεται παγκοσμίως.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες.
Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά.Αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ' ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ' ετέρου» υποστήριξε ο Kluge.
585867674356363634653.JPG
Κίνα: Υπό έλεγχο το β’κύμα της επιδημίας covid – Μόλις 12 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο έχει θέσει το β’ κύμα της επιδημίας της covid η Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 κρούσματα και ενώ παραμένει το «μπλόκο» της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις των Κινέζων σχετικά με τον εορτασμό του νέου κινεζικού έτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 12 κρούσματα, όλα εισαγόμενα, από 2 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι οι αρχές της Κίνας κινήθηκαν άμεσα και στοχευμένα και κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την έξαρση κρουσμάτων που άρχισε να παρατηρείται στις αρχές του 2021.
Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με μείζονα αναζωπύρωση των μολύνσεων, αρχικά στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο και κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν.
Ωστόσο, άμεσα επιβλήθηκαν lockdown, ταξιδιωτικοί περιορισμοί και μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση, κινήσεις που απέδωσαν.
Παρόλο αυτά οι αρχές εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια για τον εορτασμό του νέου κινεζικού έτους, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση ανθρώπων.
Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 820 ασθενείς με την COVID-19 (- 59 από την προηγουμένη), οι 12 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.748 μολύνσεων.

Προς εξαφάνιση η covid στην Ινδία – Ραγδαία μείωση θανάτων και κρουσμάτων

Ραγδαία αποκλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν για ακόμα μια φορά λιγότεροι από 100 θάνατοι σε ένα 24ωρο.
Είναι η έβδομη φορά τις τελευταίες 8 ημέρες που οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω της επιδημίας είναι κάτω από 100.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 87 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 155.447.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.309 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πλέον αυτά ανέρχονται σε 10.880.603.
Είναι εξάλλου η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από το όριο των 10.000, με τις αρχές να σημειώνουν ότι η επιδημιολογική καμπύλη στην Ινδία βρίσκεται σε πτωτική φάση από τα τέλη του 2020.
Παράλληλα τρέχει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς εκτιμάται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7,5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα της Ασίας την 16η Ιανουαρίου.
586968585485456666.JPG
Αυστραλία: Σε 5νθήμερο lockdown η Μελβούρνη για … 13 κρούσματα

Σε πενθήμερο lockdown, έως την ερχόμενη Τετάρτη 17/2 μπαίνει η Πολιτεία της Βικτόρια και η Μελβούρνη, στην Αυστραλία ύστερα από τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων covid.
Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει και τη διεξαγωγή του Australian Open, ενός από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις παγκοσμίως, το οποίο θα συνεχίσει να διεξάγεται χωρίς όμως θεατές.
Η απόφαση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ελήφθη ύστερα από τον εντοπισμό συνολικά 13 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης όπου τίθενται σε καραντίνα άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
«Επειδή (ο ιός) είναι πολύ μολυσματικός και κινείται πολύ γρήγορα, πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα» υποστήριξε ο Daniel Andrews, επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτι, εξαιρουμένων όσων κρίνεται ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να δουλεύουν με φυσική παρουσία.
Σημειώνεται πως από τα περιοριστικά μέτρα εξαιρούνται οι επισκέψεις σε γιατρούς, σε καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και οι έξοδοι για σωματική άσκηση.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα από τα θετικά τεστ που έχουμε, και αυτό γιατί ο ιός κινείται με μια ταχύτητα που δεν έχουμε δει πουθενά στην χώρα αυτούς τους τελευταίους 12 μήνες» είπε ο Andrews.
Σημειώνεται πως η Πολιτεία της Βικτόρια πέρασε ένα από τα χειρότερα κύματα της επιδημίας κατά τη διάρκεια του 2020, μετρώντας τουλάχιστον 800 θανάτους από την επιδημία.
Προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού, η Πολιτεία είχε επιβάλει ένα από τα πιο μακρά και αυστηρά lockdown παγκοσμίως.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική η επιδημία covid – Ασπίδα οι εμβολιασμοί

Εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική η επιδημία της covid, καθώς οι θάνατοι έχουν εδώ και καιρό ξεπεράσει τους 600.000.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν καταγράψει περισσότερους από 400.000 θανάτους.
Στην χειρότερη θέση είναι η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 54.742 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα ακόμη 1.351 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 236.000 θανάτους επί συνόλου 9,7 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους, αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο, 1.474 θάνατοι και 10.677 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 171.234 νεκρούς επί συνόλου 1.968.566 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Tο Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ισημερινός: Εμβολιασμοί και με τη δεύτερη δόση

Απέναντι σε αυτήν την έξαρση κρουσμάτων που προκαλεί το β’ κύμα της επιδημίας στη Λατινική Αμερική, μόνη άμυνα είναι οι εμβολιασμοί.
Στον Ισημερινό άρχισε να χορηγείται πλέον και η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης των εμβολιασμών που άρχισε την 21η Ιανουαρίου.
Εμβολιάζονται μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας ενώ οι εμβολιασμοί αναμένεται να διευρυνθούν από τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων.
Σημειώνεται πως ο Ισημερινός μετρά 262.213 κρούσματα και 10.461 νεκρούς.

Θα σαρώσει η βρετανική μετάλλαξη όλο τον κόσμο

Στην εκτίμηση ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο προχώρησε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, Sharon Peacock
«Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει σαρώσει τη χώρα και αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα.
Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές - προκαλώντας νόσο - τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι'αυτόν.
Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια.
Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου» υποστήριξε η Sharon Peacock, διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK.

Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη

Στη διαπίστωση ότι η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, περίπου κατά 35% σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, καταλήγει μελέτη Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο.
Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη - ένας στους 140 ασθενείς - για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος.
Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).
«Η βρετανική παραλλαγή δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο» αναφέρουν οι επιστήμονες.
50689786785855555555.JPG
Αυξάνεται παγκοσμίως η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια παγκοσμίως όπως προκύπτει από έρευνα της κοινής γνώμης σε 15 χώρες. Οι ερευνητές θεωρούν ενθαρρυντικές τις τάσεις, αλλά προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δισταγμός απέναντι στους εμβολιασμούς, κυρίως αναφορικά με την ασφάλειά τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εξόδου από την πανδημία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, την περίοδο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Βάσει αυτής και ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχεδηλώσει ότι θα έκανε το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου.
Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν.
Το 66% δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχει μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη.
Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).
Σε μερικές χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν εντυπωσιακή, όπως στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των σαφώς πρόθυμων να εμβολιαστούν αυξήθηκε από 28% σε 52%.
Όμως, στη Γαλλία το 44% ακόμη δηλώνει αντίθετο στον εμβολιασμό, ενώ στην Ιαπωνία στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τα εμβόλια Covid-19;», δύο στους τρεις (66%) απάντησαν «καθόλου» ή «λίγο».
Το ποσοστό όσων δήλωσαν ανήσυχοι για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων μειώθηκε κατά μέσο όρο διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, παραμένοντας – πάντως - σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης