Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σχέδια Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil και Elinoil για καθαρή ενέργεια

Τα σχέδια Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil και Elinoil για καθαρή ενέργεια

Οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται από τις εταιρίες πετρελαιοειδών

Σχετικά Άρθρα
Η σταδιακή μείωση της εισαγωγής καυσίμων και η αντικατάσταση τους από προϊόντα καθαρής ενέργειας, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, “ωστόσο, μέχρι τότε, είναι αναγκαίο οι υφιστάμενες μονάδες να παράγουν μετρητά προκειμένου να υποστηρίξουν την μετάβαση και τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας διύλισης προς τα καθαρά καύσιμα.
Επιπλέον, για την μετάβαση στα καθαρά καύσιμα θα απαιτηθούν υψηλές επενδύσεις και συμμετοχή επενδυτών.


Motor Oil


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της Μotor Oil κ. Β. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας διύλισης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρουσιάζοντας την στρατηγική εταιρείας, για την μετάβαση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία Red II στις μεταφορές για την αντικατάσταση των καυσίμων με προϊοντα χαμηλού άνθρακα Co2, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθάσει το 14% και σε ορισμένες χώρες σε υψηλότερα ποσοστά (Ισπανία- Σουηδία).
Η Motor Oil με κύκλο εργασιών (2019) 9,3 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 474 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 256 εκατ. ευρώ καταρχήν έχει ένα αυτάρκες σε ενέργεια σύνθετο διυλιστήριο το οποίο δεν επηρεάστηκε λ.χ απο την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειες, ενω σχεδιάζει projects υδρογόνου, παράλληλα με την ψηφιοποίηση του ομίλου.
Η Motor oil, εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα τους σταθμούς φόρτισης ρεύματος για ηλεκτρικά οχήματα στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.
Επίσης, διαθέτει μονάδα βιομάζας ενω σχεδιάζει επενδύσεις για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών και συσσωρευτών (ήδη έχει συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού), ενώ σημαντικός είναι ο τομέας ανακύκλωσης λιπαντικών και ο τομέας διαχείρισης περιβάλλοντος.

ΕΛΠΕ

Ο κ. Γ. Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής Στρατηγικού σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων, επισήμανε οτι, στόχος της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας είναι να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 300 Mw μέχρι το 2021, και 600 ΜW μέχρι το 2025.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επένδυση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δύναται να έχει ετήσια παραγωγή 350GWH για 75.000 νοικοκυριά.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως είπε, είναι ένας ενεργειακός όμιλος σε φάση μετάβασης καθώς διαθέτει 3 διυλιστήρια και έχει εισέλθει στην παραγωγή ενέργειας,στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενω διαθέτει καθετοποιημένες μονάδες πολυπροπυλενίου, υγραερίου και σχεδιάζει τις επενδύσεις σε υδρογόνο, τους σταθμούς φόρτισης με σταδιακή ψηφιοποίηση του ομίλου.

Ελινόιλ

Aπο την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της Ελινοϊλ κ. Δ.Λιάπης υπογράμμισε τον μετασχηματισμό των εταιρειών διανομής καυσίμων προς νέα εναλλακτικά προϊόντα.
Όπως επισήμανε, στον δρόμο για τα καθαρά καύσιμα το 2050, τα συμβατικά καύσιμα πετρέλαιο και βενζίνη θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, αλλά η χρήση τους θα μειωθεί.
Ήδη, η ζήτηση για τα καύσιμα αυτά έχει μειωθεί και τα δίκτυα πρατηρίων αναζητούν έσοδα σε νέους τομείς, όπως προϊόντα εστίασης, ενω έχει αυξηθεί και η χρήση και τα μερίδια αγοράς στα καύσιμα LPG, LNG, CNG.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης