Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Οι επενδυτές θα εξαφανιστούν, η «φούσκα» στις αγορές θα σκάσει

Bridgewater: Οι επενδυτές θα εξαφανιστούν, η «φούσκα» στις αγορές θα σκάσει
Εκκινεί περίοδος χαμηλών αποτιμήσεων και αποδόσεων στις αγορές, σύμφωνα με την Bridgewater
Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές θα εξαφανιστούν, η «φούσκα» στις αγορές θα σκάσει, προειδοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο, η Bridgewater, αφού, όπως υποστηρίζει, εκκινεί περίοδος χαμηλών αποτιμήσεων και αποδόσεων στις αγορές.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις στρέφονται σε μετοχές αντί ομολόγων, όπως θα έπρατταν σε άλλες εποχές.
Ωστόσο, επειδή οι μετοχές είναι πλέον υπεραγορασμένες, η δυναμική τους τείνει να εξανληθεί.
«Όταν κάποιος αγοράζει πράγματα, δηλαδή όταν υπάρχει ζήτηση, ναι μεν αυξάνονται οι τιμές, από την άλλη όμως περιορίζονται οι αποδόσεις» υποστήριξε ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio.
Σύμφωνα με τον Dalio, όλα πλέον δείχνουν πως η αμερικανική αγορά είναι φούσκα καθώς η τρέχουσα αξία των μετοχών απέχει παρασάγγας από τη θεμελιώδη αξία τους.
Αυτό το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο στη χρηματιστηριακή ιστορία, συμβαίνει ξανά και ξανά, συμπλήρωσε.
Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση του οικονομικού κύκλου που παράγεται ένα δυσανάλογο ποσό πλούτου από τις χρηματιστηριακές αξίες σε σύγκριση με τα πραγματικά, ενσώματα στοιχεία ενεργητικού.
Επίσης, διανύουμε μια περίοδο, όπως αναφέρει η Bridgewater, που οι επενδυτές είναι θεωρητικά πλούσιοι και ενδέχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, καθώς πλησιάζουν στο όριο των χρημάτων που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν στην αγορά.
«Με άλλα λόγια, θα εξαφανιστούν.
Η φούσκα θα σκάσει.
Αυτή είναι η δυναμική του τώρα.
Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν πηγαίνουν πάνε στην κατανάλωση υπάρχει πρόβλημα ένα πρόβλημα» λέει εμφατικά η Bridgewater.

«Φταίει η Fed»

H Bridgewater για την κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο κατηγορεί τη νομισματική πολιτική της Fed.
Όταν η παγκόσμια οικονομία σταμάτησε και οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν στις αρχές του 2020 λόγω της COVID-19, η Fed έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να διευκολύνει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Αυτά τα μέτρα περιελάμβαναν τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς στο 0% και την αύξηση του QE.

Γιατί η Bridgewater βλέπει χαμηλότερες αποδόσεις

Οι πολιτικές της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τη βοήθεια των μέτρων δημοσιονομικής ελάφρυνσης από το Κογκρέσο, φαίνεται να λειτουργούν - τουλάχιστον όσον αφορά την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.
Οι επενδυτές συνωστίστηκα στις τεχνολογικές μετοχές, ενώ αυξήθηκε το πλήθος των μικρομετόχων που προσπαθούσαν λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημική κρίση να δημιουργήσουν εισόδημα μένοντας σπίτι.
Αυτή είναι η νέα κανονικότητα (new normal).
Επίσης, έχουν συγκεντρώνονται σε μετοχές μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές με ελκυστικές αποδόσεις.
Την ίδια στιγμή, αν και σταδιακά αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι, οι αποδόσεις του ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου έχουν μειωθεί σε καταθλιπτικά επίπεδα σε σχέση με τους προπανδημικούς χρόνους.
Για παράδειγμα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε από 1,46% στις 17 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,55% τον περασμένο Ιούλιο.
Τώρα «κάθεται» στο 1,1%.
Εξ αιτίας, λοιπόν, αυτών των μη ελκυστικών αποδόσεων, οι επενδυτές συσσωρεύονται σε μετοχές ανάπτυξης.
Αυτή η αυξημένη ζήτηση υπήρξε ένας παράγοντας που ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών κάθετα - και γι 'αυτό αναμένονται χαμηλότερες αποδόσεις στο μέλλον.
Ο S&P 500 πλέον βρίσκεται 15,5% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάκαμψης δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης