Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Γιατί... μεταλλάχτηκε σε φιλοευρωπαϊστή ο Salvini και στηρίζει τον Draghi;

FAZ: Γιατί... μεταλλάχτηκε σε φιλοευρωπαϊστή ο Salvini και στηρίζει τον Draghi;
Στα παράδοξα της ιταλικής πολιτικής σκηνής και της στήριξης Draghi εστιάζει η γερμανική FAZ
Σχετικά Άρθρα
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επισημαίνει ότι σχεδόν όλα τα ιταλικά κόμματα, ακόμη και η ακροδεξιά Lega του Matteo Salvini, στηρίζουν κατ' αρχήν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον πρώην διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi.
Που οφείλεται άραγε η φιλοευρωπαϊκή μετάλλαξη του Salvini, η «κοπερνίκεια στροφή» όπως την αποκαλεί ο ιταλικός τύπος;
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η αλλαγή φρονημάτων του Salvini είναι το αποτέλεσμα πιέσεων που ασκεί η οικονομικά φιλελεύθερη πτέρυγα της Lega στο προπύργιό της, τις οικονομικά ισχυρές περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας.
Επικεφαλής της πτέρυγας είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Jiancarlo Giorgetti, που θεωρείται κύριος υποψήφιος της Lega για υπουργικό θώκο σε μία κυβέρνηση Draghi.
Αλλά και ο Luca Zaia, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο επανεξελέγη πανηγυρικά στο αξίωμα του κυβερνήτη στο Βένετο, εκτιμάται ότι έχει ασκήσει μετριοπαθή επιρροή στη Lega.
Μία απόρριψη του πρώην τραπεζίτη Draghi, ο οποίος απολαμβάνει υψηλό κύρος τόσο σε πολυεθνικές όσο και σε οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν συνάδει με την εικόνα που προβάλλουν (στη Lega) ως ένα κόμμα με ιδιαίτερες ικανότητες στον χώρο της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση ο Salvini, μετά από τη συνάντησή του με τον Draghi, προέβη σε εκτενή δήλωση στήριξης μίας ΕΕ, την οποία ο ίδιος επί σειρά ετών κατακευραύνωνε ως ‘δικτατορία των τραπεζιτών και των γραφειοκρατών'».

Oι λοιπές σκοπιμότητες

Υπάρχουν όμως και άλλες, μακροπρόθεσμες σκοπιμότητες, εκτιμά ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη: «Μετά τη διάλυση του συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια τον Αύγουστο του 2019 από τον Salvini, που πίεζε για πρόωρες εκλογές, ο Draghi του προσφέρει τώρα μία προοπτική πρόωρης επανόδου στην εξουσία.
Κι έτσι η Lega, που είδε τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν από το 37% στο 24% μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με πρωτοβουλία Salvini, μπορεί να βγει κερδισμένη, επιδεικνύοντας συμπεριφορά υπεύθυνης πολιτικής δύναμης σε εποχές εθνικής κρίσης.
Οι επικριτές του προειδοποιούν ότι ο εθνικιστής λύκος Salvini επανεμφανίζεται με προβιά φιλοευρωπαϊκού προβάτου στα άδυτα της εξουσίας, σκοπεύοντας να επιστρέψει στην πρωταρχική του μορφή μετά από μία νίκη στις εκλογές του 2023».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης