Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ θα δοκιμάσει τις αγορές με ομόλογο 500 - 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την ρευστότητα της

Η ΔΕΗ θα δοκιμάσει τις αγορές με ομόλογο 500 - 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την ρευστότητα της

Σε έκδοση ομολόγου 500 με 700 εκατ ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ ενός δύο μηνών εώς τον Απρίλιο 2021

Μεταξύ 500 - 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι, θα κυμανθεί το ύψος του ομολόγου της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τοποθετούν την έκδοση της εταιρείας στις αγορές στους επόμενους δυο μήνες, ωστόσο δεδομένης της ευαισθησίας των ομολογιακών εκδόσεων, η τελική απόφαση για το ύψος της έκδοσης και τον χρονισμό της είναι συνάρτηση πάντοτε των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές, αλλά και του ισολογισμού του εκδότη.
Εξάλλου, υπάρχει ένα περιθώριο μιας νέας θετικής αξιολόγησης απο οίκους μετά απο τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.

Η Goldman Sachs

Κεντρικός συντονιστής της νέας έκδοσης ομολόγου της ΔΕΗ είναι η αμερικανική Goldman Sachs (X.Hλιάδης) ενώ απο ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει η Eurobank, τράπεζα η οποία διαθέτει ιστορικό άντλησης κεφαλαίων στις πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις ελληνικών εταιρειών.
Προς ενίσχυση της ομολογιακής έκδοσης, το ερχόμενο διάστημα, αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για την κοινοπραξία με την RWE στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, μέχρι την έξοδο της ΔΕΗ, θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το ενδιαφέρον που θα προκύψει απο την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασία απο την οποία η ΔΕΗ αναμένει ένα σημαντικό έσοδο.
Η έξοδος της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές είναι η πρώτη μετά το 2014 έρχεται κατέστη δυνατή τόσο μετά την αξιολόγηση της Fitch με ΒΒ-, όσο και με τις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης για την επιστροφή στην κερδοφορία και τις επενδύσεις.

Μείωση του κόστους δανεισμού και οι επενδύσεις

Ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ με τη νέα έκδοση είναι διπλός:
Αφενός να μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος δανεισμού και αφετέρου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις επενδύσεις τόσο στις ΑΠΕ, όσο και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί.
Το 2014, η ΔΕΗ είχε εκδώσει δυο εκδόσεις μια τριετή και μια πενταετή, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός της εταιρείας, εκτός απο την αξιολόγηση, ευνοείται και απο την βελτίωση της ρευστότητας της με τις δυο τιτλοποιήσεις οφειλών με τους ξένους οίκους JP Morgan και Pimco οι οποίες βελτίωσαν την διάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει αντλήσει απο την πρώτη τιτλοποίηση 150 εκατ. ευρώ, ενω αναμένει να εισπράξει και την δεύτερη τιτλοποίηση κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Τι κερδίζει

To νέο ομόλογο σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας, δηλαδή η ΔΕΗ αναλαμβάνει την δέσμευση να
μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Με την μείωση των εκπομπών η οποία θα παρακολουθείται μειώνεται και το ρίσκο ενω σε μια νέα έκδοση, η εταιρεία θα μπορεί να διεκδικήσει χαμηλότερο επιτόκιο, βάσει των επιδόσεων της.
Όπως σημείωνε επίσης η Euroxx σε χθεσινή της έκθεση: “Η ΔΕΗ έχει σημαντικές λήξεις χρέους στο κοντινό μέλλον 600 εκατ. ευρώ το 2021 και 700 εκατ. ευρώ το 2022.
Ωστόσο, η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχει ωθήσει και τα εταιρικά κόστη δανεισμού χαμηλότερα.
Εξάλλου, μετά την αξιολόγηση της ΔΕΗ απο την Fitch με ΒΒ- η ΔΕΗ θεωρεί πως δύναται να βγει στις διεθνείς αγορές με μια νέα έκδοση ομολόγου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης