Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θέμα ωρών το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 στην Αττική – Σήμερα 9/2 οι αποφάσεις των ειδικών

Θέμα ωρών το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 στην Αττική – Σήμερα 9/2 οι αποφάσεις των ειδικών
Σε 100.000 εκτιμώνται οι ενεργοί φορείς covid στην Αττική, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι ασυμπτωματικοί
Σχετικά Άρθρα

Ολοένα και πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική με το σενάριο για την επιβολή ενός σκληρότερου lockdown, όπως αυτού που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, να έχει κλειδώσει.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των νέων αυστηρών μέτρων είναι η Πέμπτη 11/2, ενώ η βιομηχανία και η οικοδομή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.
Επί της ουσίας το είχε εξαγγείλει νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε πως θα εισηγηθεί την επιβολή ενός καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου στην Αττική, αναφέροντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο για αμφισβήτηση.
Το θέμα του lockdown στην Αττική απασχόλησε την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με τις ανακοινώσεις να θεωρούνται θέμα ωρών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να συνέλθει εκτάκτως εντός της ημέρας η επιτροπή των επιδημιολόγων προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τι θα γίνει στην Αττική.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας, οι αποφάσεις των ειδικών αναμένονται εντός της ημέρας, αν και άφησε ανοιχτή την ημερομηνία εφαρμογής των νέων μέτρων, καθώς όπως είπε αύριο Τετάρτη 10/2 θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για την εφαρμογή των μέτρων.
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση τουλάχιστον 205% του ιικού φορτίου στην Αττική, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100.000 ενεργοί φορείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή που μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται και το ΕΣΥ, καθώς αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (στην Αττική νοσηλεύονται 769 σε απλές κλίνες και 173 σε κλίνες ΜΕΘ) ενώ αυξήθηκε κατά 12% και ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες 3 ημέρες (από 246 σε 276).
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δεδομένα που κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως θα είναι το απόλυτο καταστροφικό σενάριο να συμβεί στην Αττική ότι συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και όπως είπε ο κ.Κικίλιας, αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την Αττική.
Όπως είπε ο κ. Κικίλιας η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί σήμερα τις αποφάσεις της για τα νέα μέτρα, αν και αυτά δεν θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 10/2
Νωρίτερα ο υπ.Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να επιβληθεί ένα καθολικό lockdown στην Αττική, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Κικίλιας είπε πως θα εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα και πιθανότατα ένα lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική, ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει να κλείσουν και όλα τα σχολεία στο Λεκανοπέδιο
Όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260.
Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.
«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε.
Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο.
Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο.
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.
Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια - θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ - και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο.
Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Παγώνη: Ο Κικίλιας θέλει να προλάβει μην γίνει Θεσσαλονίκη η Αττική

Με την εισήγηση για σκληρό lockdown στην Αττική ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας θέλει το Λεκανοπέδιο να μη γίνει Θεσσαλονίκη υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ο υπουργός Υγείας βλέπει ότι υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία και δεν θέλει να φθάσει η Αττική στο επίπεδο της Θεσσαλονίκης, όπου πήγαιναν γιατροί από την Αθήνα.
Προσπαθεί να το προλάβει».
Φέρουμε στις πλάτες μας το ιστορικό της Θεσσαλονίκης, όταν δεν πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, για να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας εξετάζει τις εξής παραμέτρους και συγκεκριμένα, τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
«Πάνω απ’ όλα όμως κοιτάζω τον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς το 10% αυτών θα διασωληνωθεί.
Κοιτάζω επίσης πόσα κενά κρεβάτια έχω στις κόκκινες περιοχές» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στα μικρά παιδιά.

Θωμαΐδης: Στους 100.000 οι φορείς του ιού – Αύξηση κατά 205% στα λύματα στην Αττική

Την εκτίμηση πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 205% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος για ακόμα μια φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης είπε πως το ιικό φορτίο αυτό μεταφράζεται σε 100.000 ενεργούς φορείς στην Αττική, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι ασυμπτωματικοί.
«Δυστυχώς, η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.
Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%» είπε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης εκτίμησε πως θα φτάσουμε στα 2.500 κρούσματα στις αρχές Μαρτίου, εξέφρασε την αγωνία του για τα κρούσματα που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ και ζήτησε αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων.

Βασιλακόπουλος: Δύο με τρεις μήνες ακόμα ο εγκλεισμός – Το Πάσχα η Ελλάδα τελείως διαφορετική

Την εκτίμηση πως ο εγκλεισμός λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες ακόμα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως το Πάσχα, η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα.
«Η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς, υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά.
Ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες.
Το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα.
Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως έως το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μικρότερη.
«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κορωνοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δε θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
«Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

Πολλά τα κρούσματα στην Αττική – Μεγάλη διασπορά σε νησιά

Η Αττική σταθερά πρώτη στην επιδημιολογική κατανομή, φιλοξενεί τα μισά νέα κρούσματα (321) από τα 638 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με την πλειονότητα στο Κέντρο (80) και Δυτικό Τομέα Αθηνών, Νότιο Τομέα, Πειραιά, Ανατολική Αττική, Βόρειο Τομέα, Δυτική Αττική και Νήσους να ακολουθούν με 57, 50, 47, 44, 38, 3 και 2 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 80 νέες λοιμώξεις.
Οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας για τις οποίες εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία, συντηρούν την αρνητική επιδημιολογική τους εικόνα με 39 και 46 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, αλλά και υψηλή αναλογία κρουσμάτων προς 100.000 πληθυσμού με 12,57 και 21,82 πάλι κατ’ αντιστοιχία.
Τρία νησιά, τέλος, δίνουν έντονο επιδημιολογικό στίγμα και προβληματίζουν λόγω της επιχειρησιακού συναγερμού που συνεπάγονται πιθανά έκτακτα περιστατικά τους (αεροδιακομιδή κ.ο.κ): Κάλυμνος με 9 νέα και 30,56 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, Κάρπαθος με 1 και 13,68 αντίστοιχα και τέλος Σάμος, με 4 κρούσματα αλλά διψήφιο ιικό φορτίο (12,13 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους).

Το σχέδιο «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά

Στην ομαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τον οποίο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού φτάνει πλέον στο 3,9%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 417.565, εκ των οποίων οι 19.708 έγιναν χθες Δευτέρα 8/2
Χθες έφτασαν οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraΖeneca οι οποίες θα αξιοποιηθούν κατά τα πρόσφατα δεδομένα στην ηλικιακή ομάδα 18 - 64 ετών.
Προς το παρόν, οι πρώτοι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, για την οποία η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει την Τετάρτη 10 του μήνα.
Την ίδια ημέρα, στις 15/2, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ενεργοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο mega-εμβολιαστικών κέντρων.

Θεοδωρίδου: Στους 18-64 ετών η σύσταση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην χθεσινή 8/2 ενημέρωση υπογράμμισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κάνει να πιστεύουμε πως και για αυτές τις ομάδες (τους άνω των 65) θα είναι αποτελεσματικό.
Τόνισε πως η σύσταση της εθνικής επιτροπής είναι ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών.
Παράλληλα, ανέφερε πως το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες εξηγώντας πως οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και είναι αποτελεσματικό.
Προστατεύει τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ ενώ σχετικά με την παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα και το εμβόλιο ανέφερε πως
«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα.
Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα».

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού 10/2 για τους 60-64 και 12/2 για τους 75-79

Για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στη συνέντευξη Τύπου μετείχε και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca, το οποίο χαρακτήρισε ασφαλές.
Πιο αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους:Έχουμε ξεπεράσει τους 410 χιλιάδες εμβολιασμούς, με ποσοστό κάλυψης 3,9%.
Ανακοινώνουμε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για αλλες δύο κατηγορίες πολιτών.
Τους 60-64 την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και τους 75-79, από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 12.000 δόσεις από την Astrazeneca.
Όπως δήλωσε, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65.
Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια.
Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες.

Στους 5.997 οι νεκροί

Στους 5.997 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 8/2 ανακοινώθηκαν 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 638, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
11111111111111111.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 164.575 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.997 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

222222222222222.jpg

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 276 (71,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

3333333333333333333.jpg



Αυστηρό lockdown στις κόκκινες περιοχές - Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 15/2

Σε ισχύ είναι έως τις 15 Φεβρουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο  Β - Αυξημένου Κινδύνου, δηλαδή στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές.
Στο πακέτο νέων μέτρων οδήγησαν τα  πολλαπλά αρνητικά στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας,
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.
Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά - Πώς λειτουργεί η αγορά

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6/2 στις 06:00 το πρωί και συγκεκριμένα:

  • Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6/2 και έως τις 15/2 , ήτοι για επτά ημέρες, είναι και οι παρακάτω:

  • Ο δήμος Εορδαίας,
  • Ο δήμος Θηβαίων,
  • Οο δήμος Τανάγρας,
  • Ο δήμος Σπάρτης,
  • Ο δήμος Ζακύνθου,
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
  • Ο δήμος Ρεθύμνης
  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
  • Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
  • Ο δήμος Τεμπών

Mέχρι τις 18:00  το απόγευμα η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 05:00 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι μόνο από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

  • Κλειστά μετά τις 17:00 το απόγευμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά θα μπορούν να είναι μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα,  ενώ τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα.
Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Πώς λειτουργούν τα σχολεία από 8/2

Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας από τη 8/2, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών μόνο στις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Οι επιβαρυμένες περιοχές, οι λεγόμενες «κόκκινες» όπου και ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.
Έτσι, στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο.
Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής:
- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στη Δημοτική Ενότητα Πατρέων, τη Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων και τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια στη Δημοτική Ενότητα Θήρας και τη Δημοτική Ενότητα Μυκόνου
- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) σε:
1.Περιφέρεια Αττικής
2.ΠΕ Θεσσαλονίκης
3.ΠΕ Χαλκιδικής
4.ΠΕ Λέσβου
5.Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας
6.Δήμος Ζακύνθου
7.Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας
8.Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας
9.Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης
10.Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας
11.Δήμος Τανάγρας
12.Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης
13.Δήμος Θηβαίων
14.Δήμος Σπάρτης

Ειδική Αγωγή – Λοιπές εκπαιδευτικές δομές

Επίσης, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.
Τέλος, λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης