Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου στη συμφωνία για τα πυρηνικά
Η Τεχεράνη εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται μια μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Ε. Macron ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Τεχεράνη εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται μια μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Ε. Macron ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως επιθυμεί να «υποστηρίξει κάθε αμερικανική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση ενός απαιτητικού διαλόγου με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, προτείνοντας τον εαυτό του ως «έναν παράγοντα διευκόλυνσης» στις συνομιλίες.
Η Τεχεράνη «είναι πολύ πιο κοντά στην απόκτηση ατομικής βόμβας απ΄ό,τι πριν από την υπογραφή» της συμφωνίας και «θα πρέπει να διευθετήσουμε επίσης το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Macron , ο οποίος εκτίμησε πως είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν έχει ανάγκη έναν μεσολαβητή" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών S. Hajibadeh σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Macron .
«Όταν ένα κείμενο είναι γραμμένο με τέτοια ακρίβεια και σε τέτοια έκταση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να ξανασυζητηθεί.
Όλα είναι γραμμένα σε περισσότερες από 150 σελίδες», πρόσθεσε.
Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump είχε αποσύρει μονομερώς την Ουάσινγκτον από τη συνθήκη που επιτεύχθηκε στο 2015 στη Βιέννη, επαναφέροντας βαριές κυρώσεις που βύθισαν το Ιράν σε μεγάλη ύφεση και του στέρησαν την οικονομική ανάκαμψη την οποία ανάμενε από τη συμφωνία.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος J. Biden θέλει να επανέλθει στη συμφωνία της Βιέννης, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση να επιστρέψει προηγουμένως το Ιράν στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεών του, από τις οποίες άρχισε να αποχωρεί ως ανταπάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί να αρθούν προηγουμένως οι κυρώσεις και η Ουάσινγκτον να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Ali Khamenei, δήλωσε¨πως μόνο το Ιράν έχει «το δικαίωμα να ορίσει τους όρους της συνέχισης» της συμφωνίας, και όχι η Ουάσινγκτον ή τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας που, όπως είπε, "παραβίασαν όλες τις δεσμεύσεις τους».
Ο Μακρόν είχε προσπαθήσει αρκετές φορές, χωρίς επιτυχία, να επιτύχει μια επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης