Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στο 1,5 τρισ. δολ. το πακέτο Biden - Περιορισμένος αντίκτυπος στην οικονομία αν αυξηθεί ο κατώτατος

Goldman Sachs: Στο 1,5 τρισ. δολ. το πακέτο Biden - Περιορισμένος αντίκτυπος στην οικονομία αν αυξηθεί ο κατώτατος
Επί τα βελτίω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ύψος του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα

Στο 1,5 τρισ. δολ. θα ανέλθει τελικά το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Biden, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, που θεωρεί ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, επί τα βελτίω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ύψος του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα.
Όπως σημειώνει, το πακέτο στήριξης θα περάσει μεν από το Κογκρέσο, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Σημειώνεται πως η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει ότι το πακέτο Biden θα ανερχόταν στο 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αντί για 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχε εξαγγελθεί.
Επίσης, η τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2021, στο +11%.
Αύξησε δε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 και του 2022 κατά 0,2%, σε 6,8% και 4,5%, αντίστοιχα.

Περιορισμένος αντίκτυπος

«Tα επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια που υποθέτουμε ότι θα πέσουν στην οικονομία ισοδυναμούν με σχεδόν 2% επί του ΑΕΠ. Αναμένουμε δε ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα χρειαστούν αρκετά τρίμηνα να δαπανηθούν.
Ως εκ τούτου θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη» έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Goldman Sachs εξέτασε και το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια η οποία μπορεί να αποδειχθεί εντελώς περιττή καθώς οι πιθανότητες μιας τέτοιας αύξησης των μισθών φαίνονται σχεδόν μηδενικές), σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του Αμερικανού Προέδρου.
Ειδικότερα, ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σε πραγματικούς όρους τα τελευταία 50 χρόνια.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Biden πρότεινε σταδιακή αύξησή του από 7,25 δολάρια σε 15 δολάρια ανά ώρα.
Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός παραμένει στο ύψος των 7,25 δολαρίων ανά ώρα από το 2009.
min_wage_gs.jpg
Ο λόγος του κατώτατου μισθού προς τον διάμεσο μισθό έχει μειωθεί από περίπου το μισό στο ένα τρίτο, αφήνοντας τον αμερικανικό ελάχιστο προς διάμεσο μισθό στο κάτω μέρος του εύρους της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως φαίνεται στο γράφημα 2.
Διαγραμμα
Αν και είναι αυτονόητο, το βασικό όφελος της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι ότι θα αυξήσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων σε ορισμένες περιπτώσεις απότομα.
«Περίπου το 30% των εργαζομένων θα επωφεληθούν - οι περισσότεροι από αυτούς ενήλικες με οικογενειακά εισοδήματα κάτω των 50.000 δολαρίων.
Πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς μειώνουν τη φτώχεια.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εργαλεία όπως η επιστροφή φόρου.
Όπως έχουν σημειώσει αρκετοί οικονομολόγοι, η επιστροφή φόρου και ο μισθός μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται».
US_min_wage_in_context.jpg
Φυσικά, ενώ οι Δημοκρατικοί θα μιλήσουν για τις θετικές πτυχές της αύξησης των μισθών, οι Ρεπουμπλικανοί θα υποστηρίξουν ότι το κόστος υπερβαίνει την αντιστάθμιση των παροχών.
Είναι αυτονόητο ότι το κόστος της εργασίας θα μειώσει τη ζήτηση.
Πάντως, εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως διάφοροι αναλυτές δεν θεωρούν τραγικές τις επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού – τουναντίον.
Βέβαια, η αύξηση που συζητείται είναι αρκετά μεγάλη, για να μην έχει επίδραση στην αγορά εργασίας
min_wage_benefits_gs.jpg
most_studies.jpg

Ανεπηρέαστος ο πληθωρισμός

Στη συνέχεια, για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό, η Goldman Sachs προβαίνει στη διαπίστωσή ότι η αύξηση του μισθού κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,25% την ίδια χρονιά και αύξηση του πληθωρισμού 0,15% το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι τρέχουσες και οι προηγούμενες αυξήσεις θα αυξήσουν τον πληθωρισμό το 2021 κατά περίπου 0,15-0,2%.
Αυτό το αποτέλεσμα θα παραμείνει σταθερό με μια αύξηση στα 15 δολάρια.
Εν ολίγοις, όποιος στοιχηματίζει ότι μια αύξηση μισθών ύψους 15 $ θα προκαλούσε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό θα απογοητευτεί.

fed_min_wage.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης