Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι δύο αναπληθωριστικοί κίνδυνοι που απειλούν τις αγορές

JP Morgan: Οι δύο αναπληθωριστικοί κίνδυνοι που απειλούν τις αγορές
Οι λόγοι που οδηγούν την αμερικανική bull market είναι γνωστοί, ωστόσο αξίζει κανείς να αναφερθεί στους πιθανούς κινδύνους που απειλούν την αγορά.
Σχετικά Άρθρα

Στους αναπληθωριστικούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγορές αναφέρεται με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Οι λόγοι που οδηγούν την αμερικανική bull market είναι γνωστοί, ωστόσο αξίζει κανείς να αναφερθεί στους πιθανούς κινδύνους που απειλούν την αγορά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την JP Morgan, οι απειλές είναι η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η πτώση του δολαρίου.
Με τις αποδόσεις του αμερικανικού χρέους να έχουν πάρει την ανιούσα, η ταχύτητα της κίνησης αυτής κρίνεται σημαντικότερη από το πού εντέλει θα φτάσουν οι αποδόσεις.
Η ταχύτητα υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ από ό, τι δείχνουν οι αριθμοί και τα θεμελιώδη μεγέθη, με τους αναλυτές να τρέμουν το ενδεχόμενο να υπάρξει στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή υψηλή ανεργία και καλπάζων πληθωρισμός.
Εν προκειμένω αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και το πώς η αγορά «χώνευσε» τάχιστα χρέος 126 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.
jpm_narrative_feb_8.jpg
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, πολλοί δείκτες (π.χ. S&P500, Nasdaq, Russell 2K, Dax), χάρη στον αναπληθωρισμό, έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και σε ιστορικά χαμηλά (π.χ. το spread των αποδόσεων μεταξύ του ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών).

Άλλοι συσχετισμοί...

Στη συνέχεια, η JP Morgan προσθέτει:
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η ικανότητά της να ανυψώνει τις πλούσιες αγορές είναι αμετάβλητες, ωστόσο αυτήν τη στιγμή δεν εστιάζουμε εκεί.
Από την άλλη, μας απασχολούν άλλοι συσχετισμοί, πέρα από τον λόγο μετοχές προς ομόλογα, οι οποίοι θα προβληματίσουν τις αγορές
Στις μετοχές, εστιάζουμε στο επενδυτικό rotation στην Αξία.
Στα νομίσματα, το δολάριο ενισχύεται έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών αλλά υποχωρεί έναντι των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ανεβαίνει, όμως τα μέταλλα και τα υπόλοιπα commodities οπισθοχωρούν».
JPM_cross_asset_feb_8.jpg
Reflation trading

Τέλος, η JP Morgan γράφει ότι, ενώ το reflation trading εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο, εστιάζουμε στους παράγοντες που θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν το έδαφος για ένα πιο δυνατό δολάριο.
Ειδικότερα:
-Οι περισσότεροι δείκτες «υποστηρίζουν» το reflation trading και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Αυτό προϋποθέτει απότομες καμπύλες απόδοσης, πιθανή επιτάχυνση των PMIs από το β’ τρίμηνο του 2021, χωρίς πρόωρη άρση της υπερβολικής ρευστότητας, ενεργοποίηση του VIX και βελτιωμένο τεχνικό σκηνικό.
Προβληματίζει, αν μη τι άλλο, το δολάριο.
Ξεκίνησε μειούμενο, αλλά το ενδεχόμενο να ενισχυθεί θα μπορούσε να επηρεάσει μια σειρά από συναλλαγές
-Η αγορά μετοχών συνήθως αποδίδει καλύτερα όταν το δολάριο είναι ασθενέστερο.
Εάν το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί, η αγορά μετοχών θα παρουσιάσει πτώση.
Οι μετοχές στις αναδυόμενες χώρες παρουσιάζουν ισχυρή συσχέτιση με την αγορά συναλλάγματος, ενώ τελούν σε σχέση αντιστρόφως ανάλογη με το δολάριο.
Τούτου λεχθέντος, η JP Morgan δεν «βλέπει» αύξηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, παρότι το γιουάν φαίνεται πως δεν έχει άλλες δυνάμεις – εκτός αν μαζί με το χρηματιστήριο στην Κίνα ενισχυθεί και το κινεζικό νόμισμα.
CNY_JPM.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης