Πολιτική

Κικίλιας: Με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική - Με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε

Κικίλιας: Με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική - Με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε

"Μέχρι χθες είχαμε 206 περιστατικά μεταλλάξεων", σύμφωνα με τον Β. Κικίλια

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δε μπορώ να σας κρύψω πως με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας.
«Από τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο, πανελλαδικό δίκτυο, που επιτηρεί όλες τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Ένα δίκτυο επιτήρησης αλλά και διάγνωσης, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε τα σωστά επιδημιολογικά δεδομένα.
Είμαι σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δημήτρη Θάνο, για κάθε νέα εξέλιξη. Μέχρι χθες είχαμε 206 περιστατικά μεταλλάξεων», απαντά ο κ. Κικίλιας ερωτηθείς για το πόσο τον ανησυχεί η διασπορά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής στη χώρα μας.
Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» κληθείς να απαντήσει εάν η επιλογή της προληπτικής εφαρμογής ενός πιο σκληρού γενικού lockdown στη χώρα μας εξασφαλίζει την προστασία μας από την ευρεία διασπορά των μεταλλάξεων, υπογραμμίζει πως «ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας για έναν ολόκληρο χρόνο. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δίνουμε «ανάσες» στην κοινωνία, στα παιδιά μας και στην αγορά, προστατεύοντας όμως πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία. Με αυτόν τον γνώμονα παίρνουμε τις αποφάσεις. Γνωρίζετε, βέβαια, καλά ότι η Επιτροπή των ειδικών είναι αυτή που εισηγείται και στον έναν χρόνο λειτουργίας της, ποτέ δεν έχω προκαταλάβει τις εισηγήσεις αυτές».

Για κριτική

Κάνοντας αναφορά στην κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για την διαχείριση της πανδημίας ο υπουργός Υγείας τονίζει πως «είναι θεμιτή αρκεί να είναι καλόπιστη, τεκμηριωμένη και να βασίζεται σε πραγματικά και επιστημονικά στοιχεία. Όσον αφορά το υγειονομικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ε.Σ.Υ. έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε».
Αναφέρει ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, «παραλάβαμε 565 κλίνες, έχουμε φτάσει αισίως στις 1.303 και συνεχίζουμε.
Τέτοια εποχή, θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε δυστυχώς 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας, χωρίς να υπάρχει πανδημία. Σήμερα δεν έχουμε καμία αναμονή».
Προσθέτει ότι «έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, αριθμός-ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από αυτούς, 4.000 νοσηλευτές, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», αλλά και πως «έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς και 1.219 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη. Επίσης, 2.250 θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτών και 700 θέσεις νοσηλευτών, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση θα προσληφθούν και αυτοί».

Περί εμβολίων

Αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων και την στάση των φαρμακευτικών εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και προσθέτει πως είναι μια επιτυχία το ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύτηκε από κοινού και εξασφάλισε εμβόλια για όλους.
«Αν με ρωτάτε για το εάν πρέπει να πιεστούν κι άλλο οι εταιρείες. Σαφώς. Και αυτό γίνεται. Προχτές μάλιστα είχα ο ίδιος τηλεδιάσκεψη με τον CEO της AstraZeneca. Είμαστε σε καλό δρόμο και η χώρα μας με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική αντιμετωπίζει βήμα-βήμα αυτήν την τεράστια πρόκληση. Θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο υπουργός Υγείας.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας «οι εμβολιασμοί γίνονται με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών είναι - και ορθώς - οι ευπαθείς ομάδες».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης