Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στον Ισημερινό - Ο δελφίνος του Rafael Correa πιστεύει στη νίκη από τον α' γύρο

Εκλογές στον Ισημερινό - Ο δελφίνος του Rafael Correa πιστεύει στη νίκη από τον α' γύρο
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού, ο Andrés Arauz, από τα φαβορί των εκλογών, δήλωσε σίγουρος ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού, ο Andrés Arauz, από τα φαβορί των εκλογών, δήλωσε σίγουρος ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο την αναμέτρηση που διεξάγεται την Κυριακή 7/2, όπως ο μέντοράς του, ο πρώην αρχηγός του κράτους Rafael Correa το 2009 και το 2013.
Θα χρειαστεί «μεγάλη συμμετοχή και μόνο ένας γύρος» για να επιτευχθεί η «λαϊκή νίκη την Κυριακή», είπε ο υποψήφιος του συνασπισμού Ένωση για την Ελπίδα (Unión por la Esperanza, UNES), κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία του στο Κίτο.
Από την πλευρά του ο G. Laso, ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης Δημιουργώντας Ευκαιρίες (Creando Oportunidades, CREO, το ακρώνυμο που σχηματίζει η ονομασία της γράφεται όπως το ρήμα «πιστεύω» στα ισπανικά) ολοκλήρωσε τη δική του εκστρατεία επικεφαλής μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής στο οχυρό του, την πόλη Γουαγιακίλ, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό (νοτιοδυτικά).
Υποσχέθηκε να σχηματίσει «κυβέρνηση αλλαγής για να αποκτήσουμε έναν Ισημερινό δημοκρατικό, ελεύθερο, με ευκαιρίες και ευημερία για όλους».
Ο οικονομολόγος Andrés Arauz, 35 ετών, ο δεξιός πρώην τραπεζίτης G. Laso 65 ετών, καθώς και ο αριστερός αυτόχθων ηγέτης Y. perez, 51 ετών, θεωρούνται τα φαβορί για τη διαδοχή του προέδρου Lenin Moreno, η τετραετία του οποίου θα ολοκληρωθεί την 24η Μαΐου.
Άλλοι δεκατρείς υποψήφιοι κατεβαίνουν στη μάχη αυτή.
Οι πάνω από 13 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν επίσης την Κυριακή να αναδείξουν τα 137 μέλη του κοινοβουλίου.
Πάντως, λόγω του κατακερματισμού της πολιτικής ισχύος, αναλυτές προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, την 11η Απριλίου.
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Lenin Moreno, που ήρθε σε ρήξη με τον επιλεγόμενο κορεϊσμό μετά την ανάδειξή του στην προεδρία το 2017, ο Andrés Arauz εκτίμησε πως «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».
Ορκίστηκε πίστη στην «επανάσταση των πολιτών», σύνθημα του Ραφαέλ Κορέα, μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ελ Αρμπολίτο, αψηφώντας την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
«Θα πάρουμε πίσω την πατρίδα μας με τρόπο ειρηνικό, δημοκρατικό.
Δεν θα επιτρέψουμε να μας κλέψουν ούτε μια ψήφο», επέμεινε.
Σε βίντεο που προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνες, ο Rafael Correa ο οποίος ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, υποσχέθηκε μια κυβέρνηση η οποία θα ενεργεί «χωρίς μίσος, αλλά με μνήμη».
Διεκδικεί το αξίωμα του αντιπροέδρου, όμως του έχει απαγορευτεί να το αναλάβει μετά την καταδίκη του το 2020 σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για διαφθορά, έπειτα από μια δίκη που κατήγγειλε χαρακτηρίζοντας πολιτική.
Μετά τη συγκέντρωση ο Andrés Arauz τέθηκε στην κεφαλή πορείας που έφθασε στην έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE, η εκλογική επιτροπή), γύρω από την οποία είχε αναπτυχθεί ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, για να απαιτήσει η διαδικασία να είναι διαφανής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης