Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Θέμα χρόνου ο δείκτης S&P 500 της Wall Street να διασπάσει τις 4.000 μονάδες

Nomura: Θέμα χρόνου ο δείκτης S&P 500 της Wall Street να διασπάσει τις 4.000 μονάδες
Θέμα χρόνου είναι ο δείκτης - βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να διασπάσει τις 4.000 μονάδες

Θέμα χρόνου είναι ο δείκτης - βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να διασπάσει τις 4.000 μονάδες, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Ειδικότερα, η βόμβα «γάμμα» πυροδοτήθηκε, όταν ο δείκτης S&P 500 έφτασε στις 3.800 μονάδες, ενώ το επόμενο «ορόσημο» θα είναι οι 3.900 μονάδες, με σημείο ισχυρής αντίστασης τις 3.905 μονάδες.
Τώρα λοιπόν που το momentum είναι, πάλι, σταθερά ανοδικό και η αμερικανική αγορά έχει φτάσει στο εύρος των 3.850-3.900, το θετικό «γάμμα» ενισχύεται κατά 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως όσο υψηλότερη είναι η αύξηση των μετοχών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι dealers σπεύδουν να αντισταθμίσουν το «δέλτα»(delta hedging).
spxDots-768x331.jpg
Τα ελληνικά...

Υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση του κινδύνου γίνεται με τη χρήση των συντελεστών «δέλτα» και «γάμμα», οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ευαισθησία ενός χαρτοφυλακίου στη μεταβολή μιας υποκείμενης μεταβλητής.
Και οι δύο συντελεστές ανήκουν στα λεγόμενα ελληνικά γράμματα (greeks).
Ο συντελεστής «γάμμα» (gamma) αναφέρεται στον ρυθμό μεταβολής του συντελεστή «δέλτα» σε σχέση με την τιμή μιας υποκείμενης μεταβλητής, ενώ ο συντελεστής «δέλτα» μετράει τη μεταβολή της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μιας μοναδιαίας αύξησης στην αξία της μεταβλητής.
Στα options, το ελληνικό γράμμα «γάμμα» δείχνει πώς ανταποκρίνεται ένα συμβόλαιο στις διακυμάνσεις της τιμής ενός υποκείμενου τίτλου.
Aπό την άλλη, το «δέλτα» είναι ο λόγος που σχετίζεται με τη μεταβολή της τιμής ενός asset και ενός παράγωγου προϊόντος.

«Σοβαρή υπόθεση»

Σύμφωνα λοιπόν με τη Nomura, τα funds ενισχύουν τις τοποθετήσεις τους μετά το Value at Risk της προηγούμενης εβδομάδας, που προκάλεσε άγρια απομόχλευση.
Ωστόσο, παρακάτω φαίνεται τι συνέβη με τους συντελεστές γάμμα και δέλτα στον δείκτη S&P 500, με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία να υπολογίζει ότι το γάμμα έφτασε στο 45ο εκατοστημόριο και βαίνει προς νέα υψηλά, ενώ το δέλτα πήγε από το 65ο εκατοστημόριο στο 85ο εκατοστημόριο.
gamma_2.5.jpg
Αυτό για τη Nomura είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς μέχρι πριν κάποιες ημέρες τίποτε δεν προιωνιζόταν συντριβή.
Μάλιστα, πέρα από τη μετοχή της GameStop και τους Reddit Riots, κατάρρευση… μύριζαν μόνο τα ETFs που σχετίζονταν με τον πληθωρισμό.
Τώρα, πέρα από τα παραπάνω, με τον δείκτη φόβου / VIX να βρίσκεται στο 96ο εκατοστημόριο, οι επενδυτές πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα.
Εντέλει, όμως, είτε η προεξόφληση γάμμα είναι θέμα «υπερβολικής ζήτησης για μεταβλητότητα», λόγω αναγκών αντιστάθμισης, δεδομένου ότι το δολάριο κινείται συνεχώς πτωτικά…
sg_vix_5_0.jpg
Είτε τα επενδυτικά funds περιορίζονται από το πρωτόκολλο διαχείρισης κινδύνου.
Με άλλα λόγια, ότι η ίδια έκθεση σε call options/γάμμα που ώθησε τη μετοχή της GameStop στα ουράνια τον Ιανουάριο του 2020 και την οποία η SoftBank χρησιμοποίησε για να προκαλέσει κατάρρευση της αγοράς τον περασμένο Αύγουστο, επιστρέφει στον S&P, κάτι που σημαίνει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η αγορά αυξηθεί πάνω από τις 4.000 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης