Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβολιασμοί - Νεα ιστορικα υψηλά για S&P 500 και Nasdaq, ο DAX -0,03%

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβολιασμοί - Νεα ιστορικα υψηλά για S&P 500 και Nasdaq, ο DAX -0,03%
Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εμβολιασμοί - Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Υψηλότερα κινήθηκαν σήμερα 5/2 οι αμερικανικοί δείκτες διευρύνοντας το τετραήμερο ράλι, με αποτέλεσμα τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και ο δείκτης Nasdaq να διαμορφωθούν σε νέα ιστορικά υψηλά στις 3.886 μονάδες και τις 13.856,30 μονάδες αντίστοιχα, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα περάσει σύντομα το νέο πακέτο τόνωσης δίνοντας νέα ώθηση στην οικονομία.
Το νέο πακέτο τόνωσης θεωρείται κρίσιμο από πολλούς αναλυτές για την ενίσχυση της οικονομίας η οποία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε μεγάλες περιοχές της χώρας.
Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Joe Biden τις ερχόμενες εβδομάδες με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Καθοριστική η ψήφος της Kamala Harris

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού.
Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Kamala Harris, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.
Ήταν «ένα τεράστιο πρώτο βήμα» προς την έγκριση ενός περιεκτικού νομοσχεδίου βοήθειας για τον κορωνοϊό, το οποίο ο Joe Biden έχει θέσει στην κορυφή της νομοθετικής ατζέντας του, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer.

Παγκόσμιο SOS για επιτάχυνση εμβολιασμών για να προλάβουν τις μεταλλάξεις covid

Μάχη με τον χρόνο δίνουν για ακόμα μια φορά επιστήμονες, φαρμακοβιομηχανίες και κράτη προκειμένου να προλάβουν τις μεταλλάξεις του ιού έτσι ώστε αυτές να μην ακυρώσουν τα εμβόλια που είναι ήδη σε κυκλοφορία και έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες.
Οι εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές καθώς αναφέρεται πως κυκλοφορούν τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις της covid19 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναφέρεται πως μόνο στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 600 παραλλαγές του αρχικού στελέχους.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ εντός των επόμενων εβδομάδων η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται και πιο θανατηφόρα, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν οι εμβολιασμοί για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς (αν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υπεραμύνεται της πολιτικής της αναφέροντας πως έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δις δόσεις) και να προειδοποιεί πως αν και το 2021 θα είναι μια πιο διαχειρίσιμη χρονιά σε σχέση με το 2020, το φως στο τούνελ θα αργήσει ακόμα να έρθει.
Απέναντι σε αυτές τις δύο τεράστιες προκλήσεις – του κινδύνου που συνιστούν οι μεταλλάξεις και οι ελλείψεις εμβολίων – οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν απαντήσεις και λύσεις, έχοντας μπει στη λογική των συνεργασιών και των συμπράξεων.
Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά το ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ο συνδυασμός των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, η Ρωσία άρχισε κλινικές δοκιμές των εμβολίων Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η GlaxoSmithKline και η CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού.

ΗΠΑ: Στο 6,3% υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο - Μόλις 49 χιλ. οι νέες θέσεις εργασίας

Υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2021, ωστόσο δημιουργήθηκαν μόλις 49 χιλ. θέσεις τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, η ανεργία υποχώρησε στο 6,3% από 6,7%.
Ωστόσο οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα ανήλθαν σε μόλις 49 χιλ. γεγονός που καταδεικνύει ότι η πίεση που δέχεται η αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας, παραμένει ισχυρή.
Οι αναλυτές ανέμεναν πάνω από 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
Στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργήθηκαν μόλις 6.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ενώ στο δημόσιο 43.000. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2%.

anergia285.jpg

Αυξήθηκαν τα έσοδα της Aon στο δ' τρίμηνο του 2020

Η Aon ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων δ΄ τριμήνου, ιδιαίτερα στον τομέα εμπορικών λύσεων κινδύνου.
Η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει υπηρεσίες ασφαλιστικές-μεσιτείας, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 524 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τα 374 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,27 δολάρια, έναντι των 1,58 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,62 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 2,46 δολάρια.

Συντηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σταθεροποιητικά διαπραγματεύονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στη Wall Street εν μέσω ελπίδων για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Οι δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους αντλώντας ώθηση από τις ελπίδες ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί, παρά τα προβλήματα στον εφοδιασμό, θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων συνεχίζουν να στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση και στις ευρωπαϊκής αρχές για την έγκριση του εμβολίου της που προβλέπει μόνο μια δόση.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις BNP Paribas, Sanofi, Intesa Sanpaolo και Thyssenkrupp να είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κολοσσών που ανακοίνωσαν σήμερα 5/2 τα οικονομικά τους μεγέθη.

BNP Paribas: Κέρδη 7 δισ. ευρώ το 2020 - Άνω των εκτιμήσεων

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα της BNP Paribas για το δ΄τρίμηνο του 2020, καθώς και για το σύνολο του έτους.
Τα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,59 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 1,2 δισ. σύμφωνα με τη Refinitiv.
H πτώση έναντι του γ' τριμήνου ανήλθε στο 15,9%.
Στα 7 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα κέρδη για το σύνολο του 2020, μειωμένα κατά 13,5% έναντι του 2019.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 6,5 δισ. ευρώ.
Το μέρισμα ανέρχεται στα 1,1 ευρώ ανά μετοχή.

Sanofi: Κέρδη στο δ΄ τρίμηνο 2020 και μείωση πωλήσεων

Κέρδη εμφάνισε η Sanofi SA στο δ΄ τρίμηνο του 2020, με τις πωλήσεις να μειώνονται σε ετήσια βάση.
Η γαλλική φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,08 δισ. Ευρώ για την περίοδο, έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν είχε αναλάβει χρεώσεις απομείωσης σε ορισμένα assets.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 9,38 δισ. Ευρώ, χαμηλότερα από τα 9,61 δισ. Ευρώ για το δ΄ τρίμηνο του 2019.
Για το έτος, η Sanofi δήλωσε πως το φάρμακο Duxipent είναι σε σωστή τροχιά για την επίτευξη πωλήσεων άνω των 10 δισ. ευρώ για φλεγμονώδεις ασθένειες τύπου 2 και αναμένει ότι το φάρμακο θα ενισχύει το περιθώριο των λειτουργικών επιχειρηματικών εσόδων από το 2022.

Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με όχημα τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,43% στις 4.061 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη +1,54% στις 28.779,19 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,38% στις 1.890,95 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,6% στις 29.288 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε μικρή πτώση -0,16% στις 3.496 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,2% στις 50.698 μονάδες.

wwwbankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης