Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανέρχονται οι λαϊκιστές στην εξουσία; - Το παράδειγμα σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και ΗΠΑ

Επανέρχονται οι λαϊκιστές στην εξουσία; - Το παράδειγμα σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και ΗΠΑ

Οι Trumplicans μπορεί να είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται για χρόνια, με τη μορφή του Patriot Party

Σχετικά Άρθρα
Μετά την εκλογική ήττα του πρώην Προέδρου Donald Trump, τα mainstream μέσα ενημέρωσης κήρυξαν ότι ο λαϊκισμός είναι νεκρός.

Ποτέ δεν θα αναστηθεί ξανά σε μαζική κλίμακα.
Όμως τις τελευταίες ημέρες, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ειδικά στην Ευρώπη, αυξάνεται δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να δώσουν στις ίδιες δυνάμεις νέα ώθηση, την ώρα που οι «ειδικοί» απέτυχαν στο μέτωπο της πανδημίας.

Η Le Pen είναι το πιο ηχηρό παράδειγμα

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron δεν είναι ο πιο δημοφιλής άντρας στη Γαλλία αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με δεκάδες δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό απόρριψης του Γάλλου ηγέτη ξεπέρασε το 50%, με τις τελευταίες έρευνες να ξεπερνούν το 60%.
Θα μπορούσε αυτό να σηματοδοτήσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους;
Θα μπορούσε, με την Le Pen να δείχνει τη δύναμη της.
Η Marine Le Pen, επικεφαλής του κόμματος του National Rally, φαίνεται ότι πλησιάζει τον Macron στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία διαδικτυακή δημοσκόπηση της Harris Interactive, εάν διεξαχθούν σήμερα προεδρικές εκλογές, η Le Pen θα λάβει το 48% των ψήφων, σε σύγκριση με το 52% του Macron.
Ενώ αυτό δίνει στον Macron μια μικρή νίκη στην επανεκλογή, είναι το στενότερο περιθώριο που καταγράφηκε μέχρι τώρα.

Επόμενη στάση, Ιταλία;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte παραιτήθηκε πρόσφατα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια πολιτικού χάους μεταξύ μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Conte παραιτήθηκε αφού ο Matteo Renzi απέσυρε το μικρό του κόμμα Italia Viva από την εύθραυστη συμμαχία, αν και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παραμένουν στον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Ήταν μια νίκη για τον λαϊκισμό και ένα σημάδι του μέλλοντος του έθνους;
ΟΧΙ ακριβως.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του IXE, το 45% των Ιταλών ψηφοφόρων θέλουν το Conte να παραμείνει στο αξίωμα, και μόνο το 26% είναι υπέρ των νέων εκλογών.
Ο Salvini αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια δίκη για ισχυρισμούς ότι καταχράστηκε την εξουσία του εμποδίζοντας ένα πλοίο με πρόσφυγες να αγκυροβολήσει το 2019 ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Η άνοδος του πορτογαλικού λαϊκισμού

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa κέρδισε την επανεκλογή του, κερδίζοντας το 61% των ψήφων.
Παρά τη νίκη του, πολλοί πολιτικοί αναλυτές παρακολουθούν τον Andre Ventura, έναν δεξιό λαϊκιστή πολιτικό που κέρδισε το 12% των ψήφων.
Αν και η Λισαβόνα καθοδηγείται από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα στην έδρα της αντιπολίτευσης, ειδικοί λένε ότι αυτή η ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές σε δύο χρόνια εν μέσω της άνοδος του Ventura και του κόμματος του που ονομάζεται Chega (Enough).
Το Foreign Policy σημειώνει ότι «οι Πορτογάλοι έχουν υψηλότερο επίπεδο δυσπιστίας στη Δημοκρατία τους από τους περισσότερους πληθυσμούς», προσθέτοντας: «αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια μοναδική τάση ακροδεξιού λαϊκισμού στην Πορτογαλία που δεν βασίζεται πρωτίστως στο αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα».
Σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα lockdown και η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, ένας υποψήφιος κατά του κατεστημένου θα μπορούσε να πείσει στο κοινό.

Οι Ολλανδοί "Go Wilders";

Ο Geert Wilders, επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία, δεν έγινε πολιτικός ηγέτης, όπως περίμεναν ορισμένοι στις εκλογές του 2017, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών.
Ωστόσο, μετά από ένα σκάνδαλο υπό τον πρωθυπουργό Mark Ruttle, και ένα έθνος που γίνεται όλο και πιο αρνητικό για τα lockdown του COVID-19, θα μπορούσε ο Wilders να πετύχει την άνοιξη όταν εκατομμύρια πολίτες ψηφίσουν στις εκλογές;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η σύνθεση της κυβέρνησης θα μοιάζει σχετικά ίδια με αυτήν που είναι τώρα.
Στην πραγματικότητα, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) θα μπορούσε να βασιστεί στον αριθμό των εδρών του.

MAGA, MEGA, και Patriots

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απώλεια του Προέδρου Trump ίσως ήταν μόνο η αρχή.
Εάν οι φήμες είναι αληθείς, οι Trumplicans μπορεί να είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται για χρόνια, με τη μορφή του Patriot Party.
Ενώ οι συντηρητικοί έχουν προειδοποιήσει για τις μακροπρόθεσμες πολιτικές συνέπειες ενός διασπασμένου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα έδινε στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο για πολλά ακόμη χρόνια, δείχνει ότι ο πληθυσμός MAGA της χώρας δεν εξαφανίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης