Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψυχραιμία και όχι δραματοποίηση των εξελίξεων συνιστά η κυβέρνηση – Αδύνατο το lockdown τύπου Μαρτίου 2020

Ψυχραιμία και όχι δραματοποίηση των εξελίξεων συνιστά η κυβέρνηση – Αδύνατο το lockdown τύπου Μαρτίου 2020
Σχεδόν αδύνατο να οδηγηθούμε σε καραντίνα τύπου Μαρτίου 2020 εκ νέου στην Ελλάδα

Σήμερα το πρωί 5/2/2021, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα καταθέσει την εισήγησή της προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της νέας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Δεν είναι εύκολο νέο lockdown τύπου Μαρτίου 2020

Από χθες 4/2, καλλιεργείται από πολλά ΜΜΕ κλίμα επικείμενου σκληρού lockdown, ακόμα και με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα στο Λεκανοπέδιο.
Κάτι, που ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατο, διότι πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στα εκατομμύρια των κατοίκων του, ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε τα ανάποδα αποτελέσματα:
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γέμιζαν ασφυκτικά νωρίς το απόγευμα, τα σούπερ μάρκετ θα πλημμύριζαν τα Σάββατα από εργαζόμενους που δεν θα προλάβαιναν να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές…
Mε λίγα λόγια θα προκαλούσε χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Πλέον, το βασικό σενάριο είναι το μέτρο αυτό να ισχύσει μόνο το Σαββατοκύριακο.

Ψυχραιμία και όχι βιαστικές αποφάσεις

Συνομιλητές του πρωθυπουργού συστήνουν ψυχραιμία και υπογραμμίζουν ότι μπορεί τα τελευταία 24ωρα να υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, αλλά δεν είναι τόσο εκθετική.
Παραδέχονται, βεβαίως, ότι η παράμετρος των μεταλλάξεων καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι τα σημερινά δεδομένα δεν επιβάλλουν δραματικές αποφάσεις οι οποίες θα είχαν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες γενικά στην οικονομία και ειδικότερα σε επαγγελματικούς κλάδους που ήδη έχουν πληγεί σκληρά.

Πρόβλημα τα συλλαλητήρια και η Θεσσαλονίκη

Πονοκέφαλος για τους επιτελείς του Μαξίμου αποτελούν τα αρκετά κρούσματα που υπάρχουν σε νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία λειτουργούν εδώ και εβδομάδες.
Παρά τις εισηγήσεις διαφόρων επιστημόνων, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων, είτε αυτό αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια είτε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Άλλωστε, δύο πράγματα προβληματίζουν περισσότερο την επιτροπή και τα επιτελικά στελέχη.
Το ένα είναι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Εχθές πραγματοποιήθηκε άλλο ένα μαζικό συλλαλητήριο χωρίς να υπάρχει τήρηση των μέτρων ασφαλείας για τη δημόσια υγεία.
Το δεύτερο είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Πάτρα αλλά κυρίως στην Θεσσαλονίκη, η οποία πριν 2 μήνες είχε τρομακτικά εκθετική κατάσταση και χρειάστηκε σκληρό lockdown για να ισορροπήσει η κατάσταση.
Τι είναι αυτό, όμως, που έφερε την Θεσσαλονίκη πάλι στο κόκκινο.
Εκτιμάται ότι είναι ο όρθιος συνωστισμός στα καφέ και στα μαγαζιά του λιανεμπορίου αλλά περισσότερο η κόπωση που υπέστη η κοινωνία της συμπρωτεύουσας με το 3μηνο σκληρό lockdown.

Περιμένοντας το ρωσικό εμβόλιο

Η αλήθεια είναι ότι παρά την δραματοποίηση των εξελίξεων από κάποιους επιστήμονες της επιτροπής, η εικόνα της χώρας τόσο σε κρούσματα όσο και σε θανάτους συνδυαστικά και με την πορεία των εμβολιασμών είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οπότε, στο μυαλό όλων εκτιμάται ότι μπορεί με την κατάλληλη διαχείριση να ξεπεραστεί αισίως το 3ο κύμα της πανδημίας.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς το ρωσικό εμβόλιο που μπαίνει μέσω του ΕΜΑ στις ευρωπαϊκές χώρες, θα καλυτερέψει τις συνθήκες του εμβολιασμού και θα ανεβάσει κατά πολύ τους ρυθμούς εμβολιασμού στη χώρα.
Άρα ο χρόνος δεν είναι πάντα εχθρός και το επόμενο δίμηνο θα είναι διαχειρίσιμο για τη κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης