Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 1% στο πετρέλαιο, σε υψηλό 12 μηνών – Στα 56,2 δολ. το WTI, 58,8 δολ. το Brent

Άνοδος 1% στο πετρέλαιο, σε υψηλό 12 μηνών – Στα 56,2 δολ. το WTI, 58,8 δολ. το Brent
Σε υψηλό 12 μηνών το πετρέλαιο
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών παρέμεινε σήμερα 4/2 οι τιμές πετρελαίου, με ώθηση από τη συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ+ για περικοπές παραγωγής και τη μείωση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ.
Το αργό σχιστολιθικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Μαρτίου 2021 έκλεισε με άνοδο 1% στα 56,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Απριλίου 2021 για το πετρέλαιο Brent σημείωσαν επίσης κέρδη 1% στα 58,8 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο του Ιανουαρίου 2021,υπενθυμίζεται, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά περίπου 7%.

Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν της βενζίνης

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν απροσδόκητα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ΕΙΑ την Τετάρτη 3/2/2021.
Η έλλειψη αργού, μαζί με την αύξηση της παραγωγής διύλισης, δείχνει την ανάκαμψη της ζήτησης, ανέφεραν οι αναλυτές. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 994.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιανουαρίου σε 475,7 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση 446.000 βαρελιών.
«Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να αναζητά καλύτερες μέρες μπροστά με μια αυξανόμενη διάθεση του εμβολίου (coronavirus), ενθαρρύνοντας τη ζήτηση, ενώ ο ΟΠΕΚ + συνεχίζει να περιορίζει την παραγωγή, προκαλώντας μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον .
Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα σε 252,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι μετοχές αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα.
Οι ροές των διυληστηρίων μειώθηκαν κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ποσοστά χρήσης αυξήθηκαν κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες στο 82,3% της χωρητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ. «Παρά αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τη βενζίνη, οι συνολικές απογραφές παγκοσμίως και στα πετρελαϊκά προϊόντα των ΗΠΑ έχουν μειωθεί και οι προοπτικές για την άνοιξη και το καλοκαίρι εξακολουθούν να είναι καλύτερες», δήλωσε ο Tony Headrick, αναλυτής της αγοράς ενέργειας στην CHS Hedging.
Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 9.000 βαρέλια την εβδομάδα σε 162,8 εκατομμύρια βαρέλια. Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια bpd.

Αναθεώρηση επί τα χείρω για την ανάκαμψη πετρελαίου το 2021 από τον OPEC+

O OPEC+ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης κατά 5,9 bpd.
Πηγές του ομίλου OPEC + δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραγωγοί που ανήκουν στη συμμαχία του Οργανισμού συμμορφώθηκαν με τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου στο 99% τον Δεκέμβριο του 2020, από 101% το Νοέμβριο.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της JTC σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δήλωσε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,4% φέτος, μετά την περυσινή συρρίκνωση κατά 4,1%.
«Με την αγορά αργού πετρελαίου προς το παρόν να καθυστερεί, ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για τη συνολική ζήτηση», δήλωσε ο Barkindo.
Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, αλλά δεδομένου ότι οι ποσοστώσεις έχουν οριστεί για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η αγορά δεν αναμένει σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με αλλαγές στο σύμφωνο παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης