Τον ασύλληπτο αριθμό των 4.000 μεταλλάξεων της covid19 να έχουν διαπιστωθεί ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να υποστηρίζει πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη πέρα από μεταδοτική, είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Αν και οι φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) υποστηρίζουν πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού (ακόμα και κατά της νοτιοαφρικανικής, αν και με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα), ήδη εξετάζουν το πώς μπορούν να βελτιώσουν τα εμβόλια τους κατά των μεταλλάξεων.
Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 4/2 μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών εμβολίων – στην προκειμένη περίπτωση της Pfizer και της AstraZeneca – και εάν μπορεί να απέχει περισσότερο η πρώτη από τη δεύτερη δόση, ενώ και η Ρωσία ξεκινά κλινικές δοκιμές των εμβολίων Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca.
ενώ ήδη η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline και η γερμανική CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Την ίδια στιγμή πάντως, η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια αυξάνεται παγκοσμίως ενώ για πρώτη φορά οι εμβολιασθέντες πολίτες ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέλιξη που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως
Τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ξεπέρασε ο αριθμός των εμβολιασθέντων πολιτών, κάτι που δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, παρά τις ανησυχίες για τις μεταλλάξεις αλλά και την ελλιπή διάθεση εμβολίων.
Οι εμβολιασμοί εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει πλέον τους 105 εκατομμύρια σε 75 χώρες, τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 104 εκατομμύρία.
Σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται, αν και η μέτρηση αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και αυτά που επαληθεύονται μέσω των τεστ.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων κορυφώθηκε παγκοσμίως στις αρχές Ιανουαρίου φέτος και έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού διεθνώς, είναι και το πρώτο κράτος όπου ήδη εμφανίζονται ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.
Οι έως τώρα επιβεβαιωμένες παραγγελίες εμβολίων Covid-19 εκτιμώνται σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις και από αυτές τα 5,3 δισεκατομμύρια αφορούν τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (λαμβανομένου υπόψη ότι για τα περισσότερα εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις).
Το βρετανικό επιστημονικό ίδρυμα Wellcome Trust εκτιμά ότι πριν το 2023 ή 2024 δεν θα μπορεί όποιος θέλει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού οπουδήποτε στη Γη, να έχει ένα στη διάθεση του, κάτι που αφορά κυρίως τις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες βρίσκονται και σε πιο μειονεκτική θέση.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 104.630.893 και οι νεκροί 2.276.543
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.603.190 κρούσματα και 453.545 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 227.563 και τρίτη σε κρούσματα με 9.339.420
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 161.240 και τέταρτη η Ινδία με 154.703
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.882.972
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.858.367, έκτη η Γαλλία με 3.310.051
• Έβδομη η Ισπανία με 2.883.465 και όγδοη η Ιταλία με 2.583.790
• Ένατη η Τουρκία με 2.501.079 και δέκατη η Γερμανία με 2.252.504
Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια
Πάντως, οι πολίτες αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov και του Ινστιτούτου Καινοτομίας της Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου Imperial, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε 15 χώρες απάντησαν ότι θα εμβολιάζονταν την επόμενη εβδομάδα αν είχαν την ευκαιρία.
Συνολικά, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι μεγαλύτερη σήμερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η ίδια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί σε 15 χώρες σε δείγμα 13.500 πολιτών κάθε φορά, είχε διαπιστώσει ότι μόνο το 40% αυτών είχε πρόθεση να εμβολιαστεί.
Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Οι Βρετανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν με ποσοστό 78% και ακολουθούν οι Δανοί με 67%, τη στιγμή που στη Γαλλία εντοπίστηκε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν (44%).
Παρόλο αυτά και στη Γαλλία, διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που θα το έκαναν, καθώς από 15% που ήταν τον Νοέμβριο έφθασε στο 30% τον Ιανουάριο.
Στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη η προθυμία εμβολιασμού μειώθηκε από τον Νοέμβριο, με την Ιαπωνία να εμφανίζεται περισσότερο διστακτική και έπειτα τη Σιγκαπούρη.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τα εμβόλια, με τα δύο τρία να εκφράζουν έντονη ή αρκετή εμπιστοσύνη και μόλις το 12% να μην τα εμπιστεύεται καθόλου.
Πρωτοπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο: Δοκιμάζει συνδυασμό Pfizer-BioNTech / Oxford-AstraZeneca, σε πρώτη και δεύτερη δόση
Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά και τις δοκιμές συνδυασμού εμβολίων σε 1η και 2η δόση, με τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca / Pfizer-BioNTech προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα μικτά εμβόλια μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το CNBC, η δοκιμή των εμβολίων πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύνεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης, το οποίο και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα χρήσης διαφορετικού εμβολίου για τον αρχικό «πρωταρχικό» εμβολιασμό και για την επόμενη «ενισχυτική» δόση.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν εάν η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη οδός για την αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εμβολιασμού και εάν θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει καλύτερη προστασία.
Εάν αποδείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά στο ίδιο πρόγραμμα, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το πώς να αυξήσετε το εύρος της προστασίας έναντι νέων στελεχών του ιού", δήλωσε ο Matthew Snape, επικεφαλής ερευνητής σχετικά με τη δίκη και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Πέμπτη.Η δοκιμή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως η μελέτη «COVID-19 Heterologous Prime Boost», αλλά ονομάστηκε μελέτη «Com-Cov», θα πραγματοποιηθεί σε πάνω από 800 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία για να αξιολογήσει τους τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς πρωταρχικών και αναμνηστικός εμβολιασμός.
Θα δοκιμάσει μια πρώτη δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ακολουθούμενη από ενίσχυση με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή με περαιτέρω δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.
Αρχικά οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούσαν το διάστημα που μεσολαβεί να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12 εβδομάδες.
Ρωσία: Προχωρά σε δοκιμές μίξης του Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca
Δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυασμού δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα 4/2, Ρώσος αξιωματούχος.
Τα πρώτα αποτελέσματα των κοινών δοκιμών αναμένονται τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικών επενδύσεων RDIF Kirill Dmitriev.
Το RDIF αναμένεται επίσης να ανακοινώσει κοινές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου με μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, πρόσθεσε ο Dmitriev.
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 450.000 οι νεκροί λόγω covid – Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη
Το όριο των 450.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του covid ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη του ιού μια και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
«Γνωρίζουμε ότι κάποιες μεταλλάξεις έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.
Υπάρχουν όμως ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιες μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν και σε αυξημένη θνητότητα και ενώ μένει ακόμα να φανεί εάν τα εμβόλια λειτουργούν κατά αυτών των μεταλλάξεων» είπε η Rochelle Walensky, διευθύντρια των CDC.
Όπως είπε η Walensky, από τις έρευνες που γίνονται σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τις νέες μεταλλάξεις, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν φορούν ούτε μάσκες ούτε τηρούν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci επεσήμανε την ανάγκη να φορούν οι πολίτες δύο προστατευτικές μάσκες προκειμένου να προφυλάσσονται καλύτερα από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ενώ από την 1η Φεβρουαρίου, έχει καταστεί η υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Άλλωστε οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι έχουν κάνει την εφιαλτική πρόβλεψη για 654.000 νεκρούς έως την 1η Μαΐου, υποστηρίζουν πως οι θάνατοι μπορεί να μειωθούν έως και 30.000 εφόσον οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Εφιαλτικές όμως είναι οι προβλέψεις και των CDC που αναφέρουν πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τους 534.000 έως τις 27 Φεβρουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περίπου έναν θάνατο σε κάθε λεπτό από την έναρξη της πανδημίας.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 119.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.796 νεκρούς.
Συνολικά, οι ΗΠΑ μετρούν 26,56 εκατομμύρια κρούσματα και 450.681 θανάτους.
Όσον αφορά τα εμβόλια, εκτιμάται πως έχουν διανεμηθεί περίπου 56 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 33,9 εκατομμύρια δόσεις.
Εκτιμάται πως για να επιστρέψουν οι ΗΠΑ σε μια μορφή κανονικότητας, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου.
Ευρώπη: Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί
Αν και η Κομισιόν εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη που ζητούν να επιταχυνθούν άμεσα οι εμβολιασμοί ενώ πολλοί για αυτόν ακριβώς το λόγο διάκεινται θετικά και στην χρήση των εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Στη Γερμανία μάλιστα συζητείται και το σενάριο συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen επανέλαβε τον στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το καλοκαίρι, ενώ συμπλήρωσε πως 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca θα διανεμηθούν το β' τρίμηνο και, εάν εγκριθούν, θα διανεμηθούν και 80 εκατ. δόσεις από τη Johnson & Johnson και την Curevac.
Κλείνει τα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών
Και ενώ η Ευρώπη αναζητά τον βηματισμό της όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, παράλληλα λαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα για να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ σκληραίνει τους όρους για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος μόνο σε εκείνους που έρχονται από χώρες με λίγα κρούσματα και διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Γαλλία από χθες 31/1 προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα τρίτο lockdown.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Βέλγιο (έκλεισε απο την 1η Φεβρουαρίου τα σύνορα της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ), Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική μια και αναφέρεται πως μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές) και Νορβηγία (αν και από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο), ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.
Μ. Βρετανία: Έλεγχοι πόρτα πόρτα για να βρουν τις μεταλλάξεις
Με τη Μ. Βρετανία να καταγράφει ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη (η πρώτη με περισσότερους από 100.000 θανάτους) και με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου, από την Τρίτη 2/2 οι βρετανικές αρχές θα πραγματοποιούν τεστ από σπίτι σε σπίτι με απώτερο στόχο να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα με την άκρως μεταδοτική νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα διενεργηθούν 80.000 έλεγχοι σε 8 συγκεκριμένες περιοχές της Αγγλίας με απώτερο στόχο να βρεθεί κάθε πιθανό κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Υπό έλεγχο ο κορωνοϊός στην Κίνα – Συνεχίζει τις έρευνες στην Wuhan ο ΠΟΥ
Υπό έλεγχο έθεσε το β’ κύμα της επιδημίας κορωνοϊού και πριν αυτό προσλάβει διαστάσεις η Κίνα, η οποία ανέφερε για το τελευταίο 24ωρο μόλις 30 κρούσματα από 25 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 30 κρούσματα, τα 17 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.411 ασθενείς με την COVID-19 (- 105 από την προηγουμένη) και 49 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 17).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.649 μολύνσεων.
Στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ο ΠΟΥ
Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 3/2 το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, στην Κίνα, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.
Η επίσκεψη των επιστημόνων του ΠΟΥ, ύστερα από 3,5 ώρες στο Ινστιτούτο, έκαναν λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν πολλά ερωτήματα.
Το Ινστιτούτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες μια διαρροή από το εργαστήριο προκάλεσε την πρώτη μεγάλη έξαρση της επιδημίας στην πόλη, στο τέλος του 2019.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και οι υποστηρικτές του είχαν στηρίξει αυτό το σενάριο, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Mike Pompeo επέμενε τον περασμένο χρόνο ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» ότι ο ιός είχε προέλθει από το εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις και παραδεχόμενος ότι δεν ήταν βέβαιο.
Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν αυτό το σενάριο και εκτιμούν ότι η Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προήλθε από νυχτερίδες και πιθανόν να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου θηλαστικού.
Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις μέχρι στιγμής.
Ινδία: Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί
Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Ινδοί έχουν ήδη εμβολιαστεί , κυρίως μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η επιδημία είναι σε πλήρη ύφεση στην χώρα.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.899 κρούσματα και 107 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 10.790.183 κρούσματα και 154.703 νεκρούς.
Στο κόκκινο λόγω covid η Λατινική Αμερική – 140.000 εμβολιασμοί σε μια ημέρα στην Χιλή
Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας του β’ κύματος του κορωνοϊού παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά περισσότερους από 600.000 θανάτους, αποτελώντας τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή παγκοσμίως μετά την Ευρώπη
Έπειτα από μια ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η Λατινική Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι μισοί από τους θανάτους καταγράφονται σε Βραζιλία και Μεξικό.
Η Βραζιλία η πλέον πληγείσα
Η Βραζιλία αποτελεί την πλέον πληγείσα χώρα της Λατινικής Αμερικής καθώς είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 56.002 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 1.254 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 227.563 νεκρούς επί συνόλου 9.339.420 μολύνσεων.
Μεξικό: Καλά στην υγεία του ο πρόεδρος
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω covid.
Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.707 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 12.153 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 161.240 νεκροίεπί συνόλου 1.888.245 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, «εξαίρετη» χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση της υγείας του προέδρου του Μεξικό, Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό.
Χιλή: Πάνω από 140.00 εμβολιασμοί σε μια ημέρα
Πάνω από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους χθες Τετάρτη 3/2, πρώτη ημέρα του προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή.
Πάνω από 1.400 κέντρα εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και σε αυτά έχουν διανεμηθεί πάνω από 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac, από το σύνολο των 4 εκατ. δόσεων που παρέλαβαν οι αρχές της Χιλής την περασμένη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών άρχισε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 90 ετών και θα συνεχιστεί σήμερα με την ανοσοποίηση προσώπων μεταξύ 87 και 89 ετών και κατόπιν προοδευτικά θα επεκτείνεται σε πολίτες χαμηλότερων ηλικιών.
Με τον αριθμό που επιτεύχθηκε την πρώτη ημέρα του προγράμματος, η Χιλή έχει πλέον ανοσοποιήσει 209.501 ανθρώπους αφότου άρχισαν οι εμβολιασμοί, την 24η Δεκεμβρίου.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αυτό που εμβολιάστηκε με την πρώτη παρτίδα 154.000 δόσεων του προϊόντος της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.
Η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει ότι θα έχουν εμβολιαστεί περί τα τέλη Μαρτίου 5 εκατ. άνθρωποι, πρακτικά όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι απαραίτητοι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση.
Στην Χιλή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 735.000 μολύνσεις, ενώ 18.576 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19.
Παν. Οξφόρδης για εμβόλιο AstraZeneca: Μπορεί να επιβραδύνει την μετάδοση Covid, καθυστερώντας τη 2η δόση
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κορωνοϊού AstraZeneca - Πανεπιστημίου Οξφόρδης στάθηκε μια αποτελεσματική στρατηγική, σύμφωνα με νέα μελέτη..
Οι ερευνητές της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Covid ήταν 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης για τρεις μήνες μετά από μία μόνο εφάπαξ δόση.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Το εμβόλιο θεωρείται επίσης ότι μειώνει τη μετάδοση του ιού, έναν κρίσιμο παράγοντα για την άρση των lockdown.
Η καθυστέρηση στη δεύτερη δόση σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα πρώτα τους εμβόλια νωρίτερα, επειδή διευκολύνουν την έλλειψη εμβολίων
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία εφάπαξ δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό ήταν 76% ... και η μοντελοποιημένη ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου των 3 μηνών», ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2/2 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε στο 82,4% όταν υπήρχε τουλάχιστον διάστημα 12 εβδομάδων πριν από τη δεύτερη δόση.
Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 54,9%.
«Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης και ότι μία μόνο δόση εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική τις πρώτες 90 ημέρες, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη για την τρέχουσα πολιτική», ανέφερε η έκθεση.
Παρά τις μεταλλάξεις τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα.
Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Andrew Pollard, ο οποίος ερωτηθείς για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της covid-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη έναντι των νέων, παραλλαγμένων στελεχών, απάντησε ότι «ο ιός αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται».
«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό με τον καιρό ο ιός να βρει τρόπους να προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προστασία από τη σοβαρή νόσηση (…)
Στόχος του ιού είναι περισσότερο να μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, παρά να μας βλάπτει» ανέφερε ο Pollard.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών