Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Σε «πολιορκία» η Αττική, «κοκκινη» η Θεσσαλονίκη - Τα σενάρια για lockdown

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Σε «πολιορκία» η Αττική, «κοκκινη» η Θεσσαλονίκη - Τα σενάρια για lockdown
Ποια περιοριστικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση πριν το … lockdown ΙΙΙ – Φόβοι για τεράστια έξαρση covid
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)  Σκέψεις για προσαρμογή των μέτρων στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την αύξηση του μέσου ημερήσιου όρου κρουσμάτων κάνει η κυβέρνηση, μετά και την καθιερωμένη σύσκεψη των επιδημιολόγων το απόγευμα της Πέμπτης 4/2.
Οι ειδικοί φαίνεται να θεωρούν αρκετά τα μέτρα που εφαρμόζονται, αρκεί να τηρηθούν από όλους και να υπάρχει έλεγχος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αυξάνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ την Πέμπτη αυξήθηκε -μετά από αρκετό καιρό- και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Η πρώτη είδηση που βγαίνει αφορά τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιστρέφει στο «κόκκινο», καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπαχθεί στη λίστα των μέτρων που αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα και περιορισμούς στην κίνηση.
Η δεύτερη παρέμβαση που βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης ενόψει της αυριανής 5/2 ανακοίνωσης των μέτρων, αφορά την Αττική και πιο συγκεκριμένα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η Αττική αποτελεί μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των «κόκκινων περιοχών», καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ και όχι από τις 18:00 το απόγευμα.
Οι σκέψεις των αρμοδίων αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα μόνο τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού που προβλέπεται.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 4/2 ανέδειξε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές, καθώς η αύξηση είναι σημαντική.
Τα ημερήσια κρούσματα διατηρήθηκαν σε τετραψήφιο αριθμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με το 50% να εντοπίζεται στις περιοχές της Αττικής.

Τα σενάρια για τα περιοριστικά μέτρα

Αν και πολλοί ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα δουλεύουν με τηλεργασία έτσι ώστε να περιοριστεί κινητικότητα, αν και πολλοί τονίζουν την ανάγκη να αυξηθούν τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.
Για αυτό το λόγο, οι παρεμβάσεις της εκτιμάται ότι θα εστιάσουν στους συνήθεις ύποπτους τομείς: τα σχολεία, το λιανεμπόριο και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Συνεπώς, μελετάται να επιβληθεί νωρίτερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική όπου σήμερα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Ένα από τα σενάρια είναι η απαγόρευση να αρχίσει να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, κάτι που σημαίνει πως τα πάντα θα πρέπει να «νεκρώνουν» από τις 17:00 το απόγευμα, εξέλιξη αν μη τι άλλο πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στο Λεκανοπέδιο.
Ακόμα πιο δύσκολο όμως φαντάζει και το έτερο ενδεχόμενο, αυτό του να επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο εντός της Αττικής ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς δεν φαίνεται να προκρίνεται σε αυτήν την φάση το κλείσιμο των δημοτικών ενώ σχετικά με το λιανεμπόριο, το καλύτερο σενάριο θέλει να επανέρχεται παντού το click away, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει έναν ακόμα γύρο αντιδράσεων από εμπόρους και επιχειρηματίες.
Πάντως, όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ληφθούν τώρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τότε το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown σε λίγες εβδομάδες θα είναι αναπόφευκτο.

Στους 5.903 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4/2 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.070, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 160.935 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.903 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 249 (71,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
pinakas_1.jpg


pinakas_2.jpg


Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

pinakas_3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

pinakas_4.jpg





Ταραντίλης: Τα δεδομένα για την covid αλλάζουν από ώρα σε ώρα - Καθήκον μας να προσαρμοζόμαστε

Τη θέση πως τα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού αλλάζουν ώρα με την ώρα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καθήκον μας να προσαρμοζόμαστε.
«Όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Ταραντίλης, αναφέροντας πως αύριο Παρασκευή 5/2 θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας.
Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων» υποστήριξε ο κ.Ταραντίλης.

Δερμιτζάκης: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα το πρωί

Τη θέση πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την κινητικότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την «απότομη αύξηση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα».
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης απέδωσε την αύξηση αυτή «στις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα.
Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.
Όπως είπε, «κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

Μεγάλη αδυναμία ο μη έλεγχος της κινητικότητας

Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας.
«Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό.
Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο.
Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα.
«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά.
Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά.
Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Καμία ένδειξη για τα σχολεία

Σε ότι αφορά τα σχολεία ο κ.Δερμιτζάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».
«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες.
Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό.
«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ζήτησε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς.

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν από τη Δευτέρα 8/2 όλα τα σχολεία, όχι τα καταστήματα

Υπέρ του να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 αλλά να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τάσσεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο «να το δούμε».
Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία.
Κρατεί μηχανές και «όπισθεν ολοταχώς» για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.
«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες.
Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία για την επιδημία – Δεν έχουμε πολλές επιλογές

Τη θέση πως «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά» μετά και ενημέρωση που έκανε χθες στη Βουλή ο Σ. Τσιόδρας για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».
«Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας, τονίζοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν» είπε ο καθηγητής ερωτηθείς για το αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Όπως είπε, το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
«Τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία.
Τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Δύσκολη η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 στην Αττική

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας σημείωσε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν».
«Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια.
Είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί.
Δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά» είπε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός».

Βατόπουλος: Όλα τα σενάρια για περιοριστικά μέτρα είναι στο τραπέζι

Τη θέση πως οι ειδικοί επιστήμονες μελετούν όλα τα σενάρια σχετικά με το ποια περιοριστικά μέτρα πρέπει να επιβληθούν για να ανασχεθεί η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών.
Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 το βράδυ στην Αττική, ο κ.Βατόπουλος είπε πως είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Όπως είπε, η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, και για αυτό «πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις».
Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε ότι «ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο».
«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» τόνισε ο κ.Βατόπουλους, αναφέροντας πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το εάν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα.
Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού.


Σε ισχύ ο χάρτης

Σε ισχύ είναι από 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ο οποίος διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα).
Ο χάρτης
καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 05:00 το πρωί.

Επανήλθε το click away

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

«Κοκκίνισαν» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος

Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάχθηκαν από την Δευτέρα 1/2 οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα επιπρόσθετα μέτρα του Επιπέδου Β.
Συγκεκριμένα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 το πρωί
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

xartis-4.jpg

 

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης