Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Διπλωμάτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης

Βέλγιο: Διπλωμάτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης
Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ευρώπης με το Ιράν.
Σχετικά Άρθρα

Δικαστήριο του Βελγίου καταδίκασε σήμερα (4/2) έναν Ιρανό διπλωμάτη για τον σχεδιασμό μιας αποτραπείσας βομβιστικής επίθεσης το 2018 σε συγκέντρωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, έξω από το Παρίσι, και του επέβαλε 20ετή ποινή φυλάκισης, στην πρώτη αυτή δίκη Ιρανού αξιωματούχου υπόπτου για τρομοκρατία στην ΕΕ μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979.
Ο Asadollah Asadi, ο οποίος είναι σήμερα 49 ετών, υπηρετούσε στην ιρανική αποστολή στην Αυστρία όταν προμήθευσε με εκρηκτικά τους διοργανωτές της επίθεσης.
Αφού αποτράπηκε η επίθεση, ο Asadi συνελήφθη στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 2018, όπου κρίθηκε ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία.
Τρεις συνεργοί του, με διπλή υπηκοότητα, Βελγική και Ιρανική, επίσης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 15 και 18 ετών και τους αφαιρέθηκε η βελγική υπηκοότητα.
Στη συγκέντρωση της 30ης Ιουνίου στο Βιλπέντ, κοντά στο Παρίσι, βρίσκονταν ανώτεροι ηγέτες του εξόριστου Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης και κάποιοι προβεβλημένοι υποστηρικτές τους, ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο R. Gulliani.
Ο Asadi δικάστηκε στην Αμβέρσα μαζί με τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί όταν η αστυνομία απέτρεψε την επίθεση.
Ο διπλωμάτης κατηγορήθηκε για "απόπειρα ανθρωποκτονιών τρομοκρατικού χαρακτήρα" και για "συμμετοχή σε δραστηριότητα τρομοκρατικής οργάνωσης".
Οι δύο δράστες αμφότεροι βελγικής και ιρανικής υπηκοότητας, είχαν λάβει από τον Asadi ένα κιλό εκρηκτικής ύλης και έναν πυροκροτητή.
Αργότερα εκείνη τη χρονιά η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονταν πίσω από την τρομοκρατική επιχείρηση, κατηγορία που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ευρώπης με το Ιράν.
maxresdefault.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης