Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθήλωσε το ΧΑ -0,46% στις 760 μον. – Ελαχιστοποιούνται τα ανοδικά περιθώρια

Η επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθήλωσε το ΧΑ -0,46% στις 760 μον. – Ελαχιστοποιούνται τα ανοδικά περιθώρια
Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάζεται από τις ανησυχίες για την επιβολή νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων με άμεσες τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 760 μονάδες, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αρχικές πιέσεις που έφτασαν πλησίον του -3% με εξαίρεση την Alpha Bank που υποχώρησε στο -2,54% ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές..
Eπίσης, απώλειες κατέγραψαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες πιέσεις σε Ελλακτωρ -3,99%, Viohalco -2,75%... ενώ ανοδικά ξεχώρισε μόνο η δεικτοβαρής Coca Cola +1,53%  .
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  στις 760 μονάδες, ενώ όσο διατηρεί τις 750 μονάδες αποφεύγουμε τον κίνδυνο από τις 690 - 650 μονάδες.
Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιβολή νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων με άμεσες τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Αύριο Παρασκευή 5/2 η κυβέρνηση, θα κληθεί να αποφασίσει τι είδους περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να ισχύσουν πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 έτσι ώστε να μπει ένα «φρένο» στην επιθετική έξαρση των κρουσμάτων που εντοπίζεται κυρίως σε Αττική.
Στο επίκεντρο, παραμένουν οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζονται αδύναμες να αντιδράσουν έστω και τεχνικά ....ενώ η όποια ανοδική κίνηση καταλήγει στο κενό…. σε αντίθεση με τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 οι οποίες στηρίζουν την αγορά έστω και επιλεκτικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική Deutsche Bank, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές, και ειδικότερα στη Νότια Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2021, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μακράν τη χειρότερη απόδοση (-7,4%), με τον δεύτερο χειρότερο σε απόδοση δείκτη να αναδεικνύεται ο ισπανικός IBEX 35 (-3,6%) ενώ στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται, το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει αρνητική απόδοση -2,6%. .
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει discount το οποίο οφείλεται στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα ή και στις επιφυλακτικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία ειδικότερα με την πανδημική κρίση.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 452 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 430 - 420 μονάδες.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,54% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,26%, οριακά υποχώρησε η Eurobank από -0,34% ενώ η Εθνική έκλεισε με οριακά κέρδη +0,39%.
Σύμφωνα με τη Fitch,
οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλό απόθεμα προβληματικών περιουσιακών, με τα κεφάλαια να είναι σε κίνδυνο από μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια.
Επίσης, ο κλάδος έχει διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία, η οποία επιβαρύνεται από υψηλές προβλέψεις απομείωσης, ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας βελτιώθηκαν το 2020.
Oι καταλύτες που θα βελτιώσουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, εφιστώντας την προσοχή για την πορεία της πανδημίας επικεντρώνονται στην επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων, στη διαχείριση της λήξης των μορατορίων αλλά και από την στήριξη από την κυβέρνηση και βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των NPEs.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 4/2 στην αγορά ομολόγων .
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,64% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,56% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 92 μονάδες ή 0,92% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,12% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,08%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank +1,18% αλλά και στις δεικτοβαρείς ΔΕΗ +1,39%, Coca Cola +1,13% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,15% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,25%.
Λίγο μετά τις 14:30 με πιέσεις στις τράπεζες με Alpha Bank -2,81%, Eθνική -1,4% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Ελλακτωρ -4,06%, Lamda -3,94%..... με εξαίρεση την Coca Cola, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,87% και ο .Γενικός Δείκτης στο -0,97%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,46% στις 760 μονάδες έχοντας υψηλό στις 766,23 μονάδες και χαμηλό 756,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 13,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,3 εκατ. ευρώ και όγκου 284 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 79 χιλ. τεμάχια αξίας 830 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 28 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 147 χιλ. τεμάχια αξίας 1,7 εκατ, ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 30 χιλ. τεμάχια αξίας 430 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 740 - 730 μονάδες, και ακολουθούν οι 710 μονάδες και οι 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγεί στις 690 και 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 775 μονάδες  και ακολουθούν οι 780 - 790 και οι 800 - 810 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 452 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 430 - 420 μονάδες  και ακολουθούν οι 410 μονάδες και οι 390 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 460 - 470 μονάδες  και ακολουθούν οι 480 - 490 και οι 510 μονάδες

Μερική ή ολική άσκηση δικαιωμάτων από ΤΧΣ στις επερχόμενες ΑΜΚ;

Ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει και πλέον το ΤΧΣ από ειδικού σκοπού θα μετατραπεί σε κοινό μέτοχο, οπότε το Ταμείο θα λειτουργεί με κριτήρια βελτίωσης της απόδοσης της επένδυσης, εν προκειμένω θα στοχεύει να καλύψει μέρος της πολύ μεγάλης σωρευμένης ζημίας.
Στην κυβέρνηση ωστόσο υπάρχει ένα δίλημμα – που ίσως δεν θα έπρεπε να υπάρχει – γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να ληφθεί υπόψη ότι ενώ μιλάμε στην Ελλάδα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισεκ. επενδύθηκαν στις τράπεζες 44,19 δισεκ. ευρώ η αξία των οποίων σήμερα είναι 97% χαμηλότερη κοινώς βιβλική καταστροφή.
Το δίλημμα της κυβέρνησης είναι εάν το ΤΧΣ θα πρέπει να συμμετέχει ολικώς δηλαδή πλήρως στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου ή μερικώς ανάλογα δηλαδή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες μετόχους.
Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση όπου θα πρέπει να εξασκεί πλήρως τα δικαιώματα του, καθώς ως κοινός μέτοχος πρέπει να προσβλέπει στην βελτιστοποίηση της δική του περιουσίας, όσο και εάν αυτή έχει απαξιωθεί.
Για το Ταμείο η πλήρη εξάσκηση σημαίνει ότι βελτιστοποιεί τις πιθανότητες να ανακτήσει μεγαλύτερο ποσό από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει.
Με όρους δημοσίου συμφέροντος, το ΤΧΣ πρέπει να εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του ειδικά μάλιστα όταν έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει.
Άπαξ και οι επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν θετικό πρόσημο στις χρηματιστηριακές αξίες, μπορεί βραχυπρόθεσμα κατά την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου να υποστούν πιέσεις οι τραπεζικές μετοχές αλλά μετά την ολοκλήρωση τους… είναι βέβαιο ότι θα ανακάμψουν με αξιόλογα κέρδη.
Οπότε το μερίδιο σε αυτό το κέρδος για το ΤΧΣ αυξάνεται.
Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του θα λειτουργήσει η εξέλιξη αυτή αποτρεπτικά σε νέους ιδιώτες μετόχους που βλέπουν τις ελληνικές τράπεζες ως επενδυτική ευκαιρία.
Μάλιστα αναφέρουν ότι όσο θα επικρέμονται τα μελλοντικά placement – διάθεση μετοχών στο επενδυτικό κοινό που θα διενεργήσει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες κατά την φάση της αποεπένδυσης (βλέπε 2022 - 2023) οι επενδυτές δεν θα θέλουν να πάρουν επενδυτικό ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες.
Το επιχείρημα αυτό έχει μια λογική.
Από την μια το ΤΧΣ μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο οπότε πρέπει να διασφαλίσει την μεγιστοποίηση της απόδοσης του και από την άλλη ζητούμε από το ΤΧΣ που αλλάζει ο επενδυτικός του χαρακτήρας να χάσει προς όφελος άλλων ιδιωτών μετόχων.
Όλο αυτό το δίλημμα είναι λάθος, δεν θα έπρεπε να τίθεται τέτοιο ζήτημα άπαξ και δεν διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Να κερδίσει ο ιδιώτης μέτοχος αλλά κάποια στιγμή ας προσέξουμε και το δημόσιο συμφέρον το οποίο είμαστε όλοι εμείς οι έλληνες φορολογούμενοι που επωμιστήκαμε δάνεια 44 δισεκ. για τις τράπεζες.

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει την αποεπένδυση από τις τράπεζες από την Eurobank

Το α΄ 6μηνο του 2022 δηλαδή σε 12-15 μήνες από σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποεπένδυση από ελληνική τράπεζα, μηδενίζοντας το ποσοστό συμμετοχής.
Η τράπεζα αυτή θα είναι η Eurobank στην οποία το ΤΧΣ κατέχει 52 εκατ μετοχές ή 1,40% ενώ η  τρέχουσα αξία των μετοχών του ΤΧΣ ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ.
Τα κριτήρια διάθεσης των μετοχών είναι
1)Το χαμηλό ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank.
Με μόλις 1,40% και ύπαρξη άλλων μετόχων, στρατηγικού επενδυτή Fairfax και θεσμικών μετόχων η διάθεση 52 εκατ μετοχών (το 1,40% αντιστοιχεί σε 52 εκατ μετοχές) προφανώς μπορεί να απορροφηθεί με ευκολία.
Η τρέχουσα αξία των 52 εκατ μετοχών ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επενδύσει σωρευτικά κεφάλαια και funding gap δηλαδή κάλυψη χρηματοδοτικού κενού σε Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton bank σχεδόν 11,6 με 12 δισεκ. και μόνο στην Eurobank 5,7 δισεκ. ευρώ.
Τα 30 εκατ ευρώ αξία προφανώς είναι σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στην σωρευτική επένδυση του ΤΧΣ στην Eurobank.
Το Ταμείο επιτέλεσε στο παρελθόν ένα ειδικό ρόλο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα η οποία δεν διακυβεύεται πλέον στην Eurobank.
2)Ο δεύτερος λόγο αλλά σπουδαιότερος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank έχει να κάνει με το εάν και κατά πόσο η Eurobank έχει επιλύσει θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, σταθερότητας ισολογισμού και εάν αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της.
Και οι τρεις αυτοί λόγοι με την παρουσία του βασικού μετόχου του Fairfax με 31,7% και των πρωτοβουλιών της διοίκησης Καραβία έχουν αντιμετωπιστεί και το διακύβευμα μετά την δημιουργία της Eurobank Holding είναι η ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, η Eurobank σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ NPEs με τον Ηρακλή 2 όπου εκτιμάται ότι θα διενεργήσει νέες προβλέψεις περίπου 300 εκατ ευρώ.
Με την τιτλοποίηση και άλλες ενέργειες η Eurobank θα διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο NPEs περίπου 4,5 με 5 δισεκ. το οποίο θα μειώνεται και με άλλες ενέργειες π.χ. κάλυψη προβλέψεων από κερδοφορία, διαχείριση από την Dovalue κ.α.
Σε διάστημα 12 μηνών η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να βρίσκεται στα 0,80 ευρώ από 0,58 ευρώ που κινείται την τρέχουσα περίοδο ή άνοδος +38%.
Τα 0,80 ευρώ διαμορφώνουν κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ οπότε το 1,40% του ΤΧΣ τότε μπορεί να αξίζει 42 εκατ ευρώ.

Η επικαιρότητα

Περίπου 4.000 μεταλλάξεις της covid19 έχουν διαπιστωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να υποστηρίζει πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη πέρα από μεταδοτική, είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Αν και οι φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) υποστηρίζουν πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού (ακόμα και κατά της νοτιοαφρικανικής, αν και με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα), ήδη εξετάζουν το πώς μπορούν να βελτιώσουν τα εμβόλια τους κατά των μεταλλάξεων.
Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 4/2 μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών εμβολίων – στην προκειμένη περίπτωση της Pfizer και της AstraZeneca – και εάν μπορεί να απέχει περισσότερο η πρώτη από τη δεύτερη δόση, ενώ ήδη η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline και η γερμανική CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Την ίδια στιγμή πάντως, η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια αυξάνεται παγκοσμίως ενώ για πρώτη φορά οι εμβολιασθέντες πολίτες ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέλιξη που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Στην Ελλάδα, αύριο Παρασκευή 5/2 η κυβέρνηση, θα κληθεί να αποφασίσει τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 έτσι ώστε να μπει ένα «φρένο» στην επιθετική έξαρση των κρουσμάτων που εντοπίζεται κυρίως σε Αττική, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Χαλκίδα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα να υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής πως αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε συνολικά 7.000 με 8.000 κρούσματα, ότι αναμένονται 80 με 100 εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ τις επόμενες 7 ημέρες και ότι εάν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα έως τα τέλη Μαρτίου, τότε «θα έχουμε πρόβλημα».
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό τον φόβο η Αθήνα να γίνει η νέα Θεσσαλονίκη, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αυτό ενός καθολικού lockdown.
Αν και η πρόταση για ένα σκληρό lockdown, όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου βρίσκεται στο τραπέζι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι επιστήμονες, φαίνεται πως πολύ δύσκολα σε αυτή την φάση η κυβέρνηση θα λάβει μια απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ωστόσο, τα περιθώρια και οι εναλλακτικές της δεν είναι και πολλές.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 159.866, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.878 θάνατοι.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 4/2 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -1,06%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο -0,93% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,356%

Ανοδικές τάσεις  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/2 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη, τα εταιρικά αποτελέσματα και η προσπάθεια του Mario Draghi στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στηρίζουν τις αγορές..
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ωστόσο έκτοτε οι περιορισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι σε πολλές οικονομίες και τα μη απαραίτητα καταστήματα παραμένουν κλειστά σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,0% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, λόγω της ανάκαμψης των πωλήσεων καυσίμων και ειδών ένδυσης.
Κέρδη για πρώτη φορά από το 2014 ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για το 2020 ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, με όχημα την επενδυτική τραπεζική.
H Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο δ' τρίμηνο του 2020 εκπλήσσοντας τους αναλυτές, ενώ και τα έσοδά της αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις νέες συζητήσεις στο Κογκρέσο για το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μετά την αρχική πρόταση του Αμερικανού προέδρου για ένα πακέτο μέτρων 1,9 τρισ. δολ. το οποίο πάντως δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο χωρίς μεγάλες περικοπές.
Εν τω μεταξύ, μικρή πτώση ύψους 33.000 σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας συνολικά τις 779.000 για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021.
Ωστόσο τα νέα είναι θετικά καθώς συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά για 2η εβδομάδα, και πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν 830.000..
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,6%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,1% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο  S&P 500 στο +0,50% και ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,57% (23,74 δολ.).

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές αν και περιόρισαν τις αρχικές πιέσεις με εξαίρεση την Εθνική όπου έκλεισε με οριακά κέρδη ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,06 ευρώ, με άνοδο +0,39% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7290 ευρώ, με πτώση -2,54%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8452 ευρώ, με πτώση -1,26% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5780 ευρώ, με πτώση -0,34% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7790 ευρώ, με άνοδο +1,17% και με κεφαλαιοποίηση 348 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1916 ευρώ, με πτώση -0,21% και όγκο 147 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Eλλάκτωρ -3,99%, Viohalco -2,77%,  Μυτιληναίος , Τιτάνας.
Στιν αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε η  Coca Cola.
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,20 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση στα 9,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,48 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 1,67 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,42 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,50 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,52 ευρώ, με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με πτώση -2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,18 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,82 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0315 ευρώ, με πτώση -2,17% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,64%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 4/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων.
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει στα 30-32 δισ...
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,64% με το αμερικανικό 10ετές 1,15% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 4 Φεβρουαρίου του 2020..
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4/2 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,56%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/2/2021 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,59% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης