Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Reuters: «Όχι» σε μονομερείς διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια

Μητσοτάκης στο Reuters: «Όχι» σε μονομερείς διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει τις δόσεις των εμβολίων που διαθέτει χωρίς κεντρικές αγορές και διανομή ανάλογα με τον πληθυσμό
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Υπέρ της απόφασης της απόφασης για συντονισμό μέσω της Κομισιόν των αγορών εμβολίων για τον κορωνοϊό από τα κράτη μέλη της ΕΕ τάχθηκε -με δηλώσεις του στο Reuters- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως επεσήμανε, οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εάν διαπραγματεύονταν μόνες τους.
«Μπορώ να σας πω, ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευθώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές.
Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύθηκε συνολικά.
Προφανώς υπήρξαν προβλήματα αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει τις δόσεις των εμβολίων που διαθέτει χωρίς κεντρικές αγορές και διανομή ανάλογα με τον πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες χώρες της ΕΕ από την Πορτογαλία έως την Εσθονία αλλά ακόμα και με μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία.
«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για τις διανομές, για το εάν οι χειρισμοί ήταν σωστοί αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την κύρια απόφαση» είπε ο ίδιος.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία, όπου έχουν καταγραφεί αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θάνατοι από άλλες χώρες της ΕΕ παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας που ήταν εξασθενημένο λόγω της 10ετούς κρίσης χρέους.

Αισιοδοξία για τουρισμό

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.
«Ουσιαστικά, το ζήτημα εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.
«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» τονίζει και προσθέτει: «Πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά.
Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

Αρχές Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία επιβεβαιώνοντας το σενάριο ο 62ος γύρος να πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 26-26 Μαρτίου.
Όπως δήλωσε, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συναντηθούν και πάλι στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου για να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι συνομιλίες είναι πιθανό να επαναληφθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.
«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Reuters.
«Η Τουρκία πρέπει να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Reuters σημειώνει πως η Ελλάδα, η οποία συνήψε πρόσφατα συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υποστηρίζει πως αν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να παραπέμψουν τη διένεξη σε διεθνές δικαστήριο.
Mitso_Reuters.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης