Τελευταία Νέα
Speculator

Έσοδα 110 εκατ. ευρώ για Eurobank και 100 εκατ. ευρώ για Πειραιώς από ακίνητα

Έσοδα 110 εκατ. ευρώ για Eurobank και 100 εκατ. ευρώ για Πειραιώς από ακίνητα

Η εκμετάλλευση των επενδυτικών ακινήτων και οι προοπτικές

Σε έσοδα απο εκμετάλλευση επενδυτικών ακινήτων προσβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι Τράπεζες στην προσπάθεια να εξισορροπήσουν τις απώλειες απο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα NPE’s, αλλά κι όσες προκύψουν απο δάνεια που εφαρμόστηκαν μορατόρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απο την εκμετάλλευση ή πώληση επενδυτικών ακινήτων, η Eurobank αναμένει έσοδα 110 εκατ. ευρώ για το 2021 ενω την επόμενη χρονιά τα έσοδα θα αυξηθούν στα 120 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, για κτίρια που προήλθαν απο το απόθεμα 6.000 ακινήτων, μετά την συγχώνευση με την Grivalia Properties.
Σ’ αρκετά απο αυτά έχει ανέβει η εμπορική αξία τους καθώς πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις (Πειραιάς – Παπαστράτος) ενω άλλα βρίσκονται κοντά σε υποδομές και προσελκύουν περισσότερους αγοραστές ή μισθωτές.

Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί όπως στο εξωτερικό

Παρά τις πιέσεις που αναμένεται να σημειωθούν στα εμπορικά ακίνητα μετά την πανδημία - λόγω και της αύξησης της τηλεργασίας - ξένοι και Έλληνες επενδυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Διότι, όπως τονίζουν διαχειριστές κεφαλαίων, οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί με τους ρυθμούς του εξωτερικού.
Μπορεί, η ελληνική αγορά ακινήτων και ειδικά εμπορικών ακινήτων να κατέγραψε σημαντική άνοδο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έφθασε τις υψηλές τιμές που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι τιμές αγοράς κινούνται σε πολλαπλάσια επίπεδα, ακόμα και μετά την πανδημία.
Συγκεκριμένα, ακόμα και στις πρόσφατες πωλήσεις προς ξένα επενδυτικά funds στην Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλότερες και ελκυστικές για τους επενδυτές με τα περιθώρια αποδόσεων να είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη μεσιτικών εταιρειών, η αγορά αναμένεται να εμφανίσει μια διόρθωση, ωστόσο στην συνέχεια το ενδιαφέρον και η ζήτηση θα ανανεωθεί. Την ίδια τάση αναμένουν και στελέχη των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων καθώς ήδη μια εξ αυτών έχει δημιουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει να εμφανίσει έσοδα περί τα 100 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που υπολογίζεται μεταξύ των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει για να βελτιώσει τον ισολογισμό της.
Ήδη, το προηγούμενο διάστημα η Πειραιώς Real Εstate προχώρησε σε πώληση μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε πώληση ακινήτου έναντι τιμήματος 17,1 εκατ. ευρώ. To ακίνητο, αξίας 17,1 εκατ. ευρώ και συνολικής έκτασης 8.936 τ.μ., είναι επταώροφο κτίριο γραφείων, με 4 υπόγεια με βοηθητικούς χώρους και χώρους στάθμευσης.
Η Πειραιώς Real Estate έχει αναλάβει την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και είναι ήδη δραστήρια στην αγορά ενω αρκετά από τα ακίνητα έχουν περιέλθει στην εταρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Intrum.
Η τελευταία αναμένει να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ανάλογα οφέλη, απο την εκμετάλλευση ακινήτων αναμένει και η Εθνική Τράπεζα καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης