Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τη Συνθήκη START με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τη Συνθήκη START με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών
ΗΠΑ: Επεκτείνουν τη Συνθήκη START με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επέκτειναν την ισχύ της Συνθήκης New START με την Ρωσία για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα 3/2 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύος της New START βρίσκονταν πρακτικά σε αδιέξοδο καθ' όλη την προεδρία του Donald Trump.
Η επέκταση ισχύος της Συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από τη Ρωσία.
«Η επέκταση της ισχύος της Συνθήκης New START διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM [διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα] και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2026» δήλωσε ο Antony Blinken.
Η κυβέρνηση του Joe Biden είχε ήδη προαναγγείλει ότι θα επιδιώξει την επέκταση της ισχύος της Συνθήκης, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.
«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση του Antony Blinken.
Αν και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προβάλλει καθημερινά την υπογραφή των διαταγμάτων σχετικά με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει, η επέκταση της ισχύος της τελευταίας σημαντικής Συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών έγινε γνωστή μόλις δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της με μία σύντομη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.
Και αυτό, εν μέσω αύξησης της έντασης ανάμεσα στη Δύση και την Μόσχα, μετά την σύλληψη και την καταδίκη σε φυλάκιση του Ρώσου αντιφρονούντα Alexei Navalny, η οποία και καταδικάσθηκε με δριμύτητα από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους.
«Ο πρόεδρος Biden έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τις πυρηνικές απειλές αποκαθιστώντας την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και της μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα πρώτο βήμα για την τήρηση της δέσμευσης αυτής με την επέκταση της ισχύος της Συνθήκης New Start με την Ομοσπονδία της Ρωσίας για πέντε χρόνια» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση διά χειρός Blinken.
Η New START υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002.
Περιορίζει, επίσης, στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά.
Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την Γη πολλές φορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης