Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Τρεις προκλήσεις για τον Draghi - Θα αντέξει η κυβέρνησή του;

Oxford Economics: Τρεις προκλήσεις για τον Draghi - Θα αντέξει η κυβέρνησή του;
Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι μια κυβέρνηση Draghi θα μπορούσε να αντέξει πέρα από την περίοδο της κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Να σκιαγραφήσει την επίδραση που θα έχει στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ιταλίας μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Mario Draghi, επιχειρεί η Oxford Economics.
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella ανέθεσε στον Mario Draghi την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία και εάν θα λάβει στήριξη από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Lega.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μόνη εφικτή εναλλακτική λύση είναι να διεξαχθούν νέες εκλογές - τις οποίες πολλά κόμματα έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν - η Oxford Economics εκτιμά ότι είναι πιθανή μία νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ.

Τρία μεγάλα προβλήματα για τον Draghi

Ως πρωθυπουργός, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τρία μεγάλα προβλήματα: καταπολέμηση της πανδημίας, παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και αντιμετώπιση των παγιωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων της Ιταλίας.
«Aμφιβάλλουμε ότι η προσέγγιση του Draghi για τη διαχείριση της πανδημίας θα διαφέρει σημαντικά - το πραγματικό του πλεονέκτημα είναι η σχέση του με τους εταίρους στην ΕΕ», σημειώνουν οι αναλυτές.
Η Ιταλία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τα σχέδιά της για την εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Draghi θα μπορούσε να προχωρήσει με ένα ισχυρότερο σχέδιο. Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την Ιταλία να ξεφύγει από την πολυετή οικονονική στασιμότητα.

Θα αντέξει η κυβέρνηση;

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι μια κυβέρνηση Draghi θα μπορούσε να αντέξει πέρα από την περίοδο της κρίσης. Στην πραγματικότητα, ένα πολύ εύλογο σενάριο είναι ότι, αφού ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, τα κόμματα θα αποσύρουν την υποστήριξή τους και θα ζητήσουν εκλογές.
Η Oxford Economics τοποθετεί τις εν λόγω εξελίξεις την επόμενη άνοιξη, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλίας.

To AΕΠ της Ιταλίας θα παραμείνει και το 2021 χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008
oxford285.JPG
www.bankingnerws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης