Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Αρμαγεδδώνας μεταβλητότητας στον S&P 500 λόγω Reddit

Societe Generale: Αρμαγεδδώνας μεταβλητότητας στον S&P 500 λόγω Reddit
Ενδεχομένως να υπάρξουν μεγάλες ρευστοποιήσεις θέσεων, αναφέρει η Societe Generale
Σχετικά Άρθρα

Αρμαγεδδώνα μεταβλητότητας αναμένει για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η γαλλική τράπεζα Societe Generale λόγω της δραστηριότητας των μικρομετόχων της πλατφόρμας επικοινωνίας Reddit, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το 2021 έτος προσαρμογής.
Σε ριπόρτ που δημοσίευσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η Societe Generale απευθύνει προειδοποίηση προς τους επενδυτές, προκειμένου οι τελευταίοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μεταβλητότητα.
Όπως αναφέρει η ομάδα παραγώγων της γαλλικής τράπεζας, οι περισσότερες από τις μετοχές που σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο του 2020 δεν έχουν αρκετή δύναμη να επηρεάσουν τις μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης ή τον δείκτη φόβου/VIX, ο οποίος μετρά τη μεταβλητότητα.
Ωστόσο, κάποια αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ενδεχομένως να πρέπει να ρευστοποιήσουν θέσεις για να αντισταθμίσουν απώλειες από τις short θέσεις που είχαν και τώρα στην κυριολεξία τρέχουν να τις κλείσουν.
Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει μια κάποια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των σορταρισμένων μετοχών και των αγαπημένων μετοχών των hedge funds
s1.jpg
Μοιραία, λοιπόν, όπως παρατηρεί η Societe Generale, η μεταβλητότητα αυξήθηκε απότομα την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της προαναφερθείσας αρνητικής συσχέτισης.
Στην πραγματικότητα, ο VIX αντέδρασε ιδιαίτερα βίαια σε σχέση με τον δείκτη S&P 500.
sg_vix_2.jpg
Προφανώς, το αν η μεταβλητότητα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα εξαρτηθεί από τη μόχλευση ή την απομόχλευση που θα επιχειρήσουν τα hedge funds.
Για αυτό η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί πως, αν τα funds συνεχίσουν την απομόχλευση, θα ενισχυθεί η μεταβλητότητα και θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στην αγορά.
Μάλιστα, η Societe Generale αναφέρει πως, μετά την εκτόξευση της μόχλευσης, τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία τον Φεβρουάριο του 2020.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις μετοχές, όπου οι υψηλές αποτιμήσεις μόνον προς τα κάτω μπορούν να κινηθούν.
sg_vix_3.jpg
Στη συνέχεια, η Societe Generale επισημαίνει και κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσαν να κάνουν τους συμμετέχοντες στην αγορά "εξαιρετικά προσεκτικούς.
Αυτή η προσοχή θα επιφέρει "περαιτέρω εξισορρόπηση ώστε να υπάρξει αντιστάθμιση κινδύνου.
Επίσης, μπορεί να αυξηθούν οι αγοραστές μεταβλητότητας (π.χ. option δείκτη VIX).
Πράγματι, όπως δείχνει η SocGen στο επόμενο γράφημα, "υπάρχουν ήδη ενδείξεις υπερβολικού άγχους στον δείκτη VIX.
sg_vix_4.jpg
Σύμφωνα λοιπόν με όσα λέει η γαλλική τράπεζα, μπορεί να υπάρξει ένας Αρμαγεδδώνας μεταβλητότητας, όπως τον Φεβρουάριο του 2018 – κάτι που οδήγησε σε μια ισχυρή ανατίμηση των options στον S&P 500 (τα Put option του S&P 500 ευθύνονταν για το ήμισυ της αξίας του VIX).
Αυτό μας φέρνει στην εκπληκτική πρόβλεψη της SocGen:
«Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να δούμε τώρα».
Τούτου λεχθέντος, ακόμη και αν περάσουμε από ένα άλλο «Volmageddon 2.0» τις επόμενες εβδομάδες, τα καλά νέα είναι ότι - όπως το 2018 - δεν θα διαρκέσει, γιατί υπάρχουν εμφανείς διαφορές.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η ομάδα παραγώγων της SocGen γράφει ότι, δεδομένης της ανισορροπίας που προκαλείται από το τεράστιο μέγεθος του στρατού των μικρομετόχων, «προτείνουμε στους επενδυτές να μειώσουν τη μόχλευση βραχυπρόθεσμα και να περιμένουν να δουν μερικές μεγάλες κινήσεις στον VIX».
Και ενώ «αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στις options του S&P 500, το επενδυτικό άγχος πρέπει να μετριαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, το 2021 θα είναι έτος προσαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης