Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Pfizer με επιχορηγήσεις 3 δισ. για τα εμβόλια Covid θα κερδίσει 15 δισ. από πωλήσεις - Πάνω από 36% τα έσοδα

tags :
Η Pfizer με επιχορηγήσεις 3 δισ. για τα εμβόλια Covid θα κερδίσει 15 δισ. από πωλήσεις - Πάνω από 36% τα έσοδα
Ορισμένες εταιρείες δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι επωφελούνται από την παγκόσμια κρίση, ειδικά αφού έχουν λάβει τόση εξωτερική χρηματοδότηση
Σχετικά Άρθρα
Στην αρχή της πανδημίας, προειδοποιούσαν: χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, οπότε μην το περιμένετε πάρα πολύ σύντομα.
Ωστόσο, μετά από μόλις 10 μήνες, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν αρχίσει, με τις φαρμκευτικές να περιμένουν να εισρεύσουν τα δισ. από τις εξασφαλισμένες πωλήσεις τους.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τουλάχιστον δύο από αυτές, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και η BioNTech της Γερμανίας με τον συνεργάτη της, τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer, είναι πιθανό να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
Και σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2021, η Pfizer, το επιβεβαίωσε.
Έκανε πρόβλεψη για πωλήσεις ύψους περίπου 15 δισ. δολ. το 2021 από το εμβόλιο κατά του COVID-19!

Τεράστια και τα ποσά των επιχορηγήσεων

Λόγω της επείγουσας ανάγκης για το εμβόλιο, οι κυβερνήσεις και οι δωρητές, έχουν δώσει δισεκατομμύρια για τη δημιουργία και τις δοκιμές τους.
Φιλανθρωπικοί οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Gates υποστήριξαν την έρευνα, καθώς και άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma.
Συνολικά, οι κυβερνήσεις έχουν παράσχει 6,5 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με την εταιρεία επιστημονικής ανάλυσης δεδομένων Airfinity.
Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν παράσχει σχεδόν 1,5 δισ. στερλίνες.
_116155093_vaccine_funding_2x640-nc.png

Χρεώνουν όμως το εμβόλιο...

Ορισμένες εταιρείες δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι επωφελούνται από την παγκόσμια κρίση, ειδικά αφού έχουν λάβει τόση εξωτερική χρηματοδότηση.
Η μεγάλη φαρμακευτική των ΗΠΑ, Johnson & Johnson, και η βρετανική AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεσμεύτηκε να πουλήσει το εμβόλιο σε τιμή που καλύπτει μόνο το κόστος τους.
Η Moderna, μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία εργάζεται για την τεχνολογία πίσω από το πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA της εδώ και χρόνια, τιμολογεί το δικό της εμβόλιο πολύ υψηλότερα, έως και 37 δολάρια ανά δόση.
Στόχος της είναι να αποκομίσει κάποιο κέρδος για τους μετόχους της (αν και μέρος της υψηλότερης τιμής θα καλύψει επίσης το κόστος μεταφοράς αυτών των εμβολίων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες).
_115989415_vaccine_cost_dose_2x640-nc.png

Η περίπτωση της Pfizer

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2021 προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνίες προμήθειας σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
Η πρόβλεψή της είναι για πωλήσεις ύψους περίπου 15 δισ. δολ. το 2021 από το εμβόλιο κατά του COVID-19, δηλαδή πάνω από 36% από τα έσοδα του 2020.

pzizer1.JPG
Ή +130% τα έσοδα από εμβόλια του 2020

pzizer2.JPG

Έχουν κέρδη οι φαρμακευτικές;


Κυβερνήσεις και πολυμερείς οργανισμοί έχουν ήδη δεσμευτεί να αγοράσουν δισεκατομμύρια δόσεις σε καθορισμένες τιμές.
Έτσι, για τους επόμενους μήνες, οι εταιρείες θα είναι απασχολημένες με την εκτέλεση αυτών των παραγγελιών το συντομότερο δυνατό.
Εκείνοι που πωλούν σε χώρες με αυξημένους προϋπολογισμούς θα αρχίσουν να βλέπουν απόδοση της επένδυσής τους, ενώ η AstraZeneca, παρά τις συμφωνίες για την παροχή του υψηλότερου αριθμού δόσεων, θα καλύψει μόνο το κόστος της.
_115989418_vaccine_agreed_supply_2x640-nc.png
Το πλεονέκτημα της αδιαφάνειας για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν μια φαρμακευτική εταιρεία διαπραγματεύεται με κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ, έχει το πλεονέκτημα της αδιαφάνειας.
Καθώς συζητά για τις τιμές των εμβολίων με 27 χώρες, οι κυβερνήσεις τους δεσμεύονται να μην αποκαλύπτουν τους όρους των συμφωνιών, λόγω ειδικών ρητρών περί εμπιστευτικότητας κι από το φόβο μήπως η δημοσιοποίηση των deal ωθήσει την εταιρεία να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές.
Κι αυτό επιτρέπει στους φαρμακευτικούς κολοσσούς να χρησιμοποιούν τη μία χώρα ενάντια στην άλλη.
Στις 17 Ιουνίου η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε το νέο σχέδιο της ΕΕ για τα εμβόλια.
Μετά την υπογραφή του σχεδίου αυτού από τα 27 κράτη μέλη, οι τέσσερις χώρες της Inclusive Vaccine Alliance σταμάτησαν τις κινήσεις τους επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Johnson & Johnson και την AstraZeneca.
Oι φαρμακευτικοί κολοσσοί αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε: Αντί να διαπραγματευτεί μια εταιρεία με 27 κυβερνήσεις, η ΕΕ θα αξιοποιούσε την αγοραστική της ισχύ και οι φαρμακευτικές θα ήταν στο σκοτάδι αναφορικά με τους όρους των συμφωνιών με τις ανταγωνίστριές τους.

Η λογοδοσία των φαρμακευτικών για τις τυχόν παρενέργειες των εμβολίων

Η ομάδα της ΕΕ που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις έδωσε έμφαση σε τρία πράγματα: ένα ευρύ φάσμα υποψήφιων εμβολίων, την εξασφάλιση χαμηλών τιμών ανά δόση και ότι οι φαρμακευτικές θα ήταν υπόλογες νομικά για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων.
Στις ΗΠΑ ένας νόμος, που τέθηκε σε ισχύ εδώ και 15 χρόνια, προστατεύει τις παρασκευάστριες εταιρείες από προσφυγές στην αμερικανική Δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις και τις αποζημιώσεις αναλαμβάνουν κρατικά προγράμματα.
Οι φαρμακευτικές ήθελαν αντίστοιχη κάλυψη και στην ΕΕ, αλλά η Κομισιόν δεν ήθελε να ενδώσει.
Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι η καχυποψία για τα εμβόλια είναι υψηλότατη μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών (μόλις 59% των Γάλλων και 56% των Πολωνών είχαν πει σε δημοσκόπηση του Ιουνίου ότι δεχόταν να εμβολαστεί μ’ ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο για τον κορωνοϊο).
Λομπίστες και δικηγόροι των φαρμακευτικών εταιρειών προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών, υποστηρίζοντας ότι τυχόν αγωγές για κάθε περιστατικό που θα προέκυπτε θα ενέτειναν την ανησυχία της κοινής γνώμης και πρότειναν ένα σύστημα καταβολής αποζημιώσεων χωρίς ντόρο.
Αλλά όταν διέρρευσε ένα εσωτερικό σημείωμα της ομάδας εταιρειών Vaccine Europe που ζητούσε προστασία από τυχόν νομικές προσφυγές στις 26 Αυγούστου στους Financial Times, η επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Κομισιόν κλήθηκε για εξηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου υποσχέθηκε ότι οι φαρμακευτικοί κολοσσοί θα είναι υπόλογοι σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα με τα εμβόλιά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης