Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Βελτίωση των πολιτικών ανάπτυξης στην Τουρκία, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Fitch: Βελτίωση των πολιτικών ανάπτυξης στην Τουρκία, αλλά τα προβλήματα παραμένουν
Σχόλιο της Fitch Ratings για την Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει πρόσφατα θετικές αποφάσεις για τη βελτίωση της πολιτικής αξιοπιστίας, ωστόσο αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλο τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας («ΒΒ-», αρνητικό outlook).
Η αναθεώρηση των προοπτικών της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2020, αντικατόπτριζε εν μέρει τα χαμηλότερα αποθεματικά συναλλάγματος και την αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, υπενθυμίζεται.
Έκτοτε, «η ενίσχυση των πολιτικών έλαβε χώρα μέσω μιας πιο ορθόδοξης προσέγγισης και μια νέα οικονομική ομάδα έδωσε μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία για τη διατήρηση του αποπληθωρισμού και την επισκευή των εξωτερικών οικονομικών.
Το πραγματικό μέσο κόστος χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) έχει αυξηθεί 7,4% από τον Ιούνιο.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία σημείωσε μέτρια αύξηση στις εισροές κεφαλαίων και στα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα από το Νοέμβριο.
Ωστόσο, αυτή η αλλαγή πολιτικής επιταχύνθηκε από την αδυναμία της λίρας, την πίεση στα συναλλαγματικά (τα καθαρά αποθεματικά μειώθηκαν κατά 70 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ το 2020), της δολαριοποίησης των καταθέσεων, το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (5,2% του προβλεπόμενου ΑΕΠ το 11μηνο του 2020) και τον υψηλό πληθωρισμό.
Η CBRT έχει περιορισμένη ανεξαρτησία και ο συνδυασμός των τρεχόντων στόχων της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ, πληθωρισμό, στερείται αξιοπιστίας.
Η Fitch προβλέπει σταθεροποίηση στα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας, αλλά όχι απότομη βραχυπρόθεσμη βελτίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα παρέμειναν ανθεκτικές, ένα χαρακτηριστικό που παρείχε υποστήριξη στην κρατική αξιολόγηση κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης