Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ΗΑΕ προσφέρουν υπηκοότητα σε αλλοδαπούς - Tα οικονομικά οφέλη από την απόφαση αλλάζουν τα δεδομένα

Τα ΗΑΕ προσφέρουν υπηκοότητα σε αλλοδαπούς - Tα οικονομικά οφέλη από την απόφαση αλλάζουν τα δεδομένα

Αλλαγή στρατηγικής από τα ΗΑΕ - Προσφέρουν υπηκοότητα σε αλλοδαπούς

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι η παροχή υπηκοότητας των Εμιράτων θα είναι πλέον εφικτή για τους αλλοδαπούς, σε μια σημαντική αλλαγή για την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Η κίνηση είναι μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για μια χώρα της οποίας η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους expatriates (εκπατριζόμενους εργαζόμενος).
Το διαβατήριο των ΗΑΕ, το οποίο κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο θα προσφερθεί σε επιλεγμένους αλλοδαπούς και επαγγελματίες, όπως «επενδυτές, γιατροί, εφευρέτες, επιστήμονες, ταλέντα, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και οι οικογένειές τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν τροποποιήσεις... επιτρέποντας στους επενδυτές, τους επαγγελματίες, τα ειδικά ταλέντα και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν την υπηκοότητα και το διαβατήριο των Εμιράτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση το πρακτορείο ειδήσεων WAM της κυβέρνησης των ΗΑΕ.
«Το βήμα στοχεύει στο να εκτιμήσει τα ταλέντα και τις ικανότητες που υπάρχουν στα ΗΑΕ και να προσελκύσει πιο φωτεινά μυαλά στην κοινότητα των Εμιράτων με τρόπο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας».
Ωστόσο, οι αλλοδαποί δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα.
Πρέπει να διοριστούν από βασιλείς ή αξιωματούχους των ΗΑΕ και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα λάβει τον τελευταίο λόγο.
Η ανακοίνωση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή του Κόλπου, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η μικρή αραβική σεΐχη σκοπεύει να διατηρήσει το ταλέντο της, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς να φύγουν τον τελευταίο χρόνο.
Σχεδόν το 90% των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων των ΗΑΕ είναι αλλοδαποί.
Παρόλο που πολλές ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα πολιτική δεν έχουν ακόμη δει, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για το μέλλον των ΗΑΕ, λέει ο Taufiq Rahim, ανώτερος συνεργάτης με έδρα το Ντουμπάι στο think tank New America.
«Η πορεία προς την ιθαγένεια για τους ομογενείς, ενώ είναι περιορισμένη στο πεδίο εφαρμογής και ασαφής στις λεπτομέρειες σήμερα, είναι μια μετασχηματιστική εξέλιξη για το μέλλον», δήλωσε ο Rahim στο CNBC.
«Η ανακοίνωση έσπασε το εμπόδιο σε ένα θέμα που ήταν προηγουμένως ταμπού και μακροπρόθεσμα θα ωθήσει μεγαλύτερες επενδύσεις στα ΗΑΕ».
Πρόσθεσε, «Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, είναι περισσότερο μια καλή αίσθηση από μια κινητήρια δύναμη οικονομικών αποδόσεων».

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τους αλλοδαπούς

Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εσωτερική πολιτική, η κίνηση ακολουθεί αρκετούς μήνες ιστορικών μεταρρυθμίσεων και διπλωματικών ανακαλύψεων για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόμβο της Μέσης Ανατολής.
Τον Αύγουστο, τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομαλύνει τις σχέσεις και άνοιξε απευθείας πτήσεις με το Ισραήλ.
Τους επόμενους μήνες, η επίσημα μουσουλμανική χώρα εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που νομιμοποιούν τη συμβίωση, επιτρέποντας την αγορά αλκοόλ χωρίς άδεια και επιτρέποντας 100% ιδιοκτησία ξένων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτήσεις του 51% τοπικής ιδιοκτησίας όταν εδρεύουν εκτός μιας ελεύθερης ζώνης.
Οι αλλοδαποί κάτοικοι των ΗΑΕ έχουν συνήθως ανανεώσιμες θεωρήσεις που συνδέονται με την απασχόλησή τους, οι οποίες πρέπει να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν ελάχιστα κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα μακροπρόθεσμα και αποτρέπονται από την επένδυση σε τομείς όπως η ιδιοκτησία, ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας.
«Το μοντέλο για τους ομογενείς ήταν« ας κάνουμε όσο μπορούμε από αυτήν τη χώρα και μετά να μετακομίσουμε στο σπίτι», δήλωσε ο Karim Jetha, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στο Longdean Capital, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αναδυόμενων αγορών.
«Η νέα νοοτροπία που η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπνεύσει είναι« εάν δώσετε όσα περισσότερα μπορείτε σε αυτήν τη χώρα, μπορείτε να την ονομάσετε το σπίτι σας».

Μεγαλύτερα κίνητρα για επενδύσεις

Η ιθαγένεια θα επέτρεπε μια μόνιμη συμμετοχή στη χώρα, επεκτείνοντας τον πληθυσμό των πρόθυμων επενδυτών.
Για παράδειγμα, οι επενδυτές που επιθυμούν την ιθαγένεια πρέπει να διαθέτουν ιδιοκτησία στα ΗΑΕ.
«Η απόφαση να χορηγηθεί ιθαγένεια είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης των ΗΑΕ για να καταστήσει την κοινωνία πιο περιεκτική και να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες διαμονές από τους ομογενείς», δήλωσε η Jetha.
Ο Shai Zamanian, ένας δικηγόρος με άδεια ΗΠΑ, ο οποίος βοηθά τους ξένους με έδρα στα ΗΑΕ να επανεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, το βλέπει ως άνοιγμα πρωτοφανών ευκαιριών για οικογένειες που αναζητούν μόνιμη κατοικία σε μια σταθερή αγορά, αλλά στο παρελθόν δεν μπορούσαν να μείνουν επ 'αόριστον στα ΗΑΕ.
«Μία από τις άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΑΕ θα είναι ότι οι οικογένειες θα επιλέξουν τώρα να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους, σε ακίνητα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα ΗΑΕ γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να φύγουν τελικά», δήλωσε ο Zamanian, διευθυντής στο Αμερικανικό Νομικό Κέντρο στο Ντουμπάι.
Οι πολίτες των ΗΑΕ λαμβάνουν επί του παρόντος πολύ ελκυστικά πλεονεκτήματα: υψηλό αφορολόγητο εισόδημα, επιδοτούμενη εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και καύσιμα. πακέτα κινήτρων για την αγορά σπιτιών και γης και συντάξεις και συνταξιοδοτικές παροχές από την ηλικία των 49 ετών.
Αλλά «μπορεί να μην είναι βιώσιμο να προσφέρουμε το ίδιο επίπεδο παροχών και στους νέους πολιτογραφημένους πολίτες», δήλωσε ο Zamanian.
Κάποια από την πολυπλοκότητα, πρόσθεσε ο δικηγόρος - λεπτομέρειες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη περιγραφεί – «έγκειται τελικά σε ό, τι ωφελείται ο νέος πολιτογραφημένος πολίτης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης