Διεθνή

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση στη μεταποίηση τον Ιανουάριο, παρά τα νέα lockdown

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση στη μεταποίηση τον Ιανουάριο, παρά τα νέα lockdown
O τελικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, από τις 55,2 μονάδες τον Δεκέμβριο

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, παρά την επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο τελικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, από τις 55,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.
«Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό στις αρχές του 2021, αν και η ανάπτυξη εξασθένισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η ανάκαμψή της, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό θέτουν νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,6 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει καθαρά πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης». Ωστόσο, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του τομέα υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει κλειστό για κάποιο χρονικό διάστημα, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν χλωμές και θα χρειαστούν έως δύο χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ στα προ του κορονοϊού επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα.
Οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη για τους χρόνους παράδοσης στις 31,6 από 34,4 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, με τη χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι.
pmi158.JPG
pmi159.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης