Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για 4 ιαματικές πηγές

tags :
Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για 4 ιαματικές πηγές
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ο κύβος ερρίφθη για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για επενδύσεις που προσιδιάζουν με σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας, δεδομένου ότι η δυνητική αξιοποίηση τους έχει περάσει από σαράντα κύματα εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προβεί σε άμεση αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προωθεί την έγκριση δυνατότητας ανάπτυξης στα ακίνητα με ιαματικές πηγές, χρήσεων ιατρικού τουρισμού, γεγονός που αναμένεται να διευρύνει και αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσθέτουν δε ότι κάθε ακίνητο με ιαματικές πηγές μελετάται ξεχωριστά (ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ) με σκοπό να του αποδοθεί η βέλτιστη δυνατή επενδυτική ταυτότητα. Στο πλαίσιο για την επίτευξή αυτού σκοπού, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το νομοθετικό πλαίσιο και παράλληλα εξετάζεται διαρκώς το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να διενεργήσει διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, με εκκίνηση για κάποιους από τα μέσα του 2021, κορωνοϊού επιτρέποντος. Ειδικότερα αναμένονται οι κάτωθι αξιοποιήσεις:
Το Ακίνητο Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, το Ακίνητο Camping Καμμένων Βούρλων (Πηγές Κονιαβίτης), και η ιαματική πηγή των Θερμοπυλών είναι οι 3 ιαματικές πηγές που θα βγουν σε διαγωνισμό εντός του 2021, ενώ τον Μάρτιο τα σπουδαία για τον διαγωνισμό της Κύθνου μέσω της διαδικασίας e-auction που περιλαμβάνει το ακίνητο Ξενία και την ιστορική Ιαματική Πηγή Κύθνου(καταληκτική ημερομηνία την 18η Μαρτίου 2021).

Οι διαγωνισμοί

Ακίνητο Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του Ακινήτου είναι 468 στρέμματα, με δομημένη επιφάνεια 23.255 τ.μ. και εντός σχεδίου τμήμα 172.158 τ.μ. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ. ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου.
Εντός του ακινήτου λειτουργεί η σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5αστέρων Γαλήνη με κέντρο Wellness & SPA και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τροφοδοτούμενα από Ιαματικές Πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους. Έχει και άλλα κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) ώστε στα μέσα του 2021 να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ακίνητα Camping Καμμένων Βούρλων (Πηγές Κονιαβίτης)

Παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική επιφάνεια 783 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρέμματα. Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς ολοκλήρωση σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα Κέντρα Ιαματικού – Θερμαλιστικού Τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών.
Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ. Στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση. Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο λυκόφως του 2021.

Ιαματική πηγή των Θερμοπυλών

Το ακίνητο αποτελείται από τρία αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο. Εντός του ακινήτου υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα Ιαματική Πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες.
Ειδικότερα το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 940 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση είναι περίπου 126 στρέμματα. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Εντός του προς αξιοποίηση τμήματος βρίσκονται 2 ξενοδοχεία (στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες) και στο όριο της έκτασης το υδροθεραπευτήριο. Ήδη ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και σχεδιάζεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία στο τέλος του 2021.
Έρχονται το 2022

Ιαματική Πηγή Υπάτης

Στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε πολύ καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα. Εντός της έκτασης υπάρχουν 3 ξενοδοχειακές μονάδες εστιατόριο και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.
Το ακίνητο έχει επιφάνεια 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου, εντός του οποίου βρίσκονται 3 ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο (σε λειτουργία), εστιατόριο και άλλα κτίρια.
Για το ακίνητο θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες εκπόνησης μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, με προοπτική η διαγωνιστική διαδικασία να εκκινήσει το 2022.

Ιαματική Πηγή Αιδηψού

Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο του 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεώτερο μνημείο (Αγιοι Ανάργυροι) με συνολική δόμηση που ανέρχεται σε 9.000 τ.μ.
Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ που θα προβλέπει την ανακαίνιση και επέκταση του νέου Υδροθεραπευτηρίου με σκοπό τη ανάπτυξη συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων και την ανακαίνιση του παλαιού Υδροθεραπευτηρίου σε συνδυασμό, ενδεχόμενα, και με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5*.
Η αξιοποίηση του ακινήτου μπορεί να εκκινήσει αν υπάρξει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πλατύστομο

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 785 στρέμματα και υπό αξιοποίηση τα 420 στρέμματα. Εντός του ακινήτου βρίσκονται το Ξενοδοχείο Ασκληπιός με υδροθεραπευτήριο έως πρόσφατα σε λειτουργία, το Ξενοδοχείο Ξενία (ανακαινισμένο) και το Ξενοδοχείο Ασκληπιός Παλλάς (εγκαταλελειμμένο).
Στο ακίνητο υπάρχουν εκκρεμότητες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που είναι προς επίλυση, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης