Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική πυγμής της ΕΕ διασώζει τις προμήθειες εμβολίων - Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις

Πολιτική πυγμής της ΕΕ διασώζει τις προμήθειες εμβολίων - Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητά τους στις μεταλλάξεις
Εφιαλτικές προβλέψεις για 654.000 νεκρούς στις ΗΠΑ έως την 1 Μαΐου - Τρόμος οι μεταλλάξεις
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω μιας πανδημίας που σαρώνει ανελέητα τον πλανήτη καταγράφοντας μια νέα μόλυνση κάθε 7,7 δευτερόλεπτα, επιτεύχθηκε αργά το απόγευμα συμφωνία μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει ένα τέλος στο αλαλούμ σχετικά με τα εμβόλια και την άμεση διανομή στα κράτη μέλη 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου.
Την ίδια ώρα ανακοίνωσε μηχανισμό ελέγχου και περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στο έδαφός της, επιβάλλοντας τους όρους της και απαιτώντας την τήρηση των δεσμεύσεων.
Δυναμική απάντηση στον πόλεμο που διεξάγεται με τις φαρμακοβιομηχανίες για την επάρκεια στην προμήθεια εμβολίων έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου με τρεις αποφάσεις:
1. Περιόρισε την δυνατότητα των εταιριών που παράγουν εμβόλια στο έδαφός της να πραγματοποιούν εξαγωγές, επικαλούμενη κανόνες διαφάνειας,
2. Υποχρέωσε την AstraZeneca με τη δημοσιοποίηση της σύμβασης αίροντας τη ρήτρα εμπιστευτικότητας και
3. Δέσμευσε την AstraZeneca στην παράδοση 400 εκατ. δόσεων εμβολίων.
Την ίδια ώρα ήρθε η σειρά της Moderna ανακοίνωνε τη μείωση στις παραδόσεις εμβολίων της προς την πολύπαθη από τη πανδημία Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία προκειμένου να αποφύγει τη διακοπή στράφηκε και προς την Κίνα για την αγορά εμβολίου, όπως ειχε κάνει νωρίτερα και με το ρωσικό.
Και όλα αυτά με την Ευρώπη να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, η οποία πέρα από το ότι αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή παγκοσμίως, υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς τουλάχιστον σε σύγκριση με Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.
Και ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες προς τις πλούσιες χώρες της Δύσης πως «συσσωρεύουν» εμβόλια κυρίως από τη Pfizer/BioNTech και Moderna για τους δικούς τους πολίτες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για την Ινδία, την Κίνα αλλά και τη Ρωσία να κάνουν την περίφημη «διπλωματία των εμβολίων».
Οι τρεις αυτές χώρες με το να μοιράζουν τα εμβόλια που παράγουν σε μια σειρά από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, καταφέρνουν να ενισχύουν την επιρροή τους αλλά και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με αυτά τα κράτη, αποκτώντας παράλληλα κυρίαρχο γεωπολιτικό ρόλο σε καυτές περιοχές του πλανήτη.

Στα χαρακώματα ΕΕ - AstraZeneca

Κοινή συνισταμένη μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca βρέθηκε αργά χθες με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen να υποστηρίζει πως το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους και προέβη στη δημοσιοποίησή του.
Σε δηλώσεις της στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk η von der Leyen ζητά από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Όπως λέει, ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.
«Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία υποστήριξε ότι «υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Κομισιόν: Απαγόρευσε τις εξαγωγές εμβολίων

Η Κομισιόν ανακοίνωσε μηχανισμό ελέγχου για τις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε τρίτες χώρες, χωρίς να αποκλείεται να προχωρήσει και σε πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών.
Σημειώνεται πως η AstraZeneca έχει διαμηνύσει ότι θα παραδώσει κατά 60% λιγότερες δόσεις του εμβολίου της στην Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 από ότι αρχικά είχε δεσμευθεί.
Αν και οι δύο πλευρές δεσμεύονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μην γνωρίζουν ανταγωνίστριες χώρες και εταιρείες τους όρους των συμβολαίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να αποδείξει το δίκαιο των ισχυρισμών της, ζήτησε επισήμως από την φαρμακευτική εταιρεία να δημοσιεύσει το συμβόλαιο.

Χθες 29/1 η έγκριση του ΕΜΑ

Χθες 29/1 ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Ένα ακόμα επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με την οποία, ζητείται το εμβόλιο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 18 - 64 ετών, ενώ αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι Γερμανία και η Γαλλία για τις ηλικίες άνω των 64 ετών.

Διπλωματία εμβολίων

Την ώρα που η Δύση κατηγορείται πως δεσμεύει και κρατά εμβόλια (κυρίως της Pfizer/BioNTech και της Moderna) προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για τους δικούς της πολίτες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για την περίφημη «διπλωματία των εμβολίων», τον οποίο επωφελούνται κυρίως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία.
Οι τρεις αυτές χώρες έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάζουν εμβόλια και στη συνέχεια να τα διανείμουν σε διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την επιρροή τους και ενδυναμώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξωτερική τους πολιτική, τις οικονομικές και τις εμπορικές τους συναλλαγές ενώ παράλληλα καταφέρνουν να περιορίζουν το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Για παράδειγμα η διανομή εμβολίων από την Ινδία προς γειτονικές της χώρες (Μπουτάν, Νεπάλ, Μιανμάρ, Μαλδίβες) έχει ως αποτέλεσμα να αποκαθιστά διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και με την Κίνα, η οποία ευελπιστεί ότι με τη διπλωματία των εμβολίων θα καταφέρει να αποκλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και να αποκαταστήσει σχέσεις με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, αλλά και να βελτιώσει το προφίλ της, το οποίο αμαυρώθηκε την πρώτη περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επιστημονικές έρευνες: Τα εμβόλια πρέπει να προσαρμοστούν στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού

Τα εμβόλια Covid-19 θα πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να βελτιώσουν την προστατευτική τους ισχύ έναντι των νέων μεταλλάξεων, όπως αυτή που είναι πλέον διαδεδομένη στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg 29 Ιανουαρίου 2021.
Η επιστημονική μελέτη για το εμβόλιο της Novavax που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου έδειξε ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι νέων μεταλλάξεων.
Η Johnson & Johnson δημοσίευσε επίσης παρόμοια αποτελέσματα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.
Ενώ το εμβόλιο Novavax ήταν 89,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη στην πρόληψη περιπτώσεων συμπωματικών μολύνσεων με Covid-19 μεταξύ 15.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κλινική έρευνα με δείγμα 4.400 ατόμων στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 60% αποτελεσματικό σε όσους ήταν HIV-αρνητικοί και για εκείνους που ήταν HIV-θετικοί , η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη.
Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη του στελέχους, αυτή της Νότιας Αφρικής που αποκαλείται B.1.351 έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και είναι πιθανό να εντοπιστεί και σε πολλές άλλες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επικολλάται πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότηταμεταδοτικότητά του είναι αυτή που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο).
Τα αποτελέσματα του Novavax ήταν ενθαρρυντικά επειδή «όλοι εξέφραζαν ανησυχίες» ότι τα εμβόλια Covid-19 ενδέχεται να μην λειτουργούν ενάντια στο νέο στέλεχος, δήλωσε ο Shabir Madhi, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών της Novavax.
Σε μια προηγούμενη συνέντευξη αυτόν τον μήνα, ο Madhi είπε ότι η προσαρμογή των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ενδέχεται να διαρκέσει πέντε έως έξι εβδομάδες.

Ρωσία: Προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik στην ΕΕ

Μέσα σε αυτό το γενικότερο γεωστρατηγικό «παιχνίδι» συμμετέχει και η Ρωσία, η οποία έχει στείλει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V κυρίως στη Λατινική Αμερική.
χθες μάλιστα το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που διαχειρίζεται το ρωσικό εμβόλιο, ανακοίνωσε πως η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

3940596873.JPG
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:


• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 101.903.900 και οι νεκροί 2.202.159
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 25.887.625 κρούσματα και 435.765 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 221.547 και τρίτη σε κρούσματα με 9.058.687
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 155.145 και τέταρτη η Ινδία με 154.010
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 103.324 νεκρούς
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.754.448
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.752.548, έκτη η Γαλλία με 3.166.145
• Έβδομη η Ισπανία με 2.705.001 και όγδοη η Ιταλία με 2.515.507
• Ένατη η Τουρκία με 2.457.118 και δέκατη η Γερμανία με 2.194.562
4554.JPG
Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη


Με την ΕΕ των 27 να υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, κάτι που οδήγησε και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της AstraZeneca και της Pfizer, η Ευρώπη αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ευρώπη αναφέρει 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε 4 ημέρες, ενώ συνολικά έχει αναφέρει 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία ξεπέρασε την Τρίτη 26/1 τους 100.000 θανάτους.
Έξαρση όμως καταγράφεται και στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία να αναφέρουν σχεδόν το 10% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Μόνη λύση περιορισμοί και lockdown

Με την ΕΕ των 27 να αδυνατεί να υλοποιήσει τους εμβολιασμούς, όπως είχε σχεδιάσει, και με την πανδημία να θεριεύει εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση παρά να προσφεύγουν στη λύση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τους.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ προς τα εκεί κινείται και η Γαλλία, η οποία και αυτή έχει επιβάλλει περιορισμούς σε μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική) και Νορβηγία, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μετρά περισσότερους από 100.000 νεκρούς από τη νόσο Covid-19.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson, αν και δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, παρόλο αυτά διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Την ίδια στιγμή διαμηνύεται πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνεται και πως παραμένει ο στόχος για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΗΠΑ: Πάνω από 433.000 οι νεκροί – Εφιαλτικές προβλέψεις λόγω των μεταλλάξεων

Σε πολύ υψηλούς αριθμούς κινούνται σε ημερήσια βάση οι αριθμοί των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3.872 θάνατοι (χθες είχαν καταγραφεί 3.943) με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 433.000.
Παράλληλα, καταγράφηκαν περισσότερες από 164.000 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους πλέον να προσεγγίζει τα 26 εκατομμύρια ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τα συνεχή κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίζονται σε ολοένα και περισσότερες Πολιτείες.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, οι θάνατοι λόγω της covid θα ανέλθουν στους 594.624 θανάτους την 1η Μαΐου, κατά 25.000 περισσότεροι από τη προηγούμενη εκτίμηση, αύξηση που αποδίδεται στην επίδραση που θα έχουν οι μεταλλάξεις στην εξέλιξη της επιδημίας.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτό είναι το πιο μετριοπαθές σενάριο, καθώς δεν αποκλείεται εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος εξαπλωθεί ραγδαία, να εκτοξεύσει το σύνολο των θανάτων ακόμα και στους 620.000 με 654.000.
Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να φορούν μάσκες, να παραμένουν στο σπίτι τους για περισσότερο χρονικό διάστημα και να τηρούν τις αποστάσεις, τονίζοντας πως τα μέτρα αυτά τηρηθούν, τότε οι θάνατοι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 30.000.

Ανοσία στο 38% των Αμερικάνων έως την 1η Μαΐου

Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς.
Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 48,4 εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί τα 26,2 εκατομμύρια.
Και ενώ η κυβέρνηση Biden διαμηνύει πως παραμένει ο στόχος να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας, οι εκτιμήσεις του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρουν πως έως την 1η Μαΐου, θα έχει αποκτήσει ανοσία έναντι του κορωνοϊού το 38% των Αμερικάνων.
Επιπλέον, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci είπε ότι το σχέδιο του προέδρου Biden να ανοίξουν εντός των επόμενων 100 ημερών τα περισσότερα σχολεία των ΗΠΑ, «ίσως να μη συμβεί» λόγω της έντασης της πανδημίας.
33463029867564.JPG
Κίνα: Υπό έλεγχο η πανδημία - Άρχισαν οι έρευνες του ΠΟΥ στην Ουχάν

Με την πανδημία του κορωνοϊού να τελεί υπό έλεγχο μια και τα τελευταία 24ωρα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με την έξαρση που καταγράφεται εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα αρχίσουν από χθες Παρασκευή 29/1 τις συναντήσεις τους με Κινέζους επιστήμονες στην πόλη Ουχάν στο πλαίσιο της έρευνας τους για το πώς και από πού προήλθε η επιδημία.
Η ομάδα του ΠΟΥ θα επισκεφθεί επιστημονικά εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στην Ουχάν ενώ θα έχει συναντήσεις με Κινέζους επιστήμονες προκειμένου να ορίσουν το πρόγραμμα των ερευνών τους.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ αναμένεται να παραμείνουν στην Κίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο θα επισκεφθούν την αγορά ψαριών στην Ουχάν, η οποία θεωρείται και το σημείο από όπου άρχισαν όλα, το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης από όπου υπάρχουν διάφορες θεωρίες ότι από εκεί ξέφυγε ο ιός, εικασία πάντως που η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κατηγορηματικά.
Σε κάθε περίπτωση από τον ΠΟΥ κρατούνται χαμηλοί τόνοι.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξουν απαντήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mike Ryan από τον ΠΟΥ ενώ επιστήμονες της ομάδας του ΠΟΥ στην Κίνα, υποστηρίζουν πως η επιτυχία της αποστολής εξαρτάται από την πρόσβαση που θα έχει η ομάδα σε διάφορους κρίσιμους τομείς της έρευνας της και από τη στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης.

Μειωμένα τα κρούσματα

Την ίδια στιγμή, μείωση καταγράφουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα ύστερα από την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 52 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 54 που ήταν την προηγουμένη.
Τα 36 από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.802 ασθενείς με την COVID-19 (–18 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 99 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–6).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.378 μολύνσεων.

Ινδία: Περίπου 3 εκατ. εμβολιασμοί σε δύο εβδομάδες

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί σε διάστημα δύο εβδομάδων, τη στιγμή που η Ινδία δείχνει μια ιδιαίτερη κινητικότητα όσον αφορά τη διπλωματία των εμβολίων.
Η Ινδία, η οποία παράγει δύο εμβόλια στο έδαφος της, έχει προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων το Νεπάλ, με 2 εκατ. το Μπαγκλαντές, με 150.000 το Μπουτάν, με 100.000 τις Μαλδίβες και με 1,5 εκατ. δόσεις τη Μιανμάρ, ενώ παράλληλα έχει στείλει και 2 εκατ. δόσεις στη Βραζιλία.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διπλωματία των εμβολίων είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η Ινδία θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να κάνει νέες συμμαχίες ως μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη.

Πάνω από 10 εκατ. τα κρούσματα

Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται η επδημία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.855 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.720.048.
Επιπλέον, άλλοι 163 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 154.010 νεκρούς.
Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 176.686, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

504968372256.JPG
Συναγερμός για το β’ κύμα covid στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 9 εκατ. κρούσματα στη Βραζιλία

Σε έξαρση είναι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το β’ κύμα της επιδημίας στη Λατινική Αμερική, η οποία βρίσκεται και πάλι στο κόκκινο.
Η Βραζιλία, η πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής, ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο τα 9 εκατομμύρια κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.811 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.386 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Η Βραζιλία, η οποία μετρά 221.547 νεκρούς επί συνόλου 9.058.687 μολύνσεων, είναι δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, σε απόλυτα μεγέθη.

Ξεπέρασε την Ινδία, το Μεξικό σε θανάτους

Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας στη Λατινική Αμερική είναι το Μεξικό ξεπέρασε την Ινδία σε θανάτους λόγω της επιδημίας.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 1.506 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 18.670 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πλέον, το Μεξικό μετρά 155.145 νεκρούς επί συνόλου 1.825.519 μολύνσεων.
Ο αριθμός αυτός φέρνει το Μεξικό στην τρίτη θέση παγκοσμίως, καθώς ξεπέρασε την Ινδία.

Ρωσικά εμβόλια Sputnik στη Βολιβία

Την ίδια στιγμή η Βολιβία παρέλαβε μια πρώτη παρτίδα 20.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ανοσοποίηση μελών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Η διανομή των εμβολίων αυτών σε όλη τη χώρα θα αρχίσει χθες Παρασκευή 29/1.
Αυτές οι πρώτες 20.000 δόσεις είναι μέρος της ποσότητας 5,2 εκατ. δόσεων που η Βολιβία συμφώνησε με τη Μόσχα να αγοραστούν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να παραδοθεί κατά φάσεις μέχρι τον Μάρτιο.
Η Βολιβία έχει επίσης παραγγείλει περίπου 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παράγεται στην Ινδία από το Serum Institute.
Η Βολιβία μετρά 10.160 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.070 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Σαρωτικός ο κορωνοϊός

Ενδεικτικό του ρυθμού εξέλιξης του κορωνοϊού είναι ότι από τις αρχές του 2021, καταγράφεται κατά μέσο όρο μια νέα μόλυνση κάθε 7,7 δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμάται ότι το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τη θνητότητα να διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%
Αν και χρειάστηκαν 11 μήνες για να φτάσει ο πλανήτης τα πρώτα 50 εκατ. κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες για να περάσουμε από τα 50 εκατ. κρούσματα στα 100 εκατ. κρούσματα.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι o αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ενώ η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού εντοπίζεται πλέον σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω).
Πάντως στα αισιόδοξα νέα είναι η ανακοίνωση της Pfizer/BioNTech, η οποία ανέφερε πως το εμβόλιο της - το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης – είναι αποτελεσματικό, έστω ελαφρά λιγότερο, κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού.
Το ίδιο ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών γ'φάσης για το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax που απεδείχθη πως είναι πάνω από 89% αποτελεσματικό κατά του Covid-19 αλλά και της βρετανικής μετάλλαξής του.
Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στην Βρετανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση.
Ωστόσο, τα θετικά νέα αντισταθμίστηκαν από την κοινή ανακοίνωση ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν και αυτή πιο μεταδοτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης