Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρί

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο από πλευράς ιστορικής μνήμης, αλλά προκειμένου η επέτειος αυτή να μπορέσει να συνδεθεί με το παρόν και το μέλλον.
Η πολιτική, η ιστορία και η επιστήμη αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια στην ιστορία της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Εθνική Τράπεζα -που από τα πρώτα της βήματα συνδέθηκε άμεσα με την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους- συμμετέχει ενεργά στην επέτειο, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία να προσεγγίσει τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας ώστε να συσταθεί ένας φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.
Η ανταπόκριση ήταν άμεση και σημαντική και ο στόχος της Εθνικής τράπεζας έγινε πραγματικότητα.
Δεκαπέντε κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Εθνική Τράπεζα για να δημιουργήσουν την Πρωτοβουλία 1821-2021, με σκοπό να τονίζουν ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Τι περιλαμβάνει το επετειακό πρόγραμμα

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 υποστηρίζει ευρύ φάσμα δράσεων που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό, όπως συνέδρια, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, υποτροφίες, εκδόσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα, στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση: Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.
Συνολικά, πάνω από 120 σημαντικές δράσεις περιλαμβάνονται στο επετειακό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας και η Εθνική Τράπεζα έχει αναλάβει να υποστηρίξει πολυεπίπεδα αρκετές από αυτές, όπως συνέδρια με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, ιστορικά ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις με ιστορικά κειμήλια και διαδραστικά εκθέματα, μουσικές συναυλίες στο εξωτερικό αφιερωμένες στη χώρα μας. Επίσης, μια νέα βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια εκδίδεται με την επιμέλεια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

Το συμπόσιο Επιδημίες

Μεταξύ των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί, ξεχωρίζει το διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο "Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον" από το Ινστιτούτο Παστέρ και άλλους φορείς, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε διαδικτυακό περιβάλλον από τις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου (περισσότερα στο εδώ), αλλά και οι ερευνητικές εργασίες δεκατριών νέων ιστορικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα παρουσιαστούν στις 26-27 Μαρτίου 2021 στη συμπρωτεύουσα (https://www.protovoulia21.gr/draseis/research-auth-1821/).
Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω της πανδημίας.
Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η κεντρική επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΄21 του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει από την Αθήνα το Μάρτιο του 2021, θα ταξιδέψει σε έντεκα ελληνικές πόλεις, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στον Αγώνα και, τέλος, θα λειτουργήσει ως πλωτή έκθεση, τονίζοντας τη σημασία των απελευθερωτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες.
Τέλος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου (London Symphony Orchestra), υπό τη Διεύθυνση του Sir Simon Rattle και με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, αφιερώνει την πρώτη συναυλία του έτους στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η συναυλία υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 18.30, σε ειδική εκπομπή, διάρκειας 90 λεπτών και με σχόλια του κ. Αλέξη Κωστάλα, ενώ θα είναι διαθέσιμη στα κανάλια επικοινωνίας της Πρωτοβουλίας για για τριάντα ημέρες επιπλέον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης