Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει έκδοση νέου χρέους μόλις 60 δισ. ευρώ για το 2021

Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει έκδοση νέου χρέους μόλις 60 δισ. ευρώ για το 2021
Πολιτικές πιέσεις για άτυπο «φρένο χρέους» καθώς το 2021 είχε δανεισθεί 130,5 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό χρέος στα 2,4 τρισ. ενώ ο προγραμματισμός για φέτος ήταν νέο χρέος 180 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει το δημόσιο χρέος μόλις κάτω από 60 δισ. ευρώ το 2021, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή 2021, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία πραγματοποιώντας πρωτοφανείς δημοσιονομικές δαπάνες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Χαρακτηριστικό είναι ότι θα παράσχει ενισχύσεις έως και 50 δισ.ευρώ σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από το δεύτερο lockdown, όπως δήλωσε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmeir σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.
To ποσό αυτό προστίθεται επιχορηγήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας των θέσεων εργασίας Kurzarbeit και ένα πολυετές πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ο Altmaier.

Αντιδράσεις

Ο συμβιβασμός για την περικοπή του ύψους του νέου χρέους στάθηκε απαραίτητος καθώς το συγκυβερνών κόμμα των Συντηρητικών CDU στη Γερμανία απέρριψε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την έκκληση για «πάγωμα» των συνταγματικά επιτρεπτών ορίων έκδοσης χρέους της χώρας που δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του προσωπικού της καγκελάριου Angela Merkel, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο δεν θα ήταν δυνατόν να συμμορφωθεί τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με ορίζοντα τα επόμενα έτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.
Τα σχόλια του Helge Braun, που διατυπώθηκαν σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Handelsblatt, αποτελούν ένδειξη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής επέκτασης μετά της πανδημία καθώς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην οικονομία υιοθέτησε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο ενισχύσεων.
«Το ‘'φρένο’' στο χρέος δεν μπορεί να τηρηθεί τα επόμενα χρόνια ακόμη και με την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας», έγραψε ο Braun.
Το Κοινοβούλιο ανέστειλε τον δημοσιονομικό κανόνα, με βάση των οποίο η δυνατότητα επέκτασης του δανεισμού της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιορίζεται στο 0,35% της ΑΕΠ, για το 2020 και το 2021 λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι αντιδράσεις

Ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του CDU στην Bundestag, δήλωσε ότι οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος θεωρούν μη διαπραγματεύσιμη τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
«Αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν ήταν πολύ μικρό αλλά το υπερβολικό χρέος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Christian Ploss, επικεφαλής του CDU στο Αμβούργο, συμφώνησε ότι ο κανόνας για το «φρένο» στο δημόσιο δανεισμό δεν πρέπει να χαλαρώσει.
«Το CDU είναι το κόμμα της δημοσιονομικής σύνεσης ... και πρέπει να παραμείνει», δήλωσε στο Reuters.
Το Βερολίνο το 2020 ανέλαβε καθαρό νέο χρέος ύψους 130,5 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ετήσιο δανεισμό στην μεταπολεμική του ιστορία διαμορφώνοντας το χρέος στα 2,4 τρισ. και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz προγραμμάτιζε να αυξήσει το ποσό του νέου χρέους στα 180 δισ. ευρώ φέτος - περίπου 300 δισ. για τη διετία 2020 - 2021, ήταν ο αρχικός υπολογισμός.
Ο Braun πρότεινε οι οι βουλετές να επιτρέψουν την έκδοση περισσότερου χρέους για μερικά ακόμη χρόνια.
Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια «σαφής ημερομηνία» για την επιστροφή στο δημοσιονομικό κανόνα σημείωσε
Ο Sven-Christian Kindler, επικεφαλής επί θεμάτων προϋπολογισμού των Πρασίνων, καλωσόρισε την πρόταση του Braun, αναφέροντας ότι μία αναγκαία μεταρρύθμιση για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων είχε καθυστερήσει πολύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης