Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από τους ειδικούς - Προς αναβολή το άνοιγμα σχολείων - Στο «κόκκινο» η Αττική

Συναγερμός από τους ειδικούς - Προς αναβολή το άνοιγμα σχολείων - Στο «κόκκινο» η Αττική
Συναγερμός για Αττική - Αλλάζει τα δεδομένα η αύξηση κρουσμάτων - Στον αέρα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Βαριά ήταν η «διάγνωση» των επιδημιολογων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην σημερινή 28/1 τους προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, για την Αττική.
Οι ειδικοί ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για την επιδημία στο λεκανοπέδιο, το οποίο πλέον θα είναι όλο... κόκκινο και όχι μόνο η Δυτική Αττική, όπως συνέβαινε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Τα δεδομένα που τους παρουσίασε ο ΕΟΔΥ για την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας και ειδικά σε κάποιες περιοχές, αποτελούσαν μονόδρομο, με την Αττική να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη περιφέρεια στην οποία θα ισχύουν πλέον νέα μέτρα περιορισμού.
Κατά πληροφορίες, οι επιστήμονες της Επιτροπής θα εξετάσουν αύριο 29/1 και το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύουν για το λεκανοπέδιο.
Πάντως, με βάση τα όσα ισχύουν και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανέμποριο λειτουργεί με click away και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.

Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Τι περιοριστικά μέτρα προτείνονται

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Επιτροπής που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική -που θεωρείται πλέον στο «παρά ένα» για να χαρακτηριστεί «κόκκινη». Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι επίσης η κατάσταση σε Βοιωτία και Εύβοια, όπου καταγράφεται επίσης αύξηση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων, προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της επιτροπής μιλούν για την εμπειρία του φθινοπώρου, όταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είχε προκαλέσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ -και παρά το lockdown, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε με πολύ αργό ρυθμό.

Στους 5.742 οι νεκροί

Σήμερα 28/1 ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 716, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

eody_28_1_1.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 154.796 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.742 θάνατοι.


eody_28_1_2.jpg
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 268 (72,4% άνδρες).

eody_28_1_4.jpg



Γώγος: Μας ανησυχεί η Αττική – Προς τα πίσω το φως στο τούνελ

Την ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας στο πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος, ο οποίος είπε πως η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική, αν και παραδέχθηκε πως πάει προς τα πίσω το φως στο τούνελ.
Σε δηλώσεις του στο Mega και ερωτηθείς για το εάν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου, ο κ.Γώγος είπε πως αν και υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα τους, αυτό θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή 29/1.
«Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν και από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση» είπε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και σε αυτά θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση.
«Μας ανησυχεί η Αττική.
Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
Μάλιστα ο κ.Γώγος τόνισε ότι οι επιστήμονες περίμεναν μια αύξηση κρουσμάτων κυρίως λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών και του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.

«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης