Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης μέχρι την «ανοσία της αγέλης»

ΔΝΤ:  Αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης μέχρι την «ανοσία της αγέλης»

Η έρευνα Fiscal Monitor του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη ανήλθαν στα 14 τρισ. δολ. 

Σχετικά Άρθρα
Το παγκόσμιο χρέος σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχει διαμορφωθεί στο 98% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας στο τέλος του 2020, καθώς οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν μέτρα δημοσιονομικής στηριξης ύψους σχεδόν 14 τρισ. δολαρίων, όπως επισημάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη αναθεωρημένη μελέτη του Fiscal Monitor την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, προτρέποντας τη διατήρηση των μέτρων τόνωση των οικονομιών έως ότου υπάρχουν απτές ενδείξεις της διαδικασίας οικονομικής ανάκαμψης.

Η κατανομή των πόρων

Σύμφωνα με το report, η δημοσιονομική στήριξη περιελάμβανε 7,8 τρισ. δολ. σε πρόσθετες άμεσες δημόσιες δαπάνες ή είτε σε φορολογικές απαλλαγές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και 6 τρισ. δολ. σε εγγυήσεις, δάνεια και κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Τα συνολικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών αυξηθήκαν κατά περίπου 2,2 τρισ. δολάρια από τον Οκτώβριο.
To κόστος των δημοσιονομικών μέτρων
IMF_DEPT.PNG
Χρέος - έλλειμμα

Οι προηγμένες οικονομίες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, αντανακλώντας τόσο τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες όσο και τη μείωση των εσόδων.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση των ελλειμμάτων προήλθε σε μεγάλο βαθμό από μείωση φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η ανταπόκριση της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν πιο περιορισμένη, λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση χρηματοδότησης και των λιγότερο αναπτυγμένων προγραμμάτων πρόνοιας.
Έτσι, η πανδημία κινδυνεύει να αφήσει μόνιμο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης φτώχειας και τους κινδύνους όσον αφορά στο επισιτισμό, σε αυτές τις χώρες.
Δημοσιονομικά μέτρα ανά κατηγορία χώρας
IMF_response.PNG
Εμβολιασμοί

«Η παγκόσμια συνεργασία για την παραγωγή και διανομή υγειονομικού υλικού και εμβολίων κατά τις πανδημίας σε όλες τις χώρες με χαμηλό κόστος αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας», δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε δημοσίευση στο blog που συνοδεύει την έκθεση.
«Τα εμβόλια είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και τελικά θα σώσει και τα χρήματα των φορολογουμένων σε όλες τις χώρες.
Όσο πιο γρήγορα λάβει τέλος η παγκόσμια υγειονομική κρίση, τόσο συντομότερα οι οικονομίες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται μικρότερες ενισχύσεις από τις κυβερνήσεις», επισημαίνεται στο Fiscal Monitor.  


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης