Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνουν σε 101 χώρες οι μεταλλάξεις Covid - Διακοπές εμβολιασμών λόγω ελλείψεων εμβολίων

Σαρώνουν σε 101 χώρες οι μεταλλάξεις Covid - Διακοπές εμβολιασμών λόγω ελλείψεων εμβολίων
Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 24 ωρών - Ανοιχτή σύγκρουση ΕΕ με την AstraZeneca - Σε 70 χώρες η βρετανική μετάλλαξη σε 31 της Νοτίου Αφρικής
Σχετικά Άρθρα

Σαρώνει στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού καθώς επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό και με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των μεταλλάξεων που καθιστούν εξαιρετικά μεταδοτικό τον ιό, το αλαλούμ με τα εμβόλια συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε μέχρι στιγμής σε 70 κράτη και αυτή της Νοτίου Αφρικής σε 31.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον πλανήτη ξεπέρασαν το «φράγμα» των 100 εκατομμυρίων, με το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει μολυνθεί.
Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της covid ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του 2021, κατά μέσο κάθε 7,7 δευτερόλεπτα αναφέρεται μια νέα μόλυνση ενώ η θνητότητα διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ενδεικτικό του πόσο γρήγορα μεταδίδεται πλέον ο ιός, είναι ότι αν και χρειάστηκαν 11 μήνες για να φτάσει ο πλανήτης τα πρώτα 50 εκατ. κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες για να περάσουμε από τα 50 εκατ. κρούσματα στα 100 εκατ. κρούσματα.

Αλαλούμ με τα εμβόλια

Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας στη μάχη με την covid.
Εκτιμάται ότι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 56 χώρες ενώ έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δόσεις, με το Ισραήλ να προηγείται στην παγκόσμια κούρσα, έχοντας εμβολιάσει το 29% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μια δόση.
Ωστόσο, οι ελλείψεις που παρατηρούνται με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή πορεία των εμβολιασμών, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία απείλησε ακόμα και με το να «μπλοκάρει» τις εξαγωγές εμβολίων της Pfizer που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Μ. Βρετανία και κατ’επέκταση τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca που έχει ενημερώσει την Ευρώπη πως δεν θα παραδώσει τις ποσότητες εμβολίων που είχε δεσμευτεί.
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca είναι ότι όλες τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια ολόκληρη φιλολογία ότι η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των δύο πλευρών έβαινε προς ακύρωση με ευθύνη της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας κάτι που θα σήμαινε και την οριστική ρήξη.
Τελικά η AstraZeneca γνωστοποίησε ότι οι επαφές θα γίνουν κανονικά και όπως έχουν προγραμματιστεί.
1821456.JPG
Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα

Και ενώ στη Δύση – ΗΠΑ και Ευρώπη – το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμβολίων, σε άλλα μέρη του πλανήτη υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων που χορηγούνται στους πολίτες.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ινδίας όπου από τις 16 Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια Ινδοί με τα εμβόλια Covaxin και Covishield, τα οποία παράγονται στην Ινδία.
Καθώς η Ινδία υλοποιεί το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία, καθώς έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει έως τον Ιούλιο περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 56% των πολιτών που έχει εγγραφεί για το εμβόλιο, το έχει ήδη κάνει.
Παρόλο αυτά οι αρμόδιοι και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και καλούν τους Ινδούς να τα κάνουν προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη.
Και ενώ οι Ινδοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του Covaxin, μια έρευνα αναφέρει πως το εν λόγω εμβόλιο πιθανότατα να είναι αποτελεσματικό κατά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

ΠΟΥ: Σε 70 χώρες εντοπίζεται η βρετανική παραλλαγή Covid-19 σε 31 η νοτιοαφρικανική παραλλαγή

Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες 27 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία, όπως και η βρετανική, είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.

Nέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ Covid-19: Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 24 ωρών

Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου Covid-19 καταγράφηκαν σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, έως χθες 27 Ιανουαρίου, στις 13.00 ώρα Ελλάδας, βάσει των απολογισμών των επίσημων υγειονομικών αρχών.
Τη χθεσινή ημέρα, καταγράφηκαν 18.109 νεκροί.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο πλανήτης μετρά 101.366 θανάτους, ήτοι 14.000 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε ημέρα.
Είναι η εβδομάδα με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ποσοστά θνητότητας επιταχύνονται, οι θάνατοι σε ημερήσια βάση αυξάνονται και η καμπύλη ανέρχεται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Ανοσία από το 2024 και μετά για τους φτωχότερους

Μια ακόμα απόδειξη του στρεβλού τρόπου, με τον οποίο έχει οριστεί η διανομή των εμβολίων είναι οι εκτιμήσεις του Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με τις οποίες, οι περισσότερες φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα επιτύχουν συλλογική ανοσία («αγέλης») τουλάχιστον πριν το 2024, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές να μην τα καταφέρουν ούτε και τότε.
Αντιθέτως εκτιμάται ότι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν πλήρως έως τα τέλη του 2021.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και ίσως ακόμη μερικές, πιθανώς θα επιτύχουν «εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη», δηλαδή σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού τους, έως το τέλος του έτους εφέτος.
Κάτι ανάλογο θα κάνουν ακόμη μερικές ανεπτυγμένες χώρες έως τα μέσα του 2022 και οι περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2022.
Εκτιμάται ότι 84 χώρες - οι πιο φτωχές - θα αργήσουν να αποκτήσουν επαρκείς δόσεις και κάποιες θα δίνουν αγώνα έως το 2025 για τη συλλογική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 100.670.714 και οι νεκροί 2.167.894
- Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 25.551.884 κρούσματα και 427.844 νεκρούς

• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 218.878 και τρίτη σε κρούσματα με 8.933.356
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 153.724 και τέταρτο το Μεξικό με 152.016
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 100.359 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.716.228
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.700.268, έκτη η Γαλλία με 3.138.498
• Έβδομη η Ισπανία με 2.629.817 και όγδοη η Ιταλία με 2.485.956
• Ένατη η Τουρκία με 2.442.350 και δέκατη η Γερμανία με 2.164.043
454668.JPG
ΗΠΑ: Ναι στα εμβόλια από τους μισούς Αμερικάνους

Ναι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού λένε σχεδόν οι μισοί Αμερικάνοι πολίτες, τη στιγμή που η πανδημία έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη για τις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν περισσότερους από 425.000 θανάτους και περίπου 25,5 εκατομμύρια κρούσματα.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, το 41% των Αμερικάνων λέει ότι περιμένει με ανυπομονησία να εμβολιαστεί, ενώ ήδη το 6% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων.
Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 34% που είχε καταγραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, τη στιγμή που ο πρόεδρος Biden έχει θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
Σημειώνεται πως έως χθες, έχουν διανεμηθεί 44,4 εκατομμύρια δόσεις, ενώ περισσότεροι από 23,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Πάντως και παρά την αισιοδοξία που υπάρχει για τους εμβολιασμούς, συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί σε Βραζιλία και Μεγάλη Βρετανία.
Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, έχει εντοπιστεί σε πάνω από 20 Πολιτείες το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μ. Βρετανία, το οποίο όπως εκτιμούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), θα είναι και αυτό που θα διαδίδεται περισσότερο στη χώρα έως τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το καταστροφικό πέρασμα της επιδημίας υπό τη «σκιά» των νέων μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η εκτίμηση του για 569.000 νεκρούς από την επιδημία έως την 1η Μαΐου, δεν έχει συνυπολογίσει τις νέες μεταλλάξεις του ιού.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι έως τα τέλη της εβδομάδας, θα συνυπολογίσουν και αυτήν την παράμετρο, εκτιμώντας πως πιθανότατα θα αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις τους
1821212121.JPG

Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη

Με την ΕΕ των 27 να υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, κάτι που οδήγησε και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της AstraZeneca και της Pfizer, η Ευρώπη αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ευρώπη αναφέρει 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε 4 ημέρες, ενώ συνολικά έχει αναφέρει 30 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία ξεπέρασε χθες Τρίτη 26/1 τους 100.000 θανάτους.
Έξαρση όμως καταγράφεται και στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία να αναφέρουν σχεδόν το 10% των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Μόνη λύση περιορισμοί και lockdown

Με την ΕΕ των 27 να αδυνατεί να υλοποιήσει τους εμβολιασμούς, όπως είχε σχεδιάσει, και με την πανδημία να θεριεύει εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση παρά να προσφεύγουν στη λύση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τους.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ προς τα εκεί κινείται και η Γαλλία, η οποία και αυτή έχει επιβάλλει περιορισμούς σε μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία και Νορβηγία, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία

Η Μ. Βρετανία έγινε χθες Τρίτη 26 Ιανουαρίου η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκοψε το νήμα των 100.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, με τον πρωθυπουργό Boris Johnson, να δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.
«Η οδύνη για τον απολογισμό των νεκρών είναι δύσκολο να υπολογιστεί» είπε ο Johnson, αναφερόμενος στον θλιβερό αριθμό των 100.000 και πλέον νεκρών δηλώνοντας πως «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έκανε η κυβέρνησή του».
«Λυπάμαι βαθύτατα για κάθε ζωή που χάθηκε και σίγουρα, ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πραγματικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και τον πόνο.
Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την οδύνη που εσωκλείεται σε τόσο δυσάρεστα στατιστικά στοιχεία, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στις οποίες δεν θα παραστούν και οι τόσο πολλοί συγγενείς που έχασαν την ευκαιρία ακόμα και να πουν αντίο», είπε ο Johnson κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Εν τω μεταξύ, να παρατείνει το lockdown μελετά η κυβέρνηση, τη στιγμή που επιστρέφει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο του κλεισίματος των συνόρων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.

Συναγερμός στην Κίνα παρά τη μείωση κρουσμάτων

Παραμένει ο συναγερμός στην Κίνα για την επιδημία του κορωνοϊού παρά τη μείωση κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 26/1 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 75 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 82 που ήταν την προηγουμένη.
Τα 55 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 69 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.862 ασθενείς με την COVID-19 (–23 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 111 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.272 μολύνσεων.

Αρχίζει την έρευνα ο ΠΟΥ

Εν τω μεταξύ, την έρευνα του για το πώς, το που και το πότε ξέσπασε η πανδημία στην πόλη Ουχάν αρχίζει η διεθνής ομάδα του ΠΟΥ, καθώς τα 13 μέλη του βγαίνουν εντός των επόμενων ωρών από την 14ημερη καραντίνα, στην οποία είχαν τεθεί.
Η έρευνα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και πέρα από τα κρίσιμα επιστημονικά ερωτήματα που θέλουν απάντηση, υπάρχουν και πολιτικές παρενέργειες καθώς το Πεκίνο θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως κινήθηκε με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια για την αντιμετώπιση του ιού.

Έχουν γίνει 22,8 εκατομμύρια εμβόλια

Στην χορήγηση περίπου 22,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid έχουν προχωρήσει οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα, οι οποίες θέλουν να εντείνουν τους εμβολιασμούς ενόψει των εορτασμών για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου.
Στόχος του Πεκίνου είναι να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια κατοίκους πριν από το νέο σεληνιακό έτος
Προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και των υπηρεσιών τροφίμων, όπως και οι υπάλληλοι και οι φοιτητές που πηγαίνουν στο εξωτερικό.
8121111111.JPG
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική - Θάνατος εθελόντριας στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Sinopharm

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική με το Περού να ανακοινώνει πως μια εθελόντρια που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm υπέκυψε από covid.
Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι κατόπιν εκτεταμένης έρευνας διαπιστώθηκε πως στην άτυχη γυναίκα είχε χορηγηθεί placebo και όχι το εμβόλιο.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο θάνατος της συμμετέχουσας (στη δοκιμή τρίτης φάσης) δεν είχε σχέση με το εμβόλιο, καθώς έλαβε ψευδοφάρμακο, κατά συνέπεια θα ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσουμε (...) την κλινική μελέτη», ανέφερε το Πανεπιστήμιο Καγιετάνο Ερέδια, το οποίο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της μελέτης γιαι το εμβόλιο.
Όπως αναφέρεται, έχουν πλέον χορηγηθεί και οι δύο δόσεις είτε του εμβολίου ή του ψευδοφάρμακου στους 12.000 εθελοντές και οι ερευνητές οι οποίοι διεξάγουν τη δοκιμή του εμβολίου της Sinopharm παρακολουθούν το πώς αντιδρούν οι οργανισμοί τους.

Στο κόκκινο η Βραζιλία

Τα 9 εκατομμύρια κρούσματα προσεγγίζει η Βραζιλία, η οποία ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.963 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.214 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 218.878 νεκρούς επί συνόλου 8.933.356 εκατομμυρίων μολύνσεων, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

Μεξικό: Με ήπια συμπτώματα ο πρόεδρος

Με ήπια συμπτώματα εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο πρόεδρος του Μεξικό Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο πρόεδρος τα πάει γενικά καλά και έχει μόνο πυρετό και πονοκέφαλο.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανακοίνωσε 1.743 θανάτους και 7.165 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν αναφερθεί 152.016 νεκροί επί συνόλου 1.788.905 μολύνσεων.
Όπως αναφέρεται, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εγκριθεί για χρήση και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κολομβία

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Κολομβία για το θάνατο του υπουργού Άμυνας της χώρας που υπέκυψε σε ηλικία 69 ετών από τον κορωνοϊό.
Η Κολομβία μετρά πάνω από 51.700 θύματα εξαιτίας της COVID-19 και περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2.

Περιοριστικά μέτρα στη Βολιβία

Περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα Λα Παζ θα επιβληθούν από αύριο Πέμπτη 28/1 σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, θα εφαρμοστεί μια «νέα σειρά περιοριστικών μέτρων για να επιβραδυνθεί η κλιμάκωση των μολύνσεων» με απώτερο στόχο να μειωθούν οι συναθροίσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Βάσει αυτών των μέτρων, τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν εκ περιτροπής, ανάλογα με τους αριθμούς των πινακίδων τους ενώ η πρόσβαση στις αγορές και στις τράπεζες θα επιτρέπεται βάσει των αριθμών των δελτίων ταυτότητας τις μονές και τις ζυγές μέρες.
Η Βολιβία έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 10.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Regeneron: Το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να προστατέψει από τον κορωνοϊό τα άτομα υψηλού κινδύνου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από νέα μελέτη για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3, το κοκτέιλ αντισωμάτων της εταιρείας μπορεί να προστατέψει από τον κορωνοϊό άτομα υψηλού κινδύνου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, αξιολογήθηκε ένα το κοκτέιλ αντισωμάτων (η Regeneron το αποκαλεί παθητικό εμβόλιο) μπορεί να προστατέψει κάποιον από το να μολυνθεί από τον κορωνοϊό όταν νοσεί ένα άλλο άτομο που τον ίδιο νοικοκυριό.
Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη, που διαπίστωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να προστατέψει κατά 100% από τη συμπτωματική λοίμωξη και κατά 50% από τη λοίμωξη γενικά (δηλ. είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική).
Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε ήδη άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ ως θεραπεία για ορισμένους ασθενείς με COVID-19 τον Νοέμβριο.
Η Regeneron δήλωσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει πλήρη δεδομένα από τη μελέτη το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η εταιρεία χορήγησε το «κοκτέιλ» σε 409 άτομα με μέση ηλικία 43 ετών που ζούσαν στο σπίτι τους μαζί με κάποιον που είχε διαγνωσμένη Covid-19 και στην πορεία, χάρη στη θεραπεία, κανένας δεν εμφάνισε συμπτώματα της νόσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης