Διεθνή

Μass (ΥΠΕΞ Γερμανίας) προς Blinken (ΗΠΑ): Δεν είναι καλή ιδέα η εκατέρωθεν επιβολή κυρώσεων

Μass (ΥΠΕΞ Γερμανίας) προς Blinken (ΗΠΑ): Δεν είναι καλή ιδέα η εκατέρωθεν επιβολή κυρώσεων

Τι συζήτησε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas κατά την πρώτη επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken

Σχετικά Άρθρα

Αμφισβήτησε το εάν η επιβολή κυρώσεων από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ο κατάλληλος τρόπος να εξελίσσονται οι διμερείς σχέσεις ακόμη και στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο έχουν σημαντικές διαφορές ως προς την πολιτική που επιθυμουν να ασκήσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Nord Stream 2

Τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ένα πλοίο που εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 για να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι το έργο θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πιστεύει ότι το Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία για την Ευρώπη».
Εντούτοις η Ρωσία και η Γερμανία λένε ότι αποτελεί απλώς ένα εμπορικό project.

 Διάλογος 

Καθώς απάντησε σε ερωτήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την επικοινωνία με τον Blinken, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas δήλωσε: «Νομίζω ότι γενικά πρέπει να εξετάσουμε στις διατλαντικές σχέσεις εάν έχει τόσο νόημα να επιβάλουμε τιμωρητικούς δασμούς ή κυρώσεις ο εκατέρωθεν.
«Θέλουμε να συνδιαλλαγούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες γι’ αυτό ο ζήτημα (Nord Stream 2), αλλά η θέση μας σε αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει κατ' αρχήν», είπε στο Reuters.
Ο αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα διπλασιάσει την χωρητικότητα της ροής από τον υφιστάμενο υφιστάμενου Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και θα παρακάμψει την Ουκρανία, είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να πουλήσει το δικό του υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Θετικό κλίμα

Ο Maas δήλωσε ενθουσιασμένος από τον θετικό τόνο της πρώτη επικοινωνίας του τον Blinken.
«Πρέπει να συνηθίσω το γεγονός ότι μιλάω στον Αμερικανό συνάδελφό μου στο τηλέφωνο και συμφωνούμε σχεδόν σε όλα τα σημεία.
Αυτό δεν συνέβη στο παρελθόν », είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι η βάση να βελτιωθούν βήμα προς βήμα οι διατλαντικές σχέσεις.

Κίνα

Όσον αφορά την Κίνα, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε τον περασμένο μήνα μια επενδυτική συμφωνία που θα δώσει στις εταιρείες της μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, ο Maas είπε ότι η ανατάραξη των εμπορικών σχέσεων με το Πεκίνο δεν θα ήταν λογική κίνηση.
Ωστόσο, είπε ότι η δυτική πολιτική απέναντι στην Κίνα θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υιοθέτησης κανόνων ανταγωνισμού και αφοπλισμού.
«Όλα αυτά είναι ζητήματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να επιτύχουμε περισσότερα εάν εκπροσωπούμε από κοινού τα συμφέροντά απέναντι στην Κίνα», δήλωσε ο Maas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης