Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διευκρινήσεις για το καθεστώς της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας

Διευκρινήσεις για το καθεστώς της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας

Σε ποιες περιπτώσεις η καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη είναι άκυρη

Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές διευκρινήσεις σχετικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν χρήση της διάταξης για αναστολή των συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο του 2020, περιλαμβάνει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη.
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.

Οι προθεσμίες

Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.
Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της πανδημίας, τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας περίπου 810.028 εργαζόμενοι.
Τον Νοέμβριο δε, κατά το β’ κύμα, οι αναστολές συμβάσεων ανήλθαν σε 674.871, ενώ τον Δεκέμβριο περιορίστηκαν σε 645.054.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης