Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ελλιπές το γερμανικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν δίνει το παράδειγμα

Handelsblatt: Ελλιπές το γερμανικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν δίνει το παράδειγμα

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία η επόμενη ημέρα στην οικονομία μετά την πανδημία

Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά την πορεία χρηματοδότηση των οικονομιών από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι ήδη η κυβέρνηση της καγκελαρίου Merkel εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά την άρση του «φρένου» για την αύξηση του δημόσιου χρέους με τον συντηρητικό πυρήνα του CDU να επιμένει ότι το κόμμα πρέπει να διατηρήσει την προσήλωσή του στην οικονομική ορθοδοξία και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Την ίδια ώρα, αμφιβολίες για τη δυνατότητα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

Τα εθνικά σχέδια

Ο Schaeuble υποστήριξε ότι η αποστολή της ΕΕ για τόνωση των προοπτικών της ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, τίθεται εν αμφιβόλω.
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ έχασε πολύτιμο χρόνο για την κατανομή των πόρων, ωστόσο το σημαντικό σκέλος είναι η ικανότητα των μελών της να εφαρμόσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχει έλλειψη σημαντικής προόδου και αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη» δήλωσε στους Financial Times ο Schaeuble.
«Οι δυσκολίες αυτές με ανησυχούν» πρόσθεσε.

Κατανομή πόρων

Ο Schaeuble σημείωσε ότι η Ε.Ε. ξόδεψε πολύ χρόνο συζητώντας για το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι και όχι τόσο «για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδυθούν».
«Έπρεπε εδώ και καιρό να είχαμε ορίσει σε ποιους τομείς πρέπει τα κράτη μέλη να επενδύσουν τους πόρους αυτούς –στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ψηφιοποίηση, σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ελπίζω να κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό πιο σύντομα» πρόσθεσε.

Σύγκρουση με Κομισιόν

Και παρόλο που οι βολές του Schaeuble φαίνεται να απευθύνονται στην Ιταλία που θα λάβει πλέον των 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζεται και εσωτερική κριτική όσον αφορά το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το οποίο αναλύει κείμενο της Handelsblatt, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.
Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της περασμένης άνοιξης για την οικοδόμηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το Βερολίνο επέμενε εξαρχής να συνδεθεί η διάθεση των πόρων με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt, η Γερμανία όμως είναι εκείνη σήμερα που δεν τηρεί τους όρους που η ίδια επέβαλε, ερχόμενη πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κομισιόν.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα,επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, σε συζητήσεις τους με την καγκελαρία και τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν τη γερμανική πλευρά λόγω ελλιπών μεταρρυθμιστικών σχεδίων για τα επόμενα χρόνια.

Το παράδειγμα

Η Γερμανία δεν επιδεικνύει το  μεταρρυθμιστικό ζήλο που αξιώνει από άλλες χώρες, ισχυρίζεται η Κομισιόν, καλώντας το Βερολίνο να αναθεωρήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα «για το καλό της ίδιας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η Γερμανία αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους υπόλοιπους.
Ελπίζουμε να το αντιλαμβάνεστε αυτό», φέρονται να επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους Γερμανούς συνομιλητές τους την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Γερμανία, τότε δεν πρόκειται να το κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες.
Η ελλιπής μεταρρυθμιστική βούληση της Γερμανίας, όπως λένε, έχει άμεσες συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ.

Συνταξιοδοτικό

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το συγκροτηθέν Ταμείο Ανάκαμψης η Γερμανία είχε επιμείνει να συνδεθούν οι πόροι με το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», τις τακτικές, εξειδικευμένες συστάσεις της Κομισιόν προς τις χώρες μέλη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τη Γερμανία οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν την ανάγκη «εκτεταμένων μέτρων για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», μεταρρύθμισης του φορολογικού αλλά και ανοίγματος «κλειστών» επαγγελμάτων, όπως των αρχιτεκτόνων.

Επιχορηγήσεις 25,6 δισ. 

Σύμφωνα με την Handelsblatt, στα μεταρρυθμιστικά σχέδια που κατέθεσε το Βερολίνο στην Κομισιόν προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (η Γερμανία δικαιούται 25,6 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις), δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στα μέτρα που αξιώνουν οι Βρυξέλλες.
Αντ΄ αυτού η Γερμανία «πουλάει ως μεταρρυθμίσεις τη μείωση της φορολογίας για ηλεκτροκίνητα οχήματα. […] Μπορεί ορισμένα από τα μέτρα αυτά να ακούγονται λογικά, εντούτοις πρόκειται για επιδοτήσεις και όχι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει η εφημερίδα.

Συμφωνούν

Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι ευθυγραμμίζονται απολύτως με την κριτική εκ Βρυξελλών.
«Στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται σαφές ότι η Γερμανία δεν αποτελεί πρότυπο μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Clemens Faust,.
Κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα αντιδρούν με εκνευρισμό στις επικρίσεις που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση.
Με φόντο την «σούπερ εκλογική χρονιά» στη Γερμανία μάλιστα, με πολλαπλές περιφερειακές αναμετρήσεις και αποκορύφωμα τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν προβληματικές τις απαιτήσεις αυτές.

Καμία κατανόηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να δείχνει όμως επί της αρχής την παραμικρή κατανόηση για τα πυρά που δέχεται.
Σίγουρα η Γερμανία δεν είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες μεταρρυθμίσεων, λένε κυβερνητικοί κύκλοι.
Το Βερολίνο έχει ακόμη αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να αποκλιμακώσει τη διαφαινόμενη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Τα τελικά μεταρρυθμιστικά σχέδια πρέπει να αποσταλούν στην Κομισιόν μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Τι θα γίνει όμως εάν αυτά δεν ικανοποιήσουν και πάλι την Επιτροπή;
Θα παρακρατήσει όντως τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη Γερμανία;

Συμβιβαστική λύση

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μπορεί μάλλον να αποκλειστεί.
Αφενός η Κομισιόν δεν θέλει να συγκρουστεί με τη μεγαλύτερη χώρα μέλος, αφετέρου η ίδια η Γερμανία δεν θέλει να στιγματιστεί ως εκείνη που βάζει εν τέλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επέβαλε.
Γι΄ αυτό και επεξεργάζεται ήδη ένα αναθεωρημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Η Κομισιόν ζητά, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια από τη Γερμανία να επιληφθεί των διοικητικής φύσης προβλημάτων στο πεδίο των δημόσιων επενδύσεων.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη για να ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις αυτές, ελπίζοντας ότι αυτό θα ικανοποιήσει την Κομισιόν και θα κάνει τα στραβά μάτια στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης