Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία από την άνοδο των κρουσμάτων - Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους ειδικούς - Αγωνία από το άνοιγμα λιανεμπορίου

Ανησυχία από την άνοδο των κρουσμάτων - Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους ειδικούς - Αγωνία από το άνοιγμα λιανεμπορίου
Ψώνια με χρονόμετρο για να μην κλείσει η αγορά και να αποτραπεί γ’ κύμα κορωνοϊού και… νέο lockdown
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Λύσεις για τη «μετρημένη» λειτουργία της αγοράς έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα συνωστισμού στα καταστήματα και στις εμπορικές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων αναζητά η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιδημία και να μην υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων και ένα νέο γ’ κύμα που θα οδηγούσε στο εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου και πιθανότατα σε ένα τρίτο lockdown.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, τονίζουν πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιώντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος τόσο λόγω των μεταλλάξεων που καθιστούν πιο μεταδοτικό τον ιό όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν τη μετάδοση του.
Μάλιστα τονίζουν ότι εάν εξακολουθήσουν να παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και εάν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, τότε θα εισηγηθούν να ξανακλείσει το λιανεμπόριο,ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
Για να αποφύγει την εφιαλτική αυτή εξέλιξη, η κυβέρνηση μελετά σενάρια για να περιορίσει τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεση τους οι καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους.
Με το σενάριο του «κόφτη», δηλαδή του να υπάρχει περιορισμός στα μηνύματα που στέλνει κάποιος μέσα σε μια ημέρα για αγορές, να έχει αποκλειστεί, στο τραπέζι έχει μπει να υπάρξει μια εφαρμογή, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια σε μαγαζιά με χρονόμετρο, παράλληλα με τη μετακίνηση μέσω κωδικού sms στο 13033.

Το χρονόμετρο

Βάσει αυτού του σχεδίου οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη σχετική πλατφόρμα μια φορά την ημέρα και θα πρέπει μέσα στο χρονικό όριο των δύο ωρών να κάνουν τις αγορές τους.
Ο καταναλωτής είτε θα «κατεβάζει» από το κινητό του την εφαρμογή e-katanalotis, η οποία θα έχει το σχετικό χρονόμετρο είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο.
Το χρονόμετρο θα ενεργοποιείται με το πάτημα του link και θα μετρά αντίστροφα τις δύο ώρες ενώ θα επιτρέπεται μία φορά την ημέρα η ενεργοποίησή του.

Στους 5.692 οι νεκροί

Σήμερα 26/1 ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 842, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
1.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 153.226 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.692 θάνατοι.
2.jpg

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (70,7% άνδρες).
4.jpg


Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.
«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.


Βατόπουλος: Δεν αποκλείω ένα τρίτο lockdown – Δυσκολεύει λόγω μεταλλάξεων η κατάσταση

Τη θέση ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου τρίτου lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος πάντως σημείωσε πως «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.
«Απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν, αυτές να επικρατήσουν έναντι του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα.
Για αυτό το λόγο ο κ.Βατόπουλος είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ ερωτηθείς για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, υποστήριξε πως δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αν και όπως ανέφερε «σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας».

Στην Αττική τα μισά κρούσματα

Πηγή ανησυχίας εξακολουθεί να αποτελεί η Αττική όπου και φιλοξενούνται τα μισά σχεδόν ενεργά κρούσματα της επικράτειας.
Συγκεκριμένα, η Αττική κατά την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, μέτρησε 207 νέες διαγνώσεις επί συνόλου 436 κρουσμάτων, με τον Βόρειο Τομέα Αθηνών ιδιαίτερα επιβαρυμένο (65 κρούσματα και 10,99 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους).
Οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης (32 κρούσματα), Αχαΐας (19), Κορινθίας (10), Λάρισας (14), Λέσβου (10) και Εύβοιας (21) καταγράφουν διψήφια νούμερα.
Ιδιαίτερα για τις δύο τελευταίες ενότητες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή 22/1 παράταση lockdown έως 1 Φεβρουαρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης