Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε αρνητικό outlook το 60% των αξιολογήσεων για τις τράπεζες παγκοσμίως

Fitch: Σε αρνητικό outlook το 60% των αξιολογήσεων για τις τράπεζες παγκοσμίως
Αρνητικό outlook στο 60% των τραπεζών έχει ορίσει η Fitch Ratings
Αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) έχει ορίσει (έως το τέλος του 2020) για το 60% των τραπεζών παγκοσμίως η Fitch Ratings, απόρροια των απανωτών κρίσεων τα τελευταία 12 χρόνια και κυρίως της πανδημίας του κορωνοϊού.
Βέβαια, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, το ποσοστό είναι ελαφρά μειωμένο από τα μέσα του περασμένου έτους.
Την ίδια στιγμή, το 1% (από 10% στα μέσα του 2020) των αξιολογήσεων στις τράπεζες παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 3μήνου (Rating Watch Negative, RWA).
Οι θετικές προοπτικές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, τονίζεται.
«Το υψηλό ποσοστό των αρνητικών προοπτικών θα παραμείνει και το 2021.
Ενώ οι άμεσοι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις των τραπεζών μετά την έναρξη της πανδημίας έχουν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν από τη σταδιακή απόσυρση της κρατικής στήριξης για την οικονομία και τους δανειολήπτες.
Μια πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown ή των αποτυχιών στην ανάπτυξη εμβολίων, θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτούς τους κινδύνους.
Η Λατινική Αμερική παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό τραπεζών σε αρνητικό outlook/RWA (87%).
Αυτό αντικατοπτρίζει δύσκολα λειτουργικά περιβάλλοντα σε ολόκληρη την περιοχή, τα οποία γενικά αναμένουμε να επιδεινωθούν, και την πίεση στις κρατικές αξιολογήσεις.
Η Ευρώπη παρουσιάζει το 78% των τραπεζών της σε αρνητικό outlook/RWA.
Το ποσοστό των τραπεζών σε αρνητικό outlook/RWA ήταν χαμηλότερο στη Βόρεια Αμερική (60%) και στις αναπτυγμένες αγορές Ασίας-Ειρηνικού (55%). Ενώ οι τράπεζες σε αυτές τις αγορές αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους με εκείνους σε άλλες περιοχές, έχουν γενικά μεγαλύτερο προβάδισμα στις αξιολογήσεις τους.
Περίπου το ήμισυ (52%) των αξιολογήσεων τραπεζών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική είχαν αρνητικό outlook/RWA.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρχαν 29 υποβαθμίσεις τραπεζών και εννέα αναβαθμίσεις το β’ τρίμηνο του 2020», σημειώνει χαρακτηριστικά η Fitch.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης