Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο κόκκινο τσουνάμι οφειλών 20 δισ. ευρώ στην ατζέντα της 9ης μεταμνημιονιακής αξιολόγησης

Νέο κόκκινο τσουνάμι οφειλών 20 δισ. ευρώ στην ατζέντα της 9ης μεταμνημιονιακής αξιολόγησης
«Κορωνο-βόμβα» κόκκινων χρεών ύψους 20 δισ. ευρώ…

«Κορωνο-βόμβα» κόκκινων χρεών ύψους 20 δισ. ευρώ, σε τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που βρίσκεται στο «παρά ένα» της έκρηξης σπέρνει τον πανικό στην κυβέρνηση και αλλάζει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Πρώτο θέμα της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (με τηλεδιάσκεψη) που ξεκινά σήμερα σε ανώτερο επίπεδο είναι η αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας των οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση –πάνω στο καυτό αυτό θέμα– με τους τέσσερις αξιωματούχους των θεσμών έρχεται σε συνέχεια αυτής που προηγήθηκε με την τεχνική αντιπροσωπεία για τη νέα γενιά των «κόκκινων» χρεών.

Η «ακτινογραφία» του χρέους

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της «ακτινογραφίας», από τα 234 δισ. ευρώ που ήταν το ιδιωτικό χρέος προ πανδημίας, αυτό εκτοξεύεται στα 254 δισ. ευρώ ή στα 260 δισ. ευρώ μαζί με τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τις τράπεζες και τις προσαυξήσεις από το Δημόσιο από το νέο «κόκκινο» τσουνάμι των οφειλών που ετοιμάζεται να πνίξει την ελληνική οικονομία και εκπορεύεται:

  • Από τα 10-12 δισ. ευρώ των νέων δανείων στεγαστικών και επιχειρηματικών που θα κοκκινίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αποτελέσουν τις νέες επισφάλειες.
  • Από τα 4 δισ. ευρώ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί και προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα εξοφληθούν.
  • Από τα 3 δισ. ευρώ των οφειλών που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών.
  • Από τα 2 δισ. ευρώ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.

Επισημαίνεται ότι σε αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα δάνεια που χορηγούνται από την κυβέρνηση μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου οι θεσμοί θεωρούν ότι θα αποτελέσουν μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας των απλήρωτων χρεών.
Από τα 8 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά στους έξι κύκλους και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022, μεγάλο κομμάτι αυτών θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 106 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης και όταν οι πληρωμές θα αρχίσουν να ανεβάζουν απότομα στροφές χιλιάδες θα είναι οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια των πρώτων γύρων από την επιστρεπτέα.
Με λίγα λόγια, η αίσθηση πλήρους αδυναμίας για την εξόφληση υποχρεώσεων προς το κράτος που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή θα συνεχιστεί και για το 2022.

Στα 5 δισεκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις

Για την ιστορία και μόνο, οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις στο ενδεκάμηνο του 2020 φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ.
Μπροστά στο εκρηκτικό αυτό σκηνικό, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα και πάνω σε αυτά θα δοθεί έμφαση στη σημερινή 9η αξιολόγηση. Στόχος είναι η ελληνική πλευρά να αποσπάσει το πράσινο φως από τους θεσμούς για μια νέα ολιστική ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων σε έως 120 δόσεις για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στην επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου και συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών ANFAS.
Έτσι, το βάρος σήμερα θα δοθεί στην απότομη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, όπου σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από την αναλυτική ενημέρωση του κουαρτέτου να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών που θεωρούν ότι με τις ρυθμίσεις χαλάει η κουλτούρα των πληρωμών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης