Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική Μητσοτάκη έφερε ενεργειακό και περιβαλλοντικό βραχυκύκλωμα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική Μητσοτάκη έφερε ενεργειακό και περιβαλλοντικό βραχυκύκλωμα
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις ενεργειακές πολιτικές

«Η σημερινή επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιβεβαίωσε την προσωπική του ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χώρα, το τελευταίο 18μηνο, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους δήλωση οι κκ. Σ. Φάμελλος - Π. Πέρκας.
Ειδικότερα, σημειώνεται:

Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει:

  • Για τη μοναδική πράξη «σωτηρίας» της ΔΕΗ με τις αυξήσεις στα τιμολόγιά της που ξεπέρασαν το 20%
  • Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα πρόσφατα «παιχνίδια» εκατομμυρίων που παρατηρήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού
  • Για την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και των αποκοπών ρευματοδότησης, ειδικά μέσω πανδημίας
  • Για το σημαίνοντα ρόλο του κόστους ενέργειας για την Ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας
  • Για την χρεωκοπία του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνησή του, η οποία οδήγησε σε χαράτσια σε επενδύσεις ΑΠΕ αλλά και στην επιβάρυνση όλων των καταναλωτών μέσω του «πράσινου τέλους» στο πετρέλαιο κίνησης εν μέσω πανδημίας
  • Για την εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών στις επενδύσεις στην ενέργεια και στις ΑΠΕ και την απομάκρυνση από την ενεργειακή δημοκρατία, με το πάγωμα των ενεργειακών κοινοτήτων και τις αιφνίδιες αλλαγές στα μικρά και μικρομεσαία έργα ΑΠΕ
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών ενεργειακών υποδομών και την απώλεια εργαλείων του δημοσίου για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας
  • Για την ακύρωση των δασικών χαρτών και την εμπλοκή που θα δημιουργήσει στο κτηματολόγιο
  • Για το περιβαλλοντικό έγκλημα στις περιοχές NATURA 2000, την κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, την καθυστέρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και την απελευθέρωση των χρήσεων που επιβαρύνουν τις περιοχές αυτές, καθώς και για την εκτροπή του Αχελώου που ξαναβγάζει η κυβέρνηση από το συρτάρι
  • Για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, την καύση και την ακύρωση νομοθετημάτων για την ανακύκλωση, στερώντας πόρους και εξοπλισμό από τους ΟΤΑ και την κοινωνία


Περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές για να καλύψει σοβαρές αδυναμίες της χώρας:

  • Για το Ταμείο Ανάκαμψης επανέλαβε ότι μεγάλο του μέρος αφορά περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα, το οποίο όμως διαπραγματεύεται κρυφά από τη Βουλή και τους κοινωνικούς εταίρους, προφανώς για να ικανοποιήσει επιχειρήσεις που επικοινωνούν απευθείας με το Μαξίμου.
  • Για την κλιματική κρίση και τη συμφωνία των Παρισίων απέφυγε να αναφέρει την αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου με δεσμεύσεις σε στόχους και χρηματοδοτήσεις.
  • Για την ηλεκτροκίνηση δεν ανέφερε τίποτα για τη μεγάλη αστοχία του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ σε κλάδους όπως τα ταξί, οι επαγγελματικοί στόλοι, αλλά και οι δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και για τις καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο δίκτυο των σημείων φόρτισης και στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το παγωμένο εδώ και 18 μήνες ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
  • Για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν δεσμεύθηκε για επαρκή και ανοικτή χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η πλατφόρμα εισόδου των ωφελούμενων να μένει ανοιχτή για όλη τη χώρα, ενώ φυσικά απέκρυψε το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια παραμένει παγωμένο εδώ και ενάμιση χρόνο.
  • Για την οργάνωση του χώρου επέλεξε γενικόλογες αναφορές, αποφεύγοντας προφανώς να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του πρόσφατου χωροταξικού-πολεοδομικού νόμου, στη χωροταξική αταξία της εποχής του 1960, στην οποία μας οδηγεί, στην αδικία στη μικρή περιουσία και τα ρουσφέτια στους κολλητούς της ΝΔ που περιέχει, αλλά και στην απίθανη καινοτομία των «αρίστων» της ΝΔ με τη μεταφορά του Κτηματολογίου, του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, από το ΥΠΕΝ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης!
  • Για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών απέκρυψε ότι, 16 μήνες μετά την εξαγγελία του για βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, το ΥΠΕΝ ακόμα κάνει διαγωνισμό για σύμβουλο για το σχεδιασμό της δίκαιης μετάβασης ενώ, οι λιγνιτικές περιοχές εξελίσσονται σε μαύρη τρύπα, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ούτε ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι ούτε κίνητρα. Η «δέσμευση για υποστήριξη» του κυρίου Μητσοτάκη φαίνεται ότι αφορά μόνο τις γερμανικές εταιρείες που ο ίδιος κάλεσε μέσω της συνέντευξής του στη Bild.
  • Για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, προφανώς αναφερόμενος στα γαλάζια παιδιά που προσλαμβάνονται με αδιαφάνεια στους ενεργειακούς φορείς με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και παχυλούς μισθούς 150.000 ευρώ, ενώ, για τα νέα παιδιά, ο κύριος Μητσοτάκης επιφύλαξε, για τη ΔΕΗ, κατάργηση και του ΑΣΕΠ και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


«Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική Μητσοτάκη μάς οδηγεί σε γενικό βραχυκύκλωμα και στην καθυστέρηση της χώρας μας από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της ομαλής κλιματικής μετάβασης.
Όσο και αν προσπαθεί να χτίσει ένα πράσινο προφίλ χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που υπήρχε από παλιά στο ΥΠΕΝ, όλοι και όλες κατανοούν την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική και οικολογική μετάβαση και το μετασχηματισμό της χώρας», καταλήγει η αανκοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης