Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βράζουν στο Μαξίμου με τους επιστήμονες για τα αυστηρά lockdown - Υπήρχαν «έξυπνες λύσεις» για να δουλέψει η αγορά

Βράζουν στο Μαξίμου με τους επιστήμονες για τα αυστηρά lockdown - Υπήρχαν «έξυπνες λύσεις» για να δουλέψει η αγορά
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με «έξυπνα μέτρα» θα μπορούσε να έχει την αγορά ανοικτή
Σχετικά Άρθρα

Oι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη δείχνουν ξεκάθαρα ότι οδεύουμε σε πισωγύρισμα όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας καθώς ο μεταλλαγμένος ιός πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο. Από τα 2 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού που είχαμε πριν μία εβδομάδα, φτάσαμε τα 59 και το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει ακόμα παραπάνω τώρα που έχει ανοίξει η αγορά και έχουν μειωθεί τα περιοριστικά μέτρα.

«Βράζουν» με τους επιστήμονες στο Μαξίμου – Μπορούσαμε να αποφύγουμε τα lockdown

Πλέον, οι περισσότεροι ομονοούν ότι τον Μάρτιο θα έχουμε το 3ο κύμα της πανδημίας με πολλά κρούσματα του νέου ιού και συνεπώς νέο κλείσιμο της αγοράς. Τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τα έβαλαν με τους επιστήμονες που συγκροτούν την επιτροπή που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό. Αναρωτιούνται, ότι αφού είναι αναπόφευκτο το 3ο κύμα γιατί ήμασταν από την αρχή τόσο αυστηροί ως προς την αγορά, το λιανεμπόριο αλλά και την εστίαση ενώ θα μπορούσαμε με «έξυπνα μέτρα» να ανοίξει και το λιανεμπόριο αλλά και η εστίαση να πάρει ανάσα με άνοιγμα των εξωτερικών χώρων. Απάντηση δεν έχουν πάρει. Αντ’ αυτοί συγκεκριμένοι λοιμοξιολόγοι λένε τώρα για νέες εισηγήσεις για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου

Πως θα αποφεύγαμε τις σκηνές συνωστισμού;

Ο Πρωθυπουργός βλέπει ότι εισέπραξε και δυσανάλογο πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις του αλλά και οικονομικό κόστος, αφού με «έξυπνα μέτρα» θα μπορούσε να έχει την αγορά ανοικτή, να είναι σε καλύτερη μοίρα τα μαγαζιά εμπορίου και εστίασης και να υπάρχει καλύτερη ροή εσόδων για το Δημόσιο. Τα έξυπνα μέτρα όπως π.χ η νωρίτερη εφαρμογή του clickaway στο λιανεμπόριο τα Χριστούγεννα, το click in shop με αυστηρά ραντεβού, το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, η χρήση της πλατφόρμας e-katanalotis που θα χρονομετρεί την έξοδο στις αγορές (το οποίο θα εφαρμοστεί τώρα) θα είχαν διατηρήσει την αγορά σε μία κανονικότητα και δεν θα βλέπαμε αυτές τις ακραίες σκηνές συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στις αγορές των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Γιατί δεν έχει προχωρήσει η τηλεργασία;

Επίσης, η παρατεταμένη αποχή από την εργασία έχει φέρει οργανισμούς του Δημοσίου όπως η Α.Α.Δ.Ε, οι Δ.Ο.Υ, ο EΦΚΑ και άλλους στο μάτι του κυκλώνα, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα ο πολίτης. Η κριτική συγκεντρώθηκε στο γιατί δεν έχει προχωρήσει το νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την τηλεργασία που θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας εξ αποστάσεως για Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Θυμίζουμε ότι το νέο νομικό πλαίσιο, είναι διάταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο αναμένεται να έρθει Μάρτιο-Απρίλιο για ψήφιση, δηλαδή καθυστερεί πολύ ακόμα. Εκτός, εάν μπει εμβόλιμο σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί νωρίτερα.

Επέκταση μέτρων στήριξης με ορίζοντα το Πάσχα

Πάντως, βάση της νέας αρνητικής εικόνας που δημιουργούν τα νέα δεδομένα της πανδημίας με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, το οικονομικό επιτελείο βλέπει επέκταση των μέτρων στήριξης με… ορίζοντα Πάσχα. Ήδη στο Μαξίμου σκέφτονται κάποια μέτρα σε περίπτωση που έχουμε νέα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, όπως επιδότηση ενοικίου κατά 100% στην εστίαση και αναστολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για όλο το 2021. Παράλληλα, θέλουν να αποφύγουν το ολικό lockdown- όπως αυτό τέθηκε τον Νοέμβριο- γι’ αυτό και ειδικά στο λιανεμπόριο σκέφτονται να διατηρηθεί ο θεσμός του click away και των ραντεβού πάση θυσία.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης