Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Προς παραίτηση ο Conte… για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Ιταλία: Προς παραίτηση ο Conte… για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
Σύμμαχος του Conte η απειλή... για πρόωρες εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος σκοπεύει στη συνέχεια να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι μεγαλύτερης πλειοψηφίας.
Μετά την αποχώρηση του Matteo Renzi και του κόμματός του, Italia Viva από την κυβέρνηση, ο Conte βρέθηκε να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να συνεχίσει το νομοθετικό της έργο μια και θα πρέπει για κάθε νομοθετική της κίνηση να εξαρτάται, τουλάχιστον στη Γερουσία, από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Ο στόχος μου είναι να βρω μια συμφωνία που θα δίνει μια καθαρή πολιτική προοπτική στην κυβέρνηση έως το τέλος της θητείας της» αναφέρει ο Conte, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Αφού κατάφερε να περάσει μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία την περασμένη Τρίτη, ο Conte στράφηκε στους κεντρώους και στους ανεξάρτητους βουλευτές που είναι εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να τον συνδράμουν, αλλά η έκκλησή του δεν βρήκε απόκριση.

Προς μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ονομαστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αλλά δεν θα τίποτα άλλο παρά «η κυβέρνηση νο3 του Conte», η οποία θα βασίζεται σε μια νέα πλειοψηφία από κεντροδεξιές και μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες δεν αποκλείεται το παρών να δώσει ακόμα και το κόμμα του Matteo Renzi.
Αυτό είναι τουλάχιστον το μοντέλο που «δουλεύει» εδώ και ημέρες ο Giuseppe Conte, ο οποίος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει ακόμα και σήμερα Δευτέρα 25/1 να υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, μην θέλοντας έτσι να διακινδυνεύσει την ψηφοφορία στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.

Οι κινήσεις Conte

Μετά την παραίτηση του ο Conte αναμένεται να απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».
Σε αυτήν την κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Lega του Salvini και οι Fratelli d’Italia.
Ωστόσο, ο Conte ευελπιστεί ότι θα λάβει στήριξη από τους κεντρώους και ενδεχομένως να ανταποκριθεί και ένα μέρος της Forza Italia του Berlusconi.
Μοναδικός «σύμμαχος» του στην προσπάθεια να πείσει τις μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που κινούνται από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά να συναινέσουν στο εγχείρημα του είναι η απειλή των πρόωρων εκλογών, τις οποίες αυτή τη στιγμή καμιά πολιτική δύναμη – πλην του Salvini – δεν επιθυμεί.
Άλλωστε, οι εκλογές θα οδηγούσαν σε καθυστέρηση τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την έγκαιρη πρόσβαση στο πακέτο της ΕΕ, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Προβάδισμα για Lega

Στις δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini και η σύμμαχός του Georgia Meloni (Fratteli di Italia) διατηρούν προβάδισμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της BiDi Media η Lega καταγράφει ποσοστό 23,5% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 21,8%.
Το ακροδεξιό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό 16,4%.
italy.png

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης