Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιώργος Ρωμανός: Ρήγμα πολιτικής Μητσοτάκη – Δένδια σε ελληνοτουρκικά - Χάγη, οι αποδείξεις

Γιώργος Ρωμανός: Ρήγμα πολιτικής Μητσοτάκη – Δένδια σε ελληνοτουρκικά - Χάγη, οι αποδείξεις

Άρθρο του κ. Γιώργου Ρωμανού, συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή

"«Τα γραπτά μένουν» και στην πολιτική συχνότατα αποβαίνουν καταστροφικά για κάποιους. Εν προκειμένω μετά τις δηλώσεις του κ. Δένδια, στη Βουλή, 17/1/2021, υπάρχει μείζον εθνικό θέμα, σχετιζόμενο με τα ελληνο-τουρκικά και την Χάγη, στην οποία η κυβέρνηση τόσο τραγικά επιπόλαια (το επιεικέστερο) θεωρεί πως ως δια μαγείας θα λυθούν τα πάντα. Κι αυτό, ενώ και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας μας καταλαβαίνει ότι η Χάγη είναι ο φερετζές του εθνικού ακρωτηριασμού.
Οι Διερευνητικές κατά τον κ. Τσαβούσογλου γίνονται γιατί μας εξανάγκασαν σε αυτές οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Έχει πει, 11/1/2021, ο Τούρκος ΥπΕξ, χωρίς να διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, ότι: «οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν». Φαίνεται πως ο κ. Τσαβούσογλου λέει αλά Τούρκα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Η λέξη «προειδοποίησαν» φανερώνει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ειδικά η Γερμανία. Συνεχίζοντας ακάθεκτος ο «φίλος του κ. Δένδια», και μιλώντας στην Ε.Ε., Βρυξέλλες 22/1/2021, επανέφερε την απειλή πολέμου για την Ελλάδα, και μίλησε για προβοκάτσιες της χώρας μας. Αυτά τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι Διερευνητικές.
Η Τουρκία όπως έχουμε περιγράψει λεπτομερώς όχι μόνο δεν παίρνει πίσω ούτε μία από τις κατακτητικές της (στην πράξη) ενέργειες σε βάρος της χώρας μας, αλλά αμέσως μετά την ανακοίνωση ημερομηνίας έναρξης των Διερευνητικών εξήγγειλε, στις 15 Ιανουαρίου 2021, παράνομες Navtex με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο, για ολόκληρο το 2021 -μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Πού βλέπουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Γερμανία την αλλαγή της τουρκικής κατακτητικής στάσης σε βάρος της Ελλάδος;

Ο κ. Δένδιας στη Βουλή διατύπωσε ξεκάθαρα διαφορετικές απόψεις από εκείνες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την προσωπική Σύμβουλο του κ. πρωθυπουργού, κ. Σουρανή.
Με τα δύο έγγραφα που θα σχολιάσουμε στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, όπως λέει ο λαός, «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη», και έτσι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι εφιάλτες των Ελλήνων. Και τούτο γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί προς την Τουρκία, με επιβλέπουσα την κ. Μέρκελ στις μυστικές συνομιλίες της «Συμφωνίας του Βερολίνου» -έτσι ακριβώς ονομάζεται στο πρωθυπουργικό έγγραφο που ακολουθεί. Η Συμφωνία αυτή έγινε περί την 11η Ιουλίου 2020, μετά από μυστική Τριμερή σύνοδο Ελλάδος-Τουρκίας-Γερμανίας, στην οποία αποκαλύφθηκε, στις 14/7/2020, από τον κ. Τσαβούσογλου, ότι συμμετείχε η κ. Ελένη Σουρανή, Σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο κ. Γιαν Χέκερ, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της κ. Μέρκελ, και ο Σύμβουλος του κ. Ερντογάν, κ. Ιμπραχίμ Καλίν. Ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι συμμετείχαν «και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ (που) ήταν στο Βερολίνο», πράγμα το οποίο σημαίνει πως συμμετείχαν, εκτός από την κ. Σουρανή, και άλλοι από ελληνικής πλευράς, προφανώς και από την γερμανική. Δηλαδή, επρόκειτο για μια πολυμελή Σύνοδο, πολλών αρμοδιοτήτων… και όχι για κάτι επιφανειακό!
Όπως είπαμε στην αρχή τα «γραπτά μένουν».

Τεκμήριο ζοφερών αποδείξεων

Έτσι, στο Επίσημο κανάλι του Πρωθυπουργού, με την ένδειξη: Ελληνική Δημοκρατία, Πρωθυπουργός: https://primeminister.gr/2020/10/12/25008, και με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2020, έχει αναρτηθεί έγγραφο με τίτλο: Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.
Αυτό το γραπτό κείμενο αποτελεί τεκμήριο ζοφερών αποδείξεων, καθώς όσα λέει ο κ. Πρωθυπουργός δεσμεύουν την χώρα και αφετέρου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική που εκφράζει ο ΥπΕξ της, κ. Δένδιας.
Παραθέτουμε ακριβή αποσπάσματα όσων λέει ο κ. Πρωθυπουργός:
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλει διερευνητικές η Τουρκία; Τι καταλαβαίνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα δώσουν ημερομηνία διερευνητικών. (Σ.σ. δηλαδή από τον Οκτώβριο, 2020, γνωρίζει ότι θα γίνουν οι Διερευνητικές, ενώ η Τουρκία παραβίαζε και με πολεμικά σκάφη της την ελληνική κυριαρχία στην Ελλάδα. Ενώ στην Κύπρο εκτελούσε και γεώτρηση!)
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για ένα μόνο θέμα; Τις θαλάσσιες ζώνες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Όπως άλλωστε αποτυπώνεται σαφώς και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Αλλά όπως έχει συμφωνηθεί και κατ’ ιδίαν, στις επαφές των διπλωματικών μας συμβούλων. Διότι αυτό έχει συμφωνηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί. (Σ.σ. Τα γραπτά πρακτικά των συμφωνηθέντων δεν αποτελούν Συμφωνία; Ποιον κοροϊδεύουν;!)
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κατάλαβα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: […] Μου γίνεται συχνά η ερώτηση «μα καλά, δεν έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία;». Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε αλλά…»

Θαλάσσιες Ζώνες

Τον Ιούλιο του 2020 κατάπληκτο το πανελλήνιο άκουγε τον κ. Μητσοτάκη να μιλά συνεχώς για «Θαλάσσιες Ζώνες» σαν να μην γνώριζε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Αιγιαλίτιδα Ζώνη των 6 ν.μ., που κατέχει τώρα η Ελλάδα. Και το κοινό ερώτημα ήταν: «πώς είναι δυνατόν τα 6 ν.μ. να μπουν σε παζάρι με τους Τούρκους; Πώς;».
Έκτοτε φορτικά ο κ. Πρωθυπουργός συνέχισε να μιλά για διαπραγμάτευση «Θαλασσίων Ζωνών».
Ταυτόχρονα, όμως σηκώθηκε σάλος με τις δηλώσεις του επίσημου (ακόμη τότε) πρωθυπουργικού συμβούλου, κ. Ροζάκη, ο οποίος μας έλεγε πως «το Καστελόριζο έχει μειωμένη επήρεια στην ΑΟΖ», πράγμα που δικαιολογούσε απόλυτα όλα όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης για συνομιλίες με θέμα τις «Θαλάσσιες Ζώνες», δηλαδή για συνομιλίες και μέσα από τα 6 ν.μ. Τότε συντονισμένη η τουρκική διπλωματία μίλησε έντονα για λύση «ευθυδικίας», που απλά σημαίνει παραβλέπουμε το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζουμε το καζάν-καζάν, του κ. Ερντογάν, δηλαδή μισά-μισά στην ελληνική εθνική κυριαρχία.
Έτερος των συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού, ο υπουργοποιηθείς καθηγητής κ. Συρίγος επέμενε, πως είναι προβληματικό να ανακηρύξει η Ελλάς 12 ν.μ. στο Αιγαίο, διότι τότε θα μετατρεπόταν σε «κλειστή θάλασσα όλο το Αιγαίο» και (δήθεν) θα εμποδίζονταν οι διελεύσεις πλοίων άλλων χωρών. Σαν να μην μπορεί η χώρα μας να ανακηρύξει τα 12 ν.μ. και ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσει δίαυλους διεθνούς διέλευσης, πράγμα που ισχύει σήμερα με τα υπάρχοντα 6 ν.μ., στην (μηδέποτε) «κλειστή θάλασσα των Κυκλάδων», γιατί και εκεί υπάρχουν διεθνείς δίαυλοι.

Εφιαλτικό το πολιτικό τοπίο

Το πολιτικό τοπίο είναι έως και εφιαλτικό. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο λαός φοβάται «Πρέσπες νούμερο 2» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κι ο λαός που δεν θα συγχωρήσει στον αιώνα τον άπαντα την παράδοση της Μακεδονίας (όνομα, γλώσσα, εθνότητα), περιμένει να δει αν θα υπάρξει Έλληνας πρωθυπουργός να υπογράψει αυτή την νέα, τρομακτική παράδοση της Εθνικής μας υπόστασης.
Στην σκοτεινή μυστική διπλωματία και τις δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού ο οποίος παραδέχεται ότι «Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε» με την Τουρκία, και όχι μόνο ένα, (την Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ), δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και πώς να υπάρξει, όταν κατά τον κ. Τσίπρα, «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», και αφετέρου ήταν αυτουργός μυστικών συνομιλιών, επί 3ωρο, προσωπικά με τον κ. Ερντογάν. Βεβαίως υπάρχουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίζονταν να μας πείσουν ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα, αλλά στη Μεσόγειο!», κι ας έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα ως ανήκον στα Δωδεκάνησα μέχρι και με τη Διεθνή Συμφωνία των Παρισίων (10 Φεβρουαρίου 1947). Και γράφουμε «μέχρι», γιατί το Καστελόριζο ήταν, είναι και θα είναι τμήμα των Δωδεκανήσων στο οποίο κατοικούσαν Έλληνες από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα!

Ο Ν. Δένδιας

Ο κ. Δένδιας δεν μιλά για τις «Θαλάσσιες Ζώνες» που τόσο αρέσουν στον κ. Μητσοτάκη, αλλά αναφέρεται σταθερά και μόνιμα σε «ένα μόνο θέμα διαπραγμάτευσης, αυτό της Υφαλοκρηπίδας–ΑΟΖ».
Μάλιστα κατά την επίσκεψή του, 13/1/2021, στην Λισαβώνα θέλησε να κόψει τις γέφυρες με τα ενδοτικά όνειρα κάποιων, για δήθεν «μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου», όπως και με την απολύτως αντιεπιστημονική και φαιδρή άποψη, ότι το «Αιγαίο θα γίνει κλειστή λίμνη, σε περίπτωση εφαρμογής των 12 ν.μ.», καθώς τόνισε ο Έλληνας ΥπΕξ, για πρώτη φορά δημοσίως και με ένταση, ότι: «τα χωρικά ύδατα και η έννοια της ευθιδικίας (Σ.σ. μισά–μισά… με την Τουρκία) είναι εκτός διερευνητικών επαφών».

Ρήγμα

Οι κατοπινές δηλώσεις του κ. Δένδια, στις 17/1/2021, στη Βουλή ανέδειξαν περισσότερο το ρήγμα της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, γιατί είπε τα εξής:
«Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.» (Σ.σ.: Αυτή κι αν είναι εφιαλτική πολιτική της κυβέρνησης, να χρειάζεται ο Έλληνας ΥπΕξ να διευκρινίσει ότι η Κρήτη έχει και «ανατολικό κομμάτι»!!!)
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό.»
Εδώ σημειώνουμε πως η ορθή εργασία Μανιάτη με την οποίαν ορίζονταν θαλάσσια βυθοτεμάχια (οικόπεδα) ανήκοντα στην Ελλάδα και νοτίως Κρήτης, είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση στον ΟΗΕ δια της εκπροσώπου μας κ. Θεοφίλη. Όμως μετά από το μπαράζ ενδοτισμού διαφόρων Ελλήνων αξιωματούχων, Συμβούλων και Μανδαρίνων που επιζητούσαν υπουργοποίηση και νέους ρόλους, οι «χάρτες Μανιάτη» εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, και το Καστελόριζο «ανακηρύχθηκε σαν (δήθεν) περιοχή μειωμένης επήρειας».
Τώρα ο κ. Δένδιας αυτό το μέγιστο ζήτημα, ζήτημα ζωής και θανάτου για την Ελλάδα, το επαναφέρει από το επίσημο βήμα της Βουλής, δημόσια και δεσμευτικά για τον κ. Αποστολίδη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στις Διερευνητικές.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας κάνει ανοιχτό δημόσιο διάλογο με τον κ. Πρωθυπουργό και τον νουθετεί: «Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας οποτεδήποτε δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, διότι είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.»
Όμως, σημειώνουνε, δεσμεύουν ακόμη την χώρα μας όσα λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προαναφερθείσα συνέντευξή του, στα Νέα. Σε αυτήν αποδέχεται την ύπαρξη της μυστικής «Συμφωνίας Βερολίνου» στην οποία δεσμεύτηκε να βάλει στο τραπέζι τις «Θαλάσσιες Ζώνες», δηλαδή και την Αιγιαλίτιδα Ζώνη των 6 ν.μ., και παραδέχτηκε πως: «Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε». Αντίθετα ο κ. Δένδιας, δήλωσε επισήμως πως το θέμα είναι μόνο ένα: Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Συνεχίζοντας ο Έλληνας ΥπΕξ, προχώρησε σε αγανακτισμένες δημόσιες επιπλήξεις προς το στενότατο πρωθυπουργικό περιβάλλον λέγοντας: «Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού,(Σ.σ. η ίδια έννοια δύο φορές στην ίδια φράση, δείγμα μεγάλης έντασης, αν όχι ταραχής!) είναι όμως διπλωμάτης και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα (Σ.σ. ακόμη δύο φορές εδώ…) είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοίᾳ του Υπουργού Εξωτερικών.»
Είναι πλέον καταφανής η ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και μάλιστα στο κορυφαίο θέμα για τη χώρα, μετά την εκ νέου απειλή πολέμου από τους Τούρκους. Έτσι, θα έπρεπε ήδη κάποιος να έχει παραιτηθεί! Χρειάζεται και στοιχειώδες φιλότιμο!
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας κάνει μία ύστατη προσπάθεια να νουθετήσει τους ανεπίδεκτους νουθεσίας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ και στον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται. Δεν νοείται.».

Τα ερωτήματα

Και εδώ προκύπτουν ερωτήματα: α. ποια ακριβώς μυστική πολιτική χαράσσει ο κ. Πρωθυπουργός; Και β. ποιος ασκεί αυτό που θα είναι «για τη χώρα καταστροφικό», η κ. Σουρανή, μόνη της, επειδή έτσι αποφάσισε;!
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο ελληνικός λαός φοβάται πως μία χιονοστιβάδα γεγονότων προσεκτικά μεθοδευμένου και σταδιακού ενδοτισμού θα οδηγήσει σε τεράστια ήττα τον ελληνισμό, μετά από την οποία θα είναι παντελώς αδιάφορο εάν ο κ. Δένδιας, θα μπορεί να αποδείξει ότι «τα είχε πει εγκαίρως».
Όλα σχετίζονται άμεσα με όσα επιδιώκουν κάποιοι να υπογράψουν άρον άρον σε έγγραφο προσφυγής στη Χάγη. Μια προσφυγή που θέλουν να προωθηθεί με κάθε μέσο, ακόμη και εάν φέρει τον ακρωτηριασμό της Πατρίδος.
Όμως, πρέπει να καταστεί σαφές σε αυτό το έγγραφο: α. Η Τουρκία βάσει της Συνθήκης Λοζάνης, 1923, έχει Αιγιαλίτιδα Ζώνη 3 ν.μ. από τις ακτές της, και έχει επισήμως παραιτηθεί από κάθε τι άλλο. β. Τα ελληνικά νησιά και οι βραχονησίδες μας έχουν πλήρη ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, τόσο με 6 ν.μ. όσο και με 12 ν.μ. Και ο νοών νοείτω, για το τι σημαίνει αυτό στο Αιγαίο και όπου θάλασσα ελληνικών νησιών. Με αυτά η Κερκόπορτα που άνοιξαν οι απαράδεκτες Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο μπορεί να κλείσει αρκετά και να περιοριστεί η υπάρχουσα εθνική ζημία!
Ευχόμεθα η φοβική αυτή κυβέρνηση να αποφασίσει πριν την Χάγη να ασκήσει τα νόμιμα διεθνή δικαιώματά της, εξαγγέλλοντας 12 ν.μ. στο Αιγαίο και να ανακηρύξει την διεθνώς νόμιμη ΑΟΖ της χώρας μας, η οποία έχει κοινά σύνορα με την ΑΟΖ της μαρτυρικής και εγκαταλελειμμένης Κύπρου, χωρίς την οποία δεν νοείται Ελλάς.
Χρειάζεται σχέδιο, πυξίδα στον γεωπολιτικό χάρτη και πάνω από όλα πίστη στο Έθνος το οποίο συμπληρώνει 200 χρόνια ελευθερίας από τον Τούρκο δυνάστη.
Και άνευ αυτής της πίστεως ουδέν!".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης